Reluarea vietii sexuale dupa nastere

/ / Modificat: 2010-07-29
Reluarea vietii sexuale dupa nastere


 

Multi doctori sfatuiesc parintii sa intrerupa activitatea sexuala timp de sase saptamani de la nasterea bebelusului. De obicei, este necesara o perioada mai lunga de recuperare dupa o cezariana.

In general, femeile intampina un oarecare disconfort datorat inciziei realizate pentru a permite bebelusului sa iasa. Nivelul scazut de estrogen poate accentua uscarea mucoasei vaginale. Aceste fenomene sunt perfect normale si vor disparea in timp.
Cel mai bun sfat este sa faceti ceea ce vi se potriveste si va elibereaza de orice fel de disconfort.

Trebuie sa aveti grija de corpul dumneavoastra si de sanatatea lui. Uneori, dupa nastere, femeile nu simt nevoia sa intretina relatii sexuale; explicatia este schimbarea hormonala specifica perioadei care urmeaza unei sarcini.

Cel mai important este sa nu ignorati durerea. Daca simtiti cel mai mic disconfort si totusi incercati sa il tolerati puteti suferi de vaginism, o contractare involuntara a muschilor vaginali. Cauzele unei dureri pot fi determinate de medicul ginecolog.

Contraceptia


  

Ovulatia poate sa apara la patru saptamani dupa nastere si precede prima menstruatie, de aceea este recomandata utilizarea unei metode contraceptionale.

Medicii ezita sa prescrie pilule ce contin deopotriva estrogen si progesteron la scurt timp dupa nastere. Exista doua motive: estrogenul poate influenta lactatia si poate contribui la aparitia unor cheaguri de sange.

Pentru femeile care nu alapteaza inceperea primei folii de anticonceptionale trebuie sa fie programata dupa 1-2 luni de la nastere.
In timpul alaptarii bebelusului unele femei urmeaza un tratament care nu influenteaza activitatea glandelor mamare.

Alte metode sunt implanturile hormonale (Norplant) si contraceptivele injectabile (DepoProvera), ce contin doar progesteron. Implanturile sunt capsule plasate sub brat la femei. Ele previn aparitia unei sarcini pentru 5 ani de zile, inainte sa fie necesara inlocuirea lor.

Contraceptivele injectabile previn aparitia unei sarcini timp de 3 luni.
Varianta cea mai sigura si lipsita de efecte secundare este insa prezervativul. Din cauza modificarillor din uter, vagin si cervix, diafragma este imposibil de utilizat. Daca totul este bine, medicul va poate sugera inserarea unui dispozitiv intrauterin (DIU), insa doar dupa 7-8 saptamani de la nastere.

Alaptarea


  

Laptele este secretat de glandele mamare inca de la nastere si contine proteine, zahar, apa, grasimi, anticorpi si toate vitaminele mai putin K (asistentele ii vor injecta aceasta vitamina). Lactatia este o functie complexa si care implica actiunea diferitilor hormoni.

Acestia sunt estrogenul, progesteronul, prolactina, cortizolul si insulina. Oxitocina este hormonul care stimuleaza contractiile muschilor peretelui uterin in timpul travaliului si nasterii. De asemenea stimuleaza circulatia laptelui catre sfarcuri permitand alaptarea.

In ciuda acestor influente, cantitatea de lapte produsa si timpul dedicat alaptarii depinde de perioada de timp in care doriti sa alaptati. Multe femei observa o cantitate mica de lapte secretata de glandele mamare chiar si la un an dupa intreruperea alaptarii.

Taguri Dupa nastere Sex dupa nastere Acte sexuale dureroase

Articole recomandate

Citeste si despre