Daca astepti sosirea unei fetite in viata ta, alegerea numelui perfect pentru ea poate parea o provocare. Printre cele mai populare si semnificative alegeri, Maria iese in evidenta. O alegere speciala care ramane preferata parintilor din diverse culturi. Iti spunem originea, semnificatia si variantele acestui nume pentru ca tu sa nu incetezi sa-l iei in considerare. Afla de ce aceasta alegere a rezistat de-a lungul timpului si continua sa fie o alegere atat de indragita pentru noile generatii de parinti.
Semnificatia numelui María
Semnificatia numelui Maria poate varia in functie de diverse radacini etimologice. De fapt, aceasta a fost subiectul unor studii si speculatii de-a lungul secolelor. Derivata din ebraicul „Myriam”, cea mai raspandita interpretare o leaga strans de divinitate si de alegerea cereasca. Cel mai popular sens al cuvantului Maria este „aleasa de Dumnezeu” sau „iubita de Dumnezeu”, reflectand rolul ei de mama a lui Isus din Nazaret, conform Noului Testament.
CITESTE SI: Semnificatia numelui MARIA
Dar forma sa ebraica originala, „Myriam”, apare in cartea biblica Exodul ca nume al surorii lui Moise si Aaron. Unii cercetatori sugereaza o posibila legatura cu radacina ebraica „mrh”, care inseamna „a se revolta”, cu referire la protestele lui Miriam impotriva fratelui ei Moise, un eveniment minor mentionat in cartea Numeri, capitolul 12, versetul 1. Alte ipoteze, culese de scriitori ecleziastici, il leaga de cuvintele ebraice „mir” si „yam”, care inseamna „lumina” si, respectiv, „mare”. Conform acestei interpretari, „Myriam” ar fi „lumina pe mare”, o imagine poetica care evoca puritatea si divinitatea.
Originea si istoria numelui Maria
Maria este un nume de origine ebraica care se traduce prin „inaltata”, „aleasa” sau „cea iubita de Dumnezeu”. Cele mai cunoscute radacini ale sale provin din povestea biblica a Fecioarei Maria. Conform Bibliei, Maria s-a nascut in Nazaret. Traditia crestina spune ca ea a fost fiica Sfantului Ioachim si a Sfintei Ana, o familie de preoti de origine aaronica. Smerenia si devotamentul sau au caracterizat-o, iar rolul sau de mama a lui Iisus a facut-o o figura venerata in crestinism.
Calendarul numelui Maria. De cate ori este sarbatorita intr-un an
Prin figura Fecioarei Maria, acest nume este strans legat de religia crestina. Din acest motiv, in cinstea ei se celebreaza diferite sarbatori pe tot parcursul anului.
- 15 august: se comemoreaza Adormirea Maicii Domnului, sarbatorindu-se inaltarea ei la cer dupa viata ei pamanteasca.
- 8 septembrie: sarbatoreste Nasterea Fecioarei Maria.
- 12 septembrie: este sarbatoarea Odovania Praznicului Nasterii Maicii Domnului
- 9 decembrie: se sarbatoreste Zamislirea Sfintei Fecioare Maria de catre Sf. Ana
Sursa : eresmama.com
Sursa foto: Canva