Semnele travaliului

/ / Modificat: 2015-08-06
Semnele travaliului

Expertii nu stiu exact cand incepe travaliul si nu exista nici o cale prin care poti anticipa inceputul acestuia. De fapt, corpul tau incepe sa se pregateasca pentru efort cu o luna inainte de nastere. Unele femei au din ce in ce mai multe simptome o data cu apropierea termenului, pe cand altele nu au nimic pana in ultimul moment.

Coborarea fatului si resimtirea unei greutati in pelvis

Daca esti insarcinata pentru prima oara, poti simti cum fatul coboara cu 2 pana la 4 saptamani inainte de nastere. Vei detecta o greutate in zona pelviana si mai putina presiune in cutia toracica. Acest lucru te va ajuta sa-ti recapeti mai repede rasuflarea.

Contractiile Braxton Hicks

Din ce in ce mai frecvente si mai intense, contractiile Braxton Hicks pot semnala pre-travaliul in timpul caruia cervixul tau se subtiaza si se pregateste pentru adevaratul travaliu.

Aceste contractii se resimt ca o incordare puternica a uterului in partea lui superioara si o relaxare treptata a acestuia. Unele femei pot avea crampe asemanatoare celor menstruale in tot acest timp.

Pe masura ce travaliul se apropie aceste contractii pot deveni relativ dureroase si pot aparea o data la 20 de minute, facandu-te sa crezi ca ai intrat in travaliu. In orice caz, daca acestea nu devin mai puternice, mai dureroase si mai lungi si nu cauzeaza dilatarea colului, ele formeaza ceea ce se numeste travaliu fals.

In saptamanile de dinaintea nasterii, contractiile Braxton Hicks iti pot deschide un pic colul uterin (daca ai mai nascut, cervixul tau se poate dilata un centimetru sau doi inainte de inceperea travaliului – insa, nu uita ca desi, esti insarcinata in 40 de saptamani si ai dilatatia 1 centimetru, asta nu inseamna ca travaliul este iminent). Cand esti aproape de termen medicul tau va efectua un examen vaginal pentru a vedea daca cervixul tau a inceput sa se schimbe.

Eliminarea dopului gelatinos cervical

Pe masura ce colul uterin incepe sa se subtieze si sa se deschida, "dopul" de mucus care sigileaza uterul, este inlaturat.

Il poti elimina prin vagin cu o saptamana sau 2 inainte de nastere sau chiar in momentul inceperii travaliului. Dopul gelatinos poate fi eliminat si in urma unui contact sexual sau a unui examen vaginal, ceea ce va genera o scurgere care seamana cu menstruatia. Suna-ti medicul imediat ce observi acest lucru pentru ca poate semnala o problema.

Petele de sange

Secretiile care au o textura usor gelatinoasa, de mucus si cu nuante rozalii, maronii sau rosiatice pe chilotei sunt un semn al travaliului. Poti sesiza acest mucus atunci cand mergi la baie si te stergi sau direct pe indispensabili. Acesta este semnul ca cervixul se dilata, se subtiaza si avanseaza pentru a pregati nasterea.

Aceste secretii nu au o periodicitate anume. Ele pot aparea cu ore sau saptamani inainte, de aceea este bine sa mergi la medic pentru a confirma daca este vorba de travaliu sau nu.

Dilatatia (deschiderea colului uterin sau cervixului)

Un alt semn al travaliului il reprezinta dilatarea colului uterin. Acest lucru inseamna ca cervixul incepe sa se deschida. Dilatatia poate aparea cu zile sau chiar saptamani inainte de momentul nasterii, insa daca apare cu mult inainte largirea nu este semnificativa, ci de maxim 2-3 cm. Pe masura ce avansezi spre momentul nasterii, deschiderea este din ce in ce mai rapida.

Ruperea apei

Cand sacul plin cu lichid amniotic ce inconjoara fatul se rupe, lichidul se elimina prin vagin. Suna-ti medicul indiferent de modul in care acesta se scurge. Unele femei incep sa aiba contractii inainte de ruperea apei, dar sunt cazuri in care contractiile apar dupa ruperea acesteia. Astfel de situatii sunt urmate indeaproape de travaliu. Daca nu ai contractii acestea iti vor fi provocate pentru ca exista riscul imbolnavirii fatului care nu mai este protejat de sacul cu lichid amniotic.

Instinctul natural (o explozie de energie)

Travaliul poate fi anuntat in cazul unor femei printr-o explozie de energie pe care o resimt intr-un anumit moment spre sfarsitul celui de-al 3-lea trimestru. In mod normal, schimbarile fizice care apar in sarcina determina oboseala si lipsa de energie in ultima parte a acesteia. De aceea, se considera ca exista un instinct primar care da de veste ca travaliul se instaleaza prin aceasta energie debordanta pe care o manifesta viitoarele mamici.

Contractiile de la inceperea travaliului

De cele mai multe ori nu este posibil sa iti dai seama cand adevaratul travaliu a inceput pentru ca fazele timpurii de travaliu seamana cu contractiile Braxton Hicks pe care le ai de cateva saptamani.

Atunci cand contractiile devin mai intense, mai dureroase si mai lungi decat de obicei si apar la fiecare 10 minute poti crede ca ai intrat in travaliu.

Cum iti dai seama daca contractiile sunt false?

Nu este foarte usor sa iti dai seama daca contractiile sunt sau nu false. Multe femei ajung la spital cu gandul ca vor naste si constata ca de fapt a fost doar un semnal fals de alarma. Iata cateva semnalmente ale contractiilor false:

  • sunt neregulate;
  • se raresc atunci cand mergi (te plimbi);
  • scad in intensitate atunci cand iti schimbi pozitia;
  • nu cresc in frecventa si intensitate;
  • disconfort localizat doar in abdomen.

Cand ar trebui sa suni doctorul?

Catre sfarsitul sarcinii medicul tau te va informa asupra momentului in care trebuie sa il anunti ca ai contractii sau trebuie sa ajungi la spital. In momentul in care iti va da aceste informatii va tine cont de aspectele specifice cazului tau (sarcina cu complicatii sau riscanta, distanta dintre spital si casa ta, etc).

Daca sarcina ta este fara complicatii, probabil ca iti va spune sa vii la spital atunci cand vei avea contractii lungi de un minut la 5 minute distanta intre ele (cronometrezi o contractie de la inceputul ei pana la inceputul urmatoarei).

Nu ezita sa suni chiar daca semnele nu sunt clare. Doctorii sunt obisnuiti sa primeasca telefoane de la femei care nu sunt sigure daca au intrat in travaliu si au nevoie de asistenta. Face parte din munca lor. Adevarul este ca medicul isi poate da seama de multe lucruri din tonul dumneavoastra, comunicarea fiind in cazul acesta foarte importanta. Va dori sa stie cat de lungi sunt contractiile si cat de dese sunt. Va observa daca puteti vorbi in timpul unei contractii.

Cand este cazul sa mergi la spital?

Indiferent daca sarcina ta a fost una cu sau fara complicatii suna-ti medicul sau indreapta-te spre spital in cazul in care:

1. Ti s-a rupt apa sau suspectezi scurgeri de lichid amniotic. Spune-i medicului tau daca scurgerea este maro, galbena sau verzuie sau daca seamana cu cea menstruala;

2. Observi ca fatul nu mai este asa de activ ca inainte;

3. Ai hemoragii vaginale, febra, dureri acute de cap, halucinatii sau dureri abdominale;

4. Ai contractii inainte de 37 de saptamani.

Taguri Travaliu Semne travaliu Nastere Contractii braxton hicks Dilatatie cervix Dopul gelatinos Ruperea apei

Articole recomandate

Citeste si despre