Travaliul femeilor insarcinate este mai lung in ziua de astazi decat in urma cu 50 de ani, potrivit ultimelor date ale specialistilor. Se pare ca gravidutele care recurg la o nastere naturala trebuie sa se astepte ca travaliul sa dureze ceva mai mult decat in trecut, iar efortul depus la nastere sa fie ceva mai mare. Afla care este explicatia din spatele acestei descoperiri!
Cu cat a crescut durata travaliului in ziua de astazi?
Katherine Laughon, cercetator la Institutul National de Sanatate a Copilului si Dezvoltare Umana - Eunice Kennedy Shriver, sustine, pe baza mai multor analize si experimente realizate intr-un studiu amanuntit, ca in cazul femeilor care devin pentru prima oara mamici, durata primei faze a travaliului a crescut cu 2.6 ore in epoca moderna.
Prima faza a travaliului corespunde perioadei cuprinse intre momentul in care se rupe apa (sau apar primele semne de travaliu) si cel in care cervixul se dilata suficient de mult incat sa poata permite iesirea bebelusului (inainte ca gravida sa inceapa sa impinga).
Potrivit aceluiasi studiu, mamicile care trec a doua oara prin experienta sarcinii au parte de un travaliu mai lung cu doua ore decat cele care nasteau un urma cu 50 de ani. La acea vreme, durata medie a unui travaliu era de aproximativ patru ore, in timp ce la ora actuala, femeile asteapta, in medie, aproximativ 6.5 ore pana sa nasca.
Descoperirile si concluziile studiului se bazeaza pe o analiza atent facuta de o echipa de cercetatori de la Institut, care au analizat aproape 40.000 de bebelusi nascuti intre 1959 si 1966 si peste 98.000 de bebelusi veniti pe lume intre 2002 si 2008.
Una dintre descoperirile cercetatorilor a fost si aceea ca gravidele moderne tind sa apeleze mai des la cezariana decat in trecut.
In plus, mamicile analizate intre 2002 si 2008 aveau o varsta mai inaintata la momentul nasterii, in medie 27 de ani, o greutate mai mare si cele mai multe dintre ele au apelat la epidurala pentru calmarea durerilor, aspecte care nu s-au regasit la gravidele analizate din anii '60.
De ce este travaliul mai lung astazi?
Laughon sustine ca exista cateva explicatii ale prelungirii travaliului in epoca moderna, insa nu poate oferi un tablou complet al cauzelor.
Michael Cabbad, presedintele si seful departamentului de medicina fetala si maternala a spitalului din Brooklyn, sustine ca descoperirile facute in urma studiului nu sunt surprinzatoare si ca o explicatie a cresterii duratei travaliului astazi ar fi practicile de nastere a bebelusului.
In ziua de astazi, atunci cand o gravida vine la spital in travaliu, este internata si asezata pe un pat special, intr-o rezerva speciala si legata la tot felul de aparate si dispozitive de monitorizare a activitatii fetale si a functiilor sale vitale. Aceste masuri ajuta medicul sa monitorizeze atent evolutia travaliului si sa depisteze momentul cel mai bun pentru nastere, dar si starea de sanatate a mamicii si a fatului.
Gravidele moderne primesc fluide si sunt tinute in pat, lucruri care incetinesc evolutia travaliului.
In plus, cercetatorii sunt de parere ca si nivelul crescut de anxietate al gravidelor moderne ar putea juca un rol in cresterea duratei travaliului. Gravidele se informeaza foarte mult cu privire la tot ce tine de nastere din carti, reviste, dar mai ales de pe internet, iar cu cat afla mai multe, cu atat grijile si temerile si asa mari, se accentueaza si intervin in modul in care decurge nasterea. Aceste surse de informatii nu erau atat de complexe si la indemana oricui in trecut, iar gravidele erau mai putin anxioase.
Pe de alta parte, evolutia tehnologiei si a domeniului medical au condus la sarcini si nasteri mai sigure si chiar mai usoare, ceea ce este un mare beneficiu, dincolo de efortul usor mai mare pe care sunt nevoite gravidele sa il depuna astazi, pana la momentul in care isi tin prima oara bebelusul in brate.
Tu ai nascut natural? Cat ai stat in travaliu? Ti s-a parut ca ai avut un travaliu lung? La ce metode de calmare a durerilor ai apelat? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!