Nasterea in apa este o metoda destul de des practicata in ziua de azi.
Travaliul si nasterea in apa sunt considerate o forma "blanda" de a da nastere unei fiinte umane, chestiune esentiala pentru intarirea legaturii de iubire intr-o familie.
Nasterea si travaliul sub apa sunt atat de populare mai ales din cauza ca sunt naturale si nedureroase.
Travaliul in apa - avantaje
Relaxare
Efectul relaxant al apei caldute te poate ajuta in timpul travaliului. Contractiile s-ar putea sa isi piarda ritmul daca devii stresata. Acest lucru inseamna ca nasterea s-ar putea sa se opreasca si sa reinceapa, fara sa progreseze prea mult. Fiind in apa, contractiile s-ar putea sa se succeada mai usor, facand travaliul mai putin stresant pentru tine si bebelusul tau.
Daca esti relaxata, atunci vei respira mai calm. Acest lucru va impiedica hiperventilarea prin respiratia scurta si superficiala care duce la inrautatirea durerilor contractiilor.
Intimitate si control
Odata ce te-ai bagat in apa calduta din cada, vei fi in propria ta lume si poti sa iti vezi de travaliu nestingherita. Daca luminile sunt in penunmbra si in camera este liniste, efectul va fi si mai vizibil. Aceste lucruri te vor ajuta sa te simti mai stapana pe corpul tau.
Usoara ca o pana
Apa te va face sa te simti usoara ca o pana. Iti va fi mai usor sa te misti si te vei simti mai confortabil. Cea mai buna pozitie este cea care il va ajuta pe copilul tau sa se miste usor prin pelvis. O regula simpla este ca genunchii sa fie mai jos decat soldurile.
Dureri mai suportabile
Faptul ca stai in apa calduta poate face ca tu sa simti mai putin durerile de la contractii. Este acelasi lucru ca si cand faci baie pentru a diminua durerile de stomac sau de spate. Daca o sa doresti un anestezic puternic, ca pethidin sau epidurala, va trebui sa te dai jos din cada. Poti folosi oxigenul cat timp esti in cada, care este un anestezic mai putin puternic.
Asistenta
Regulile de siguranta spun ca nu ar trebui sa fii niciodata lasata singura cat timp esti in cada. Acest lucru inseamna ca ori moasa ori partenerul de nastere ar trebui sa fie cu tine tot timpul.
Nasterea in apa - avantaje
Gravitatia, un avantaj
Gasirea unei pozitii confortabile poate fi mai simpla atunci cand esti intr-o cada. Statul in fund, cu spatele drept, este in avantajul tau pentru ca poti folosi astfel gravitatia.
S-ar putea sa iti fie mai usor sa impingi la nastere in apa decat in aer. Vei fi "sprijinita" de apa si poti folosi lateralele cazii pentru mai mult suport.
Nastere mai linistita pentru bebelusul tau
Cei care sustin nasterea in apa cred ca ea este mai putin traumatizanta pentru bebelus. Ideea este ca apa calduta din cada va semana ca mediu cu lichidul amniotic din uterul tau pentru bebelus. Bebelusii nascuti in apa sunt mai calmi si plang mai putin decat cei nascuti in aer.
Travaliul in apa - dezavantaje
Infectii
Exista riscul unor infectii in cada de nasteri. Atunci cand impingi bebelusul, s-ar putea sa ai probleme cu scaunul. Acest lucru este normal si moasa va curata cada imediat. Dar acest lucru poate creste riscul de infectie. Cu toate acestea, nici nasterea in aer nu este sterila si majoritatea bebelusilor vor intra in contact cu organisme din scaunul mamei in timpul nasterii.
Studiile nu au demonstrat ca ar exista vreo diferenta intre riscul de infectie intre femeile care dau nastere in apa sau in aer. De obicei, spitalele au reguli stricte cu privire la igienizarea cazilor dupa fiecare nastere.
Mediu neplacut
S-ar putea sa te simti inconfortabil in legatura cu incontinenta in timpul nasterii. Ideea ca moasa s-ar putea sa trebuiasca sa curete cada s-ar putea sa te deranjeze. Trebuie sa ai in vedere ca moasele sunt obisnuite sa faca asta si ca nu trebuie sa iti faci griji in privinta lor.
Dezamagirea in legatura cu ameliorarea durerii
S-ar putea sa descoperi ca durerile de la contractii nu sunt ameliorate de faptul ca stai in cada. Daca planuiesti sa stai tot travaliul in cada, s-ar putea sa fii demoralizata in momentul in care va trebui sa iesi pentru a face o epidurala pentru a ameliora durerile.
Monitorizare si urgente
S-ar putea sa trebuiasca sa iesi din cada daca sarcina are complicatii si s-ar putea ca acest lucru sa te supere. Va trebui sa iesi din cada daca:
• In timpul monitorizarii ritmului cardiac al bebelusului apare o problema;
• Travaliul progreseaza foarte greu;
• Sangerezi in timpul travaliului;
• Presiunea sangelui creste;
• Primul scaun al bebelusului (meconium) se duce in apa;
• Cada devine foarte murdara;
• Te simti ametita sau iti vine sa lesini.
Majoritatea nasterilor in apa merg bine, dar daca apare vreo urgenta s-ar putea sa dureze un pic pana sa poti iesi din apa. Chiar si asa, moasele sunt antrenate sa faca fata rapid unor astfel de urgente.
Nasterea in apa - dezavantaje
Respiratia bebelusului sub apa
S-ar putea sa iti fie teama ca bebelusul tau sa nu inhaleze apa atunci cand se naste. Cu toate acestea, bebelusii sanatosi au un reflex de aparare numit "reflexul de scufundare". Ei isi inchid in mod reflex respiratia, ceea ce ii face sa nu respire sub apa.
Moasa il va monitoriza pe bebelus in timpul travaliului pentru a se asigura ca primeste suficient oxigen.
Expertii cred ca bebelusii risca sa inhaleze apa doar daca:
• Sunt speriati in timpul nasterii si incearca sa insipre aer;
• Capul este adus la suprafata inainte ca resul corpului sa fi iesit (in acest caz reflexul de scufundare nu mai are loc);
• Rezerva de oxigen din placenta este afectata.
Riscuri legate de cordonul ombilical
Felul in care se desfasoara nasterile in apa inseamna ca bebelusul tau va fi adus rapid la suprafata, cu capul inainte. Acest lucru ii va da voie sa inceapa sa respire cat mai curand posibil. Din cauza acestei miscari foarte rapide, au existat cazuri in care cordonul ombilical s-a rupt.
Un cordon ombilical rupt nu este o conditie care sa puna in pericol viata si o moasa cu experienta poate sa faca fata unei asemenea urgente. Cu toate acestea, mamele si moasele sunt sfatuite sa aiba grija sa nu traga de cordonul ombilical atunci cand trag copilul la suprafata.