Cand suntem mici ne gandim ca vom creste si vom avea la randul nostru copii. Auzim fetite care spun: "Cand ma fac mare, voi avea o fetita", "Eu vreau o fetita si un baiat", spune alta.
Apoi in timpul sarcinii sau chiar inainte de a ramane insarcinata, femeia se gandeste la un numele copilului? Cum este ales acest nume? Iata intrebari care ne conduc catre adevarate istorii familiale.
Numele nu este intamplator ci plin de semnificatie. In marea majoritate a cazurilor este numele purtat deja de cineva foarte important pentru parinti, pentru mama sau pentru toata familia.
Auzim intr-o parte dintre cazuri ca este un nume inspirat dintr-un roman sau dintr-un film, numele unui personaj, foarte indragit, cu niste caracteristici pe care parintii ar vrea sa le trasmita copilului lor.
Alteori este un nume celebru, al unui conducator, al unui imparat sau al unui erou legendar, un nume strain, un nume al unui personaj mistic, incarcat cu puteri miraculoase.
Chiar un nume de floare ca fetita sa fie gingasa ca o floare, de animal sau de insusire, un nume care in alta limba semnifica o calitate, un cuvant important precum "iubire", "incredere", "mila" etc.
Exista de asemenea cazul in care este numele unui copil pe care mama l-a vazut cand era insarcinata si care i-a fost simpatic, i s-a parut dragalas sau a ajutat-o sa-si imagineze cum va arata propriul ei copil. Daca in familie exista deja un alt copil, este posibil ca acesta sa aleaga un nume pentru fratiorul sau surioara care se va naste.
Sunt copii de 4-5 anisori care spun: "Vreau sa-l cheme...pe fratiorul meu" si parintii respecta alegerea lui.
Numele nasului si al nasei este una dintre cele mai obisnuite alegeri, in care cel ce va boteza copilul ii va da numele sau. Ca parinte spiritual dar si ca model.
La randul lor, nasii sunt persoane foarte iubite si investite de parinti care in majoritatea cazurilor i-au cununat pe acestia. In unele familii nasii si finii sunt din generatie in generatie, astfel incat parintii nasilor au cununat parintii unuia dintre partenerii actualului cuplu. In alte cazuri, nasii sunt alesi de tanarul cuplu pentru cununia lor sau doar pentru botezul copilului.
Un alt mod de alegere a prenumelui copilului este al unei persoane din familie care nu mai este, de obicei un bunic, un unchi sau un copil. Intalnim multe persoane care poarta al doilea prenume cel al unui bunic mort inainte de nasterea lor.
Alteori parintii au pierdut un copil si urmatorul va purta numele primului, in amintirea lui. De asemenea, un parinte mort sau chiar un prieten foarte bun poate fi cel care prin numele pe care copilul il va purta va putea fi readus simbolic. "Va purta numele bunicii mele pe care nu am cunoscut-o", "In amintirea tatalui meu pe care l-am pierdut cand eram copil, baietelul meu va purta numele lui". Este un mod de a pastra atat imaginea cuiva pierdut, amintirea lui cat si de a trasmite copilului care se va naste calitatile celui plecat prea timpuriu.
De asemenea, poate fi un mod de a aduce multumire celui mort, de a-l pomeni. "I-ar fi placut sa stie ca am un fiu si de aceea ii va purta numele".
Sigur ca toate aceste demersuri sunt mult mai complexe si contin semnificatii personale. Adesea ele nu sunt in totalitate constiente si chiar ne iau prin surprindere cand ne dam seama ca am pus copilului numele unui fost prieten uitat sau al unei rude de care ni se parea ca nu auzisem. Ceea ce este esential este ca parintii cauta acest nume si ca dincolo de "frumusetea" lui, de faptul ca este un nume "la moda", gasim adesea si alte legaturi pe care numele ales pentru copil il are cu propria noastra istorie.