A gasi un nume potrivit pentru copilul tau care urmeaza sa se nasca sau care tocmai s-a nascut nu este lucru usor. Prenumele pentru care optezi trebuie sa indeplineasca mai multe criterii: sa se potriveasca cu numele de familie, sa i se potriveasca copilului si, in unele cazuri, sa aiba o semnificatie anume.
Daca in ultimul deceniu tendinta multor parinti a fost sa se indrepte catre nume exotice, straine, inspirate uneori din filme, seriale sau romane, ei bine, in ultimii ani, trendul s-a schimbat radical. Au revenit la moda numele autentice, traditionale, iar din ce in ce mai multi parinti si-au indreptat atentia catre ele atunci cand si-au botezat copiii.
Atunci cand vine vorba despre nume de fete, statisticile arata ca parintii au avut o preferinta pentru numele simple, eventual de sfinti. Potrivit Gandul, cei mai multi parinti au ales sa isi boteze fetitele cu urmatoarele prenume: Maria, Andreea, Elena, Ioana, Alexandra si Ana. In ceea ce priveste numele pentru baieti, printre preferintele parintilor s-au numarat Andrei, David, Alexandru, Gabriel si Stefan.
Ce nume sunt interzise in Romania
Legislatia romaneasca nu permite sa ii pui copilului nume indecente sau penibile. Potrivit articolului 84, aliniatul 2 din Codul Civil, „Prenumele se stabileste la data inregistrarii nasterii, pe baza declaratiei de nastere. Este interzisa inregistrarea de catre ofiterul de stare civila a prenumelor indecente, ridicole si a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publica si bunele moravuri ori interesele copilului, dupa caz.”
Cu toate acestea, legislatia a fost modificata relativ recent, astfel ca la capitolul prenume penibile pe care le poarta romanii, lista este una destul de ampla. Cele mai ciudate nume care se regasesc in certificatele de nastere ale unor cetateni romani sunt: Facultatea, Constitutia, Termopan, Sentiment-Brusli, Fat-Frumos, Mercedes, Mihai-Eminescu, Dacia, Logan, Solenza, Strut, Paracetamol, Televizor.
FOTO: Freepik