Masajul in timpul travaliului

/ / Modificat: 2008-04-25
Masajul in timpul travaliului

Masajul in timpul travaliului stimuleaza eliberarea de endorfine, substante analgezice naturale ce ajuta la cresterea senzatiei de bine.


Masajul in timpul travaliului stimuleaza eliberarea de endorfine, substante analgezice naturale ce ajuta la cresterea senzatiei de bine.

Endorfinele sunt responsabile de sentimentul de euforie pe care il ai cand practici un sport care iti place si, de ce nu, atunci cand petreci o seara distractiva cu prietenii.

In timpul travaliului, masajul este important pentru ca te face sa te simti mai confortabil cu persoana care te ingrijeste in aceste momente delicate, fie ea moasa sau partenerul.

De asemenea atingerea unei persoane apropiate iti da putere si te ajuta sa depasesti durerile contractiilor si frica nasterii.

Sondajele arata ca femeile carora li s-au facut masaj in timpul travaliului au fost mai putin speriate, avand dureri mai putin intense si de asemenea un travaliu mai scurt, asociat cu diminuarea depresiei postnatale, decat femeile care au nascut fara a beneficia de masaj.

Uleiul sporeste placerea unui masaj si de asemenea il face mai usor de practicat. Totusi, trebuie sa fii atenta ce ulei folosesti in perioada travaliului.

Nu cumpara un ulei fara a consulta un specialist in aromaterapie. Uleiurile esentiale contin substante puternice care pot interveni in cursul normal al contractiilor.

Unii aromaterapeuti prefera sa foloseasca uleiuri de baza. Acestea includ migdale dulci si seminte de struguri. Nu il folosi in cazul in care ai alergie la nuci. La fel de bun este si uleiul de seminte de struguri sau chiar uleiul de masline, care este foarte bine absorbit de piele.

Masajul umerilor si a spatelui

Masajul umerilor

Este important ca femeia in travaliu sa aiba umerii relaxati. Acest lucru ajuta la mentinerea unei respiratii ritmate, fapt ce sporeste cantitatea de oxigen pe care il primesc atat mama cat si copilasul. Masajul este deci un factor foarte important pentru relaxarea umerilor si a respiratiei.

Persoana care te insoteste in timpul travaliului trebuie sa isi pozitioneze mainile pe umerii tai si sa aplice usoara presiune asupra lor. Asta te va ajuta sa iti lasi umerii in jos, in cazul in care ii ai deja incordati din cauza stresului. In continuare, poate sa te maseze usor, de la umeri coborand spre coate, mentinand un ritm constant.

Este important sa il anunti daca masajul iti este de folos sau cum te poate face sa te simti mai bine. O alta metoda pe care o poti incerca este mentinerea palmelor pe umerii tai si masarea usoara cu ajutorul degetelor intr-o directie circulara la nivelul omoplatilor.

Anunta daca masajul este dureros sau din contra insuficient sau prea rapid. Un masaj haotic nu face decat sa iti mareasca ritmul respiratiei cand de fapt acesta trebuie incetinit.

Masajul spatelui

Multe dintre femei resimt durerea contractiilor in regiunea spatelui, mai ales in cea lombara, asa ca masajul poate fi de folos. La inceputul travaliului, partenerul tau isi poate folosi palmele pentru a te apasa usor de-a lungul coloanei vertebtale, de-o parte si de alta a acesteia.

Miscarea trebuie facuta intr-un ritm constant si alternativ, cu mentinerea uneia din maini permanent pe tine. Aceste miscari lungi, incete sunt deosebit de linistitoare. Degetele trebuie sa fie in contact cu corpul tau, pentru a simti zonele tensionate.

In travaliul avansat partenerul isi poate utiliza podul palmelor pentru a-ti masa regiunea lombara a coloanei. Va trebui sa aplice destul de multa presiune pentru a combate durerile travaliului. O alta metoda este folosirea degetelor pentru a face miscari circulare in aceeasi regiune. Ramane ca tu sa decizi ce anume iti este mai mult de folos.

Masajul mainilor si picioarelor

Masajul mainilor

Daca ti se practica o anestezie epidurala si esti imobilizata la pat, masajul umerilor si al spatelui sunt destul de dificil de realizat. Si cum nu iti poti simti picioarele, masajul acestora este inutil. In aceste circumstante, masajul mainilor este cel mai indicat.

Partenerul nu trebuie decat sa iti stranga usor fiecare mana in parte, incepand cu partea posterioara, apoi palmele, alunecand usor de la incheietura spre varful degetelor.

Poate desena mici cercuri cu degetele pe tot nivelul palmei tale. Este un mod deosebit de apropiere in timpul travaliului, facandu-l mai special.

Masajul picioarelor

Multi dintre cei care afirma ca nu suporta atingerea la nivelul picioarelor, gasesc placut totusi masajul ferm, ritmat al talpilor.

Masajul trebuie sa fie ferm, altfel nu va face altceva decat sa gadile. Daca travaliul tau lung te va obliga sa stai mult timp in pat, masajul picioarelor este ideal. Partenerul nu trebuie decat sa iti stranga picioarele, de la glezna la degete sau sa iti maseze talpile cu ajutorul degetelor, realizand o miscare circulara.

Vei descoperi ca in timpul travaliului picioarele iti sunt foarte reci, masajul te va ajuta sa le incalzesti.

Nu toate femeile suporta masajul

Daca partenerul tau nu este foarte entuziasmat cu privire la a-ti face masaj in timpul travaliului, faptul ca nu te ajuta poate sa fie foarte dezamagitor. Totusi, unele femei pur si simplu nu suporta sa fie atinse in timpul contractiilor.

Durerea poate fi atat de puternica incat orice alt stimul extern poate fi insuportabil. Pe de alta parte, altor femei le este atat de placut masajul incat insista sa le fie facut pentru ore in sir.

Partenerii trebuie sa fie constienti de aceste posibilitati si sa fie pregatiti pentru a le fi aproape viitoarelor mamici.

Delia Negrea

Redactor Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre