Din primul moment în care ti-au aparut cele doua liniute magice pe testul de sarcina, gândul tau nu mai poate fi în alta parte decat la viitorul tau bebe minunat si la familia care acum va fi completa. Gândul îti zboara la imagini idilice, la sedinte foto fancy si la noua voastra viata care acum prinde contur si, în acelasi timp, în mintea ta apar… listele de cumparaturi. Pe lânga hainutele minuscule si adorabile, orice viitoare mamica are pe lista de cumparaturi o multime de obiecte, mai mult sau mai putin utile.
Vom vedea care din ele sunt cu adevarat necesare si care nu. Decât sa-ti irosesti banii pe obiecte inutile, mai bine foloseste-i pentru a achiziționa un pachet de nastere la o maternitate unde sa te simti confortabil.
Obiecte care NU sunt necesare pentru un nou-nascut
Mamicile cu experienta îti vor spune ca sunt câteva obiecte pe care nu are rost sa dai banii (sau pe care nu are rost sa dai bani multi - le poti cumpara la mâna a doua), iar unele lucruri din aceasta lista te vor surprinde.
-
Patutul bebelusului. Probabil crezi ca este indispensabil. De fapt, cei mai multi bebelusi au ”alergie” la patut si se trezesc din somn imediat ce sunt pusi în el. Somnul e mult mai dulce în patul parintilor sau în bratele lor. Asa ca nu investi prea mult într-un patut!
-
Caruciorul 3 in 1. Landoul este un alt obiect care îi ”deranjeaza” pe nou-nascuti, asa ca e posibil sa îl folosesti foarte putin. Cele mai multe mamici plimba bebelusul în brate în timp ce împing caruciorul gol. Acesta ajunge sa fie apreciat cu adevarat atunci când bebelusul creste si devine curios sa observe lumea din jur, adica pe la patru, cinci luni. Deci poti sari peste landou (sau poti împrumuta unul de la rude) si cumpara direct un carucior sport. Pentru primele luni, recomandam sistemele de purtare, caci bebelusii adora sa stea lipiti de mama sau tata.
-
Termometrul de camera. Îti vei da seama singura daca în camera e suficient de cald sau nu.
-
Termometrul de apa. Ajunge sa bagi mâna în apa pentru baie si îti vei da seama daca are sau nu temperatura potrivita.
-
Un munte de hainute. Nou-nascutii cresc foarte repede si nu au nevoie de zeci de tinute diferite. Alege haine practice, usor de dezbracat si îmbracat.
Lista de cumparaturi pentru bebelus
Ce poti cumpara înainte de nastere:
-
Hainute, în special body-uri dintr-o bucata cu sistem de închidere în fata. Nu cumpara multe pentru ca vei primi o gramada de haine de la rude si de la prieteni.
-
Crema pentru fundulet. E bine sa ai asa ceva în casa când te întorci cu bebe de la maternitate.
-
sampon si crema de spalat pentru igiena bebelusului.
-
Ser fiziologic ambalat la fiole pentru sters ochii si nasul.
-
Cadita pentru baia lui bebe.
-
Salteluta si aleze absorbante pentru momentele în care trebuie schimbat scutecul celui mic.
-
Un mic stoc de scutece numarul 1. Nu cumpara foarte multe pentru ca bebelusii trec rapid la scutecele numarul 2.
-
Forfecuta speciala pentru taiat unghiile bebelusilor. În primele luni, celor mici le cresc foarte repede unghiile si se pot zgâria singuri.
-
Termometru digital pentru a masura temperatura noului nascut. E bine sa îl ai pentru ca oricum îl vei folosi mult pe toata perioada copilariei.
-
Pachetele cu comprese sterile netesute. Vei avea nevoie de acestea pentru a sterge ochisorii bebelusului, nasucul sau gurita.
-
Scoica pentru transport auto. Este foarte importanta pentru drumul de la maternitate catre casa si pentru toate celelalte drumuri care urmeaza.
Ce cumperi dupa ce ajungi cu bebelusul acasa
-
Lapte praf, biberoane si sterilizator daca nu vei putea alapta. Recomandam sa nu le ai de la început în casa pentru ca astfel vei cadea în capcana “comoditatii” si vei ceda repede tentatiei de a-ti hrani copilul cu lapte praf.
-
Medicamente. La externarea din maternitate vei primi o reteta cu suplimente si medicamente pentru colici, febra, constipatie pe care le poate cumpara taticul sau o alta ruda imediat ce ajungeti acasa.
Sursa foto: Freepik