Caciula, sosetele si manusile pentru nou-nascuti – sunt sau nu esentiale?

/ / Modificat: 2023-03-04
Caciula, sosetele si manusile pentru nou-nascuti – sunt sau nu esentiale?

Din bagajul pentru spital al copilului, pe langa hainute, viitoarele mamici se asigura mereu ca vor avea o caciulita, manusi si sosete, cu atat mai mult ca multe dintre seturile pentru nou-nascuti vin la pachet cu aceste produse. Dar chiar sunt acestea necesare si benefice pentru bebelusi? Si pana cand trebuie sa poarte aceste articole de imbracaminte?

Hipotermia la nou-nascut

In primele ore de viata, nou-nascutii la termen nu isi controleaza bine temperatura si au nevoie de ajutor. In cazul nou-nascutilor prematuri, riscul de hipotermie este mai mare si de mai lunga durata, astfel ca acestia trebuie sa stea adesea intr-un incubator.

Complicatiile pot aparea daca un bebelus este lasat in frig. Se stie ca hipotermia creste cerintele metabolice ale nou-nascutului si este asociata cu hipoglicemie, hipoxie (nivel scazut de oxigen), infectii severe si chiar o mortalitate crescuta.  

Ce masuri trebuie sa iei dupa nastere pentru a preveni hipotermia?

Dupa cum am spus, in primele ore de viata este esential sa se evite hipotermia. Din acest motiv, se recomanda ca salile de nastere sau salile de operatie sa aiba o temperatura cuprinsa intre 25-28ºC.

In cazul in care bebelusul trebuie sa fie separat de mama sa, de exemplu, un bebelus prematur, un bebelus care are nevoie de resuscitare etc., se vor aplica diferite masuri: patut cu caldura radianta, haine si prosoape preincalzite, sac de polietilena pentru bebelusii prematuri...etc.

La bebelusii care sunt stabili, contactul piele pe piele s-a dovedit a fi eficient in prevenirea hipotermiei (pe langa alte beneficii multiple, in special cele legate de alaptare). Recomandarile actuale sunt de a aseza bebelusul la nastere pe pieptul sau abdomenul gol al mamei si de a-l usca acolo cu prosoape preincalzite.

Metoda mamei cangur (adesea folosita ca sinonim pentru skin-to-skin) consta in purtarea bebelusului piele langa piele toata ziua si hranirea cu lapte matern (in mod ideal) si s-a dovedit a fi o interventie cu costuri reduse pentru a preveni complicatiile la copilul prematur si are, de asemenea, multiple beneficii pentru copilul la termen, inclusiv mentinerea temperaturii.

In Romania insa, nu se intampla acest lucru. De cele mai multe ori copiii sunt luati de langa mame pentru procesul de curatare si ingrijire, imediat dupa nastere. Iar daca totul decurge bine (nici mama, nici copilul nu au probleme), acestia se vor reintalni dupa cateva ore in salon.

Ce se intampla cu boneta? Studiile mai vechi au indicat ca o caciula era o masura buna pentru a minimiza pierderile de caldura in perioada postnatala, iar studiile mai recente indica faptul ca aceasta poate fi unul dintre factorii de protectie impotriva hipotermiei in primele ore de viata. De exemplu, un studiu realizat in Etiopia a analizat factorii de risc pentru hipotermie la nou-nascutii sanatosi, iar nepurtarea bonetei a fost unul dintre ei. Acelasi lucru a fost constatat si intr-un alt studiu care a analizat factorii de risc pentru hipotermie in primele sase ore de viata.

Pe langa faptul ca nu purtau caciula, alti factori de risc pentru aparitia hipotermiei au inclus, printre altele, lipsa contactului piele pe piele, greutatea mica la nastere si/sau faptul ca erau prematuri sau ca necesitau resuscitare cardiopulmonara.

Este necesar ca nou-nascutii sa poarte o caciula? Ce spun expertii

Diferiti experti din intreaga lume recomanda acoperirea capului bebelusului imediat dupa nastere, pentru urmatoarele ore, pentru a impiedica pierderea de caldura.

Pe de alta parte, OMS recomanda acoperirea capului bebelusului, atat dupa nastere, cat si in mod specific, pentru ingrijirea tip cangur (skin-to-skin) din primele luni de viata.

Manusile si sosetele, importante?

Manusile si sosetele vin de obicei in acelasi pachet cu hainutele postnatale. Cu toate acestea, in ciuda faptului ca purtarea caciulii este inca recomandata, sosetele si manusile par sa fi trecut pe plan secund.

Dar nu ar trebui sa fie esentiale daca mainile si picioarele bebelusilor sunt mereu reci? Aceasta diferenta de temperatura se datoreaza sistemului lor circulator inca imatur. Bebelusul da prioritate unor organe precum inima, creierul, plamanii... si mai putin sange ajunge la picioare si maini. Uneori, acestea pot avea chiar un aspect albastrui. De aceea, chiar daca le tinem picioarele si mainile calde, de multe ori sunt inca reci.

Pe de alta parte, multe din costumasele intregi pentru copii, sunt acoperite in zona picioarelor, nefiind necesar sa adaugi si sosete.

Manusile sunt folosite de unii parinti pentru a impiedica bebelusul sa se zgarie singur pe fata.

OMS, in recomandarile sale cu privire la metoda cangurului, recomanda totusi sa se puna sosete copilului. Insa nu mentioneaza nimic despre manusi.

Pe de alta parte, punerea manusilor unui nou-nascut poate fi contraproductiva, deoarece il privam de atingere. Cu mainile, ei pot atinge corpul mamei lor si pot explora mediul inconjurator. De asemenea, ii privam de suptul mainilor, lucru pe care il faceau deja in uter.

Ceva similar s-ar intampla cu sosetele. Daca temperatura exterioara este potrivita, picioarele goale sunt de preferat pentru a permite dezvoltarea corespunzatoare, precum si pentru a simti si explora cu ele. De fapt, picioarele bebelusilor au o sensibilitate mai fina decat mainile.

FOTO: freepik.com

Taguri Imbracaminte bebelusi Trusou bebelusi Trusoul bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre