Abilitati esentiale pe care toti copiii trebuie sa le invete. Tu iti inveti copiii aceste lucruri? 

/ / Modificat: 2024-09-03
Abilitati esentiale pe care toti copiii trebuie sa le invete. Tu iti inveti copiii aceste lucruri? 

Oricat de agitata poate fi viata de adult, cu responsabilitatile profesionale si parintesti, nu poate fi subestimata valoarea de a face un efort suplimentar pentru a iti ajuta copiii sa invete elementele fundamentale ale vietii. Acest lucru nu numai ca ii va ajuta sa devina adulti la fel de responsabili, dar le va oferi, de asemenea, un set de competente diverse, astfel incat sa nu fie dezorientati si pierduti atunci cand, in cele din urma, pleaca de acasa si isi incep propria viata independenta.

Iata cateva lectii esentiale care sa iti ajute copiii in calatoria lor catre cunostinte fantastice si experienta de viata:

Schimbarea unei pene de cauciuc 

Presupunand ca intr-o zi copilul tau va invata sa conduca, va trebui sa stie cum sa schimbe un cauciuc, in caz de urgenta. Daca invata aceasta abilitate valoroasa inainte de varsta de a conduce, cu atat mai bine!

Gatitul 

Chiar daca este vorba doar de cateva abilitati de baza, cum ar fi sa invete sa coaca prajituri sau sa fiarba un ou, este vital ca cei mici sa dobandeasca cateva abilitati simple de gatit si sfaturi de siguranta in bucatarie.

Abilitati de studiu 

Dotarea copiilor cu aptitudini de studiu le va oferi un mare avantaj. La urma urmei, ei vor avea multi ani de scoala si ar putea foarte bine sa aleaga sa urmeze studii superioare. 

Bani 

Unul dintre luxurile copilariei este ca nu ai nicio responsabilitate financiara. Dar acest lucru nu dureaza! Invatarea gestionarii rationale a banilor de la o varsta frageda se va dovedi inestimabila.

Aprinderea focului

O modalitate grozava de a le arata copiilor tai ce are natura de oferit si o lectie grozava de invatat este sa ii inveti cum sa aprinda un foc. Pot exista situatii in viata lor in care acest lucru se va dovedi foarte util, mai ales cand vine vorba de siguranta la foc. 

Curatenia 

Desi copilul poate sa nu fie incantat de ideea de a face treburi casnice, este foarte important ca el sa invete sa ajute in casa. Fie ca este vorba de a da cu aspiratorul, de a sterge praful sau de a pune masa, acestea sunt lectii importante de viata!

Primul ajutor 

Este important ca cei mici sa aiba cunostinte de baza de prim ajutor. Exista cursuri special concepute pentru tineri care ii vor invata cum sa trateze ranile minore.

Cusutul

Desi aceasta abilitate nu trebuie sa fie elaborata, cunoasterea unor abilitati de baza, cum ar fi inlocuirea unui nasture sau repararea unei mici gauri, se va dovedi a fi foarte utila.

Igiena personala 

Este foarte important ca micutii sa cunoasca importanta igienei personale. Invatarea mersului la toaleta, igiena orala si capacitatea de a se spala corect sunt lectii vitale care trebuie invatate cat mai devreme posibil.

Manierele

Oamenii sunt judecati in mod constant pentru manierele lor sau pentru lipsa acestora. In mare parte, acest lucru depinde de modul in care au fost crescuti. Nu le permite copiilor tai sa devina nepoliticosi sau lipsiti de respect.

Trezitul la timp 

Desi nimeni nu se bucura de acest lucru, cu exceptia „oamenilor matinali”, cu totii avem responsabilitati care tind sa inceapa mai devreme decat ne-am dori. Predarea acestui lucru copiilor mici ar putea face lucrurile mai usoare pentru ei mai tarziu. 

Comunicarea 

Este important ca un copil sa invete cum sa comunice eficient. De exemplu, daca sunt singuri acasa si trebuie sa soseasca un reparator, dar acesta suna in avans pentru a reprograma, copiii tai ar trebui sa stie cum sa se ocupe de aceste lucruri, in loc sa astepte doar sa ajungi acasa si sa te ocupi de problema. 

Spalarea, uscarea si impachetarea hainelor

Este foarte important sa-i inveti pe copii cum sa spele, sa usuce si sa impacheteze hainele, deoarece spalatul rufelor este o realitate a vietii care nu va disparea.

Urgentele 

Copiii trebuie sa invete cum sa apeleze serviciile de urgenta. De asemenea, ei trebuie sa invete seriozitatea serviciilor si sa nu sune decat daca este absolut necesar.

Munca 

Nu toti parintii vor fi de acord ca ai lor copii sa lucreze in timpul scolii, poate din cauza problemelor legate de studiu, activitati extracurriculare etc. Dar pentru cei care sunt de acord, aceasta este o ocazie excelenta de a dobandi o anumita experienta a fortei de munca.

Acte importante 

La un moment dat, vei renunta la responsabilitatea de a avea grija de pasaportul, certificatul de nastere etc. al copilului tau. Prin urmare, este foarte important sa ii inveti cum sa pastreze aceste documente si de ce sunt atat de importante. 

Vorbirea cu o figura de autoritate (politist)

Bineinteles, speri ca ai tai copii vor trai toata viata fara sa aiba interactiuni negative cu politia. Dar, daca la un moment dat trebuie sa se confrunte cu o problema, cum ar fi sa fie trasi pe dreapta, ei trebuie sa stie cum sa reactioneze.

Medicamentele

In cazul in care copilul tau va avea nevoie de medicamente, este util sa il inveti cum sa citeasca prospectul. De asemenea, ar trebui sa invete care sunt pericolele unor medicamente. 

Sursa foto: www.pexels.com

https://www.starsinsider.com/lifestyle/439927/are-you-teaching-your-children-these-essential-life-skills

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Abilitati copii Invatare copii

Articole recomandate

Citeste si despre