Ce faci cand sunteti nehotarati in alegerea numelui copilului?

/ / Modificat: 2012-07-04
Ce faci cand sunteti nehotarati in alegerea numelui copilului?

Alegerea numelui copilului se poate dovedi destul de dificila chiar si atunci cand crezi ca esti sigura ca ai ales prenumele perfect. Chiar daca aproape noua luni de sarcina, ori dintotdeauna, ai stiut cum il va chema pe copilul tau, este posibil sa ajungi spre sfarsitul sarcinii si sa constati ca nu esti atat de sigura ca alegerea facuta este cea mai buna. Ce e de facut?

Exista multi parinti care stiu cu mult timp inainte de a se gandi sa faca un copil cum vor sa se numeasca viitorul bebelus. Sunt nume care provin dintr-o sursa de inspiratie personala, au o insemnatate speciala pentru ei sau pur si simplu sunt in trend ori li se pare ca suna foarte bine. Totusi, odata cu trecerea timpului si finalul sarcinii, multi parinti incep sa aiba dubii cu privire la alegerea facuta.

Inainte de orice, este important sa stii sexul copilului, pentru a sti daca te gandesti la nume de baieti sau de fetite. In cazul in care vrei sa fie o surpriza si sa afli la nastere, alegerea ar putea fi si mai dificila, deoarece trebuie sa iei in calcul doua variante de nume - unul masculin si unul feminin.

Daca ai deja in minte un nume preferat, dar ai inca dubii, trebuie sa urmezi cativa pasi esentiali, care te ajuta sa te decizi asupra celui mai frumos si potrivit nume pentru bebelusul tau si sa fii pe deplin impacata cu optiunea aleasa!

Adu-ti aminte de motivele pentru care l-ai ales!

Daca ai ales deja un nume, cu siguranta ca ai avut motivele tale sa o faci. Relaxeaza-te, ia un pix si o hartie si incepe sa scrii toate motivele pentru care ai optat pentru acea varianta.

Fie ca ai avut motive personale, ca suna foarte bine, ca are o insemnatate spirituala sau numerologica speciala ori ca asa ti-ai dorit dintotdeauna sa se numeasca micutul tau, stai si reanalizeaza motivele! Te va ajuta sa iti dai seama daca motivele sunt suficient de puternice pentru ca alegerea sa ramana in picioare sau nu!

De cealalta parte, vezi care sunt cauzele indoielilor tale. Poate ca ai auzit alte nume, ai citit noile tendinte in acest domeniu sau te-a inspirat vreo vedeta. Totusi, stai si gandeste-te bine daca o decizie de moment este mai potrivita decat una pe care o tot diseci de luni de zile sau pe care ti-ai dorit-o de o viata! Pana la urma, este vorba despre numele pe care copilul tau il va purta toata viata si care i-ar putea influenta viata!

Analizeaza din nou simbolistica si sonoritatea numelui deja ales!

Incepe sa il rostesti de mai multe ori, cu voce tare, prin casa, pentru a-ti da seama daca mai suna sau nu bine si inca mai crezi ca este numele potrivit.

Apoi, reanalizeaza-i insemnatatea, fie ca e spirituala sau nu! Vezi daca inca te mai convinge puterea si influenta lui!

Daca esti indecisa intre doua prenume, atunci analizeaza-le din scoarta in scoarta, punand pe cate o lista motive pro si contra, pentru fiecare dintre ele.

Alege intotdeauna un nume care te face sa zambesti cand te gandesti la el, fie ca iti aduce aminte de cineva drag, fie ca suna bine si deja il asociezi cu bebelusul nenascut, il consideri o "prelungire" a lui!

Analizeaza posibilele alinturi sau porecle!

Nu vrei ca micutul tau sa aiba un nume care se preteaza la porecle sau alinturi neplacute sau urate. Exista nume, care oricat de frumos ar suna, ii fac pe ceilalti, chiar daca involuntar, sa scorneasca tot felul de apelative rautacioase la adresa lui (de ex. Andrei - Ardei).

Este important sa ai grija ca alinturile lui sa fie cat mai dragalase, sa reiasa din prescurtarea sau diminutivarea lui (exemplu, Isabela - Isa, Bela, Isabel etc.).

Analizeaza modul de scriere si potrivirea dintre nume si prenume!

Nu doar sonoritatea este importanta atunci cand alegeri numele bebelusului tau. Dupa ce te-ai convins ca este melodios si ca suna bine, este timpul sa vezi daca asocierea lui cu numele vostru de familie este compatibila si daca se scrie simplu.

Ia un pix si o foaie si incepe sa notezi numele lui in diverse feluri, inclusiv in initiale, modul in care se scrie prenumele (de exemplu, unii parinti prefera Alessia, cu doi "s", in loc de simplul Alesia), si daca nu se bate cap in cap cu numele de familie. Evita cacofoniile care se pot naste din asocierea unui nume care se termina in aceleasi litere ca inceputul numelui de familie.

Consulta-te cu partenerul de viata si cu cei din jur!

Chiar daca decizia alegerii numelui bebelusului va apartine in totalitate tie si taticului, nu strica sa faci un mic sondaj si printre apropiati, macar pentru a-ti da seama care este impactul numelor pe care le-ai ales asupra celorlalti. Te-ar putea ajuta sa iti dai seama cum va fi perceput numele copilului de catre persoanele din jurul lui!

Cu toate acestea, asigura-te ca decizia finala va apartine voua, parintilor, si ca nu va lasati influentati decisiv de nimeni. Este important sa va placa si sa fiti convinsi voi ca este numele perfect pentru cel mic!

Ai in vedere doua optiuni si hotaraste-te abia la nastere!

Nu ar strica sa ai in minte doua variante de prenume pentru micutul tau. Chiar daca te oboseste ideea ca nu te poti decide asupra unuia dintre ele, este bine sa le pastrezi, deoarece este foarte posibil sa iti dai seama care dintre ele i se potriveste abia in momentul in care il vei vedea prima oara sau il vei tine prima data in brate.

De aceea, este recomandat sa iei decizia finala abia la nastere si sa nu mergi pe varianta unui singur nume. Momentul in care il vei vedea prima oara s-ar putea sa incline balanta catre un nume sau altul si sa-ti usureze efortul de a te decide.

Ca reguli generale, atunci cand alegi un nume pentru copil, este recomandat sa ai grija sa fie cat mai simplu de scris, sa fie unic, dar nu bizar sau ridicol, sa nu se preteze la alinturi rautacioase si sa nu fie unisex. Nu este recomandat un nume care se potriveste atat baietilor, cat si fetitelor, ci sa fie ales in functie de gen.

Tu cum ai ales numele bebelusului tau? Ai avut indoieli cu privire la decizia facuta? Cum te-ai hotarat pana la urma? Spune-ne parerile si impartaseste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Nume copii Alegere nume copii

Articole recomandate

Citeste si despre