Te-ai intrebat vreodata cum este posibil ca unele femei sa nasca la 38 de saptamani si altele la 41 de saptamani? Dar care este semnalul care indica faptul ca bebelusul ar trebui sa se nasca?
Exista persoane care cred ca este corpul mamei cel care spune cand este timpul ca bebelusul sa vina pe lume si persoane care cred ca bebelusul este cel care “decide” cand este momentul sa vina pe lume. In realitate, cei din urma au dreptate.
Cercetatorii de la Universitatea Southwestern Medical Center din Texas (SUA) au facut numeroase cercetari pentru a stabili de unde vine semnalul de incepere a travaliului. Potrivit cercetarilor acestia ua descoperit ca semnalul nu vine de la mama, ci de la bebelus, care se naste cand plamanii sai sunt dezvoltati suficient.
Merele nu cad pana nu sunt coapte
Cand cade un mar? Ei bine, cand este matur. Altele inainte, altele dupa. Acelasi lucru se intampla si cu bebelusii: nu se nasc pana nu sunt pregatiti si de aceea exista din ce in ce mai multa reticenta atunci cand vine vorba de provocarea nasterilor si de planificarea cezarianelor.
Prin urmare cand este pregatit un bebelus sa se nasca? Ei bine, cand organele sale sunt suficient de mature si, mai ales, cand este capabil sa respire. Adica plamanii sunt cei care “dau semnalul” ca bebelusul este pregatit sa se nasca. Cand plamanii sunt dezvoltati suficient astfel incat copilul sa poata respira, acesta se va naste.
Cand sunt plamanii dezvoltati? Ei bine, cand au suficient surfactant. Surfactantul pulmonar este o substanta pe care o avem cu totii in alveolele pulmonare, iar misiunea acestora este de a permite respiratia. Pentru a aprofunda subiectul, alveolele sunt ca niste baloane care se golesc atunci cand expiri si, deoarece in acel moment sunt practic fara aer, s-ar putea prabusi (unind un perete pulmonar cu un altul) si ingreunand urmatoarea inspiratie. Ei bine, surfactantul impiedica acest lucru sa se intample.
Pentru a face aceasta descoperire, oamenii de stiinta au efectuat mai multe experimente pe soareci. Acestia au descoperit doua proteine, SRC-1 si SRC-2, care controleaza genele surfactantului pulmonar. Acestea nu sunt activate decat cu cateva momente inainte de nastere, pregatind astfel plamanii pentru viata externa si promovand debutul travaliului.
Un alt factor care influenteaza momentul travaliului este activatorul de trombocite (PAF). Acest factor creste concentratia de trombocite ale fatului, de asemenea, pentru a-l pregati pentru viata extrauterina.
Cu toate acestea, se pare PAF nu afecteaza la fel de mult momentul travaliului. Unii soareci au avut acest factor redus, iar nasterea a avut loc cu aproximativ 12 ore mai tarziu (ceea ce echivaleaza cu inca o saptamana de sarcina la om).
Insa, cand a fost inhibata functia celor doua proteine ​​mentionate (SRC-1 si SRC-2) iar plamanii nu aveau suficient surfactant, nasterea a intarziat, in medie cu 38 de ore, ceea ce echivaleaza cu 3-4 saptamani de sarcina la o femeie.
Cum se intampla toate acestea?
In ultimele zile de viata intrauterina a fatului, proteinele SRC-1 si SRC-2 incep sa provoace o secretie crescuta de surfactant in plamani si, in acelasi timp, este activat factorul de activare a trombocitelor. Aceasta crestere se reflecta si in lichidul amniotic, unde concentratia acestor substante creste. Uterul este sensibil la acestea, ducand la un raspuns inflamator si la inceperea travaliul.
Acum ca stiu ce provoaca travaliul, cercetarorii vor sa inteleaca se se intampla dupa nastere, dar si sa inteleaga mai bine modul in care mesajul trece de la fat la mama.
Sursa foto: pexels.com