Alexandru (Baiat) |
Semnificatia numelui
a ajuta, protectorul omenirii, omul care ajuta, om, a proteja, a apara
Numele de baiat Alexandru este de origine greaca si are semnificatia de a apara, a proteja. Numele de Alexandru provine de la grecescul Alexandros care inseamna protector al barbatilor sau al oamenilor si este format din cuvintele "alexo" care inseamna a apara, a proteja si "andros" care inseamna barbat, om.
Numele Alexandru este foarte vechi in onomastica greceasca, fiind atestat inca din a doua jumatate a secolului 7 i.Hr, in "Iliada" ca un alt nume al lui Paris, fiul lui Priam, regele Troiei, in timpul razboiulului toian si mai tarziu apare in "Descrierea Eladei" Alexandra, forma feminina anumelui, ca supranume pentru Cassandra, sora lui Paris.
In vechile limbi din Asia Mica, folosite de populatiile preelenice, apare numele Alekshabdru, nume preluat se pare de la greci si apoi a fost modificat in Aleksandros.
Numele a fost foarte popularizat in special de Alexandru Macedon sau Alexandru cel mare, educat de catre Aristotel, care a ramas in istorie ca un comandant de osti exceptional, un mare cuceritor si cel care a unificat sub dominatia greaca o mare parte a lumii antice, raspandind astfel in lumea mediteraneeana si orientala cultura si civilizatia greaca.
In vechile izvoare grecesti sunt mentionate 17 orase care au fost numite dupa Alexandru Macedon, cel mai cunoscut fiind Alexandria fondata in 332-331 i.e.n chiar de Alexandru Macedon si care a ramas in istorie datorita Farului considerat una din cele 7 minuni ale lumii si a Bibilotecii, important centru cultural si religios al elenismului renumita prin scolile filozofice numite "alexandrine".
Forma Alexandru a numelui isi capata populariatate in cadrul civilizatiei apusene medievale, prin literatura, in special prin celebrul roman popular cunoscut la noi sub numele de "Alexandria" care este opera cu cea mai mare raspandire si audienta. "Romanul Alexandru" este atribuit istoricului Calistene din Olint, participant la razboaiele puratate de Alexandru Macedon. Romanul a fost tradus in foarte multe limbi din intrega lume si a servit drept carte de istorie in scolile occidentale.
In folclorul nostru numele Alexandru apare ca un termen de comparatie ideal in materie de vitejie, iar influenta celebrei carti se resimte puternic si in onomastica populara. In plus, la noi numele Alexandru a intrat in onomastica si datorita mai multor martiri si sfiniti din primele secole ale erei noastre.
In istoria noastra, numele Alexandru a fost purat de 22 de domni ai celor doua tari romanesti primul fiind Nicolae Alexandru, domn al Tarii Romanesti din 1352.
Familia numelui Alexandru este foarte mare si include variante ale numelui precum Alecu, Aleca, Lecu, Leca (nume atestat inca din 1235), Lexi, Lixandru, Lixandra, Druta, Lisandra, Lisandru, Sandru, Sandra, Sandu, Alexandin, Alexandrina, Sanda, Sandel, Ducu, Alexander, Alessandro, Alessandra, Alexa si prescurtarea Alex.
Alexandru este un nume frecvent intalnit in onomastica romaneasca. Copiii botezati cu acest nume sunt strigati adesea Alex, insa prenumele se preteaza si la alte apelative sau diminutive: Alexutu, Andru, Andu etc.
Cei care poarta acest nume au personalitati puternice, sunt ambitiosi si independenti. Firea fermecatoare a acestora ii face usor placuti in orice imprejurare. Din pacate, stau prost la capitolul rabdare, acolo unde au nevoie de ceva mai mult antrenament.
O fetita de 2 ani a murit in urma unui accident stupid, la o presupusa cresa...
HOROSCOP 17 ianuarie 2025. Astrele aduc surprize interesante pentru toate...
24 ianuarie, zi libera! Elevii nu merg la scoala vineri, de Ziua Unirii...
Celine Dion alaturi de cei trei fii ai sai, la 9 ani de la moartea sotului...
Elevii din clasele I-IV nu vor putea sa participe la olimpiadele scolare, in...
Mai multe noutati