Una dintre intrebarile pe care si le pun viitorii parinti se refera la cate nume le pot da copiilor lor la Botez. Cum multi dintre ei nu reusesc sa se puna de acord in privinta alegerii unui singur nume, iar parintii spirituali isi doresc uneori sa aiba si ei un cuvant de spus in acest sens, exista numeroase cazuri in care bebelusii primesc mai multe nume la Botez.
Biserica Ortodoxa condamna in mod traditional acest obicei, mai ales ca sunt foarte multe situatii in care parintii aleg numele pentru copiii lor intr-un mod foarte superficial, inspirandu-se din filmele lor preferate sau din cantece care sunt la moda.
Care sunt traditiile Botezului?
Taina Botezului este detaliata la ortodocsi in cartea numita Moliftelnic. Aceasta spune ca Botezul ar trebui sa aiba loc in a opta zi de la nasterea bebelusului, asa cum s-a intamplat si cu Iisus Hristos.
Conform traditiei crestine, copiii ar trebui sa poarte un singur nume, numele unui sfant a carui cale ar si trebui sa o urmeze in viata.
In Romania insa s-a raspandit si obiceiul ca nasii sa fie cei care aleg numele copilului, iar de regula se foloseste chiar numele acestora. In ultimii ani, acest obicei si-a pierdut popularitatea, parintii ramanand responsabili de alegerea numelui pentru copiii lor.
Exista insa si cazuri in care parintii aleg primul nume si nasii il aleg pe cel de-al doilea. De altfel, din punct de vedere civil, copiii isi primesc numele chiar in ziua in care se nasc, iar acest nume este repetat ulterior la slujba de Botez si in Certificatul de Botez.
De ce sa ii dai un singur nume copilului tau?
Daca esti un bun crestin, vei tine cu siguranta cont de tarele bisericesti in ceea ce priveste alegerea numelui si ii vei oferi copilului tau unul singur la Botez. Oferirea mai multor nume este un obicei pagan, pe care Biserica il condamna, deoarece aceasta insista pe unicitatea persoanei si pe individualitatea acesteia chiar si atunci cand vine vorba despre Botez.
Tot Biserica spune ca numele pe care le purtam ne confera o anumita aura si ca de aceea trebuie alese din randul sfintilor din Calendarul Ortodox. Astfel, mai multe nume ar presupune existenta si amestecarea mai multor vibratii, care uneori se pot afla in contradictie.
Conform preotilor crestin-ortodocsi, personalitatea copiilor se va reflecta in numele pe care acestia il primesc la Botez, iar atunci cand copiii primesc mai multe nume, vibratia unuia dintre ele ar putea fi ori conflictuala, ori de prisos.
In plus, fara nici o legatura cu traditiile crestine sau ale altor religii, alegerea numelui nu trebuie sa fie o chestiune facuta pentru a-i multumi pe altii, ci una care sa-i serveasca doar copilului tau. Daca intreaga ta familie si grupul de prieteni si-ar dori ca micutul tau sa poarte numele lor, l-ai boteza cu toate numele? Bineinteles ca nu ai face asta, atunci de ce i-ai oferi numele nasului, al bunicului, al tau sau al tatalui, cand poti sa ii oferi un nume care sa fie doar al lui si care sa-l reprezinte doar pe el?
Un argument in plus pentru alegerea unui singur nume de botez este acela ca, oricat de multe nume ar avea cineva, cei apropiati obisnuiesc sa il strige folosind unul singur sau chiar un nume de alint. Asta inseamna ca al doilea si al treilea nume nu raman scrise decat pe certificatul de nastere, respectiv rostite in timpul slujbei de Botez. Nimeni nu o va striga pe fiica ta "Sara Sofia Maria Adela", ci toata lumea isi va alege unul dintre aceste nume, pe acela la care ea se va obisnui sa raspunda.
Cum alegi dintre doua sau mai multe nume care iti plac?
Daca ai facut deja o lista cu mai multe nume care ti-ar placea pentru copilul tau, poti alege unul tinand cont de calendarul ortodox. Traditia crestina indica faptul ca cei mici ar trebui botezati in functie de data lor de nastere, dupa numele celui mai apropiat sfant.
Daca insa nu vrei sa respecti aceasta traditie si nu ii vei da un nume sfant copilului tau, poti lua cu usurinta o decizie intre mai multe nume gandindu-te la cum ti-ar placea sa il strigi.
Tu cate nume i-ai dat la Botez copilul tau? Care au fost criteriile de alegere? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!
Pe aceeasi tema:
Cum alegi numele perfect pentru copilul tau. 8 lucruri de care trebuie sa tii cont
Alegerea numelui copilului in functie de numerologie
Numele de alint al copilului tau! Ai grija cum alegi numele pe care il va purta!