Ajuti copilul prea mult la teme? Specialistii spun ca ii faci mai mult rau decat bine

/ / Modificat: 2022-03-01
Ajuti copilul prea mult la teme? Specialistii spun ca ii faci mai mult rau decat bine

Temele pentru acasa nu mai sunt de multa vreme doar ale copiilor, ci si ale parintilor. Aproape ca nu este copil care sa nu aiba nevoie de ajutor atunci cand isi face lectiile. Iar parintii, uneori pentru a grabi procesul, alteori din lipsa de rabdare, rezolva ei anumite sarcini in locul copiilor, crezand ca ii ajuta. Specialistii atrag insa atentia ca acest lucru este complet gresit si ca poate inhiba procesul de invatare.

Lectiile pentru acasa pot fi un factor de stres uneori pentru copii, atat din punct de vedere al volumului, cat si al dificultatii. Asa se face ca vine seara si copiii inca nu au terminat de scris, sunt depasiti, obositi si cer ajutorul parintilor.

Din dorinta de a-i ajuta sa termine mai repede, mamele si tatii se implica mai mult decat este cazul si, de multe ori, preiau asupra lor anumite sarcini si le rezolva chiar ei. Acest tip de comportament ii poate face insa mai mult rau decat bine copilului si poate incetini procesul de invatare. Din acest motiv, parintii ar trebui sa stie cand este momentul sa faca un pas inapoi si sa nu se mai implice atat de mult in rezolvarea temelor copiilor.

Ce inseamna sa fii parinte hiperprotectiv

Exista multi parinti care, din dorinta de a-si face mereu copilul fericit si de a nu-l vedea ingrijorat, devin hiperprotectivi. Acest lucru poate duce la anxietate, narcisism, lipsa de rezistenta si control extrem asupra copiilor, ceea ce, pe termen lung, inseamna adulti cu tulburari serioase de comportament.

Cand parintii fac lucrurile in locul copilului, il descurajeaza pe acesta sa evolueze si ii transmit mesajul ca orice-ar fi, se va gasi mereu cineva care sa ii rezolve problemele. Astfel, copiii intarzie sa isi dezvolte autonomia si se asteapta ca adultii sa le sara mereu in ajutor.

Ajuti copilul sau, de fapt, il incapacitezi?

Un studiu efectuat asupra unui grup de copii cu varste de peste 9 ani arata ca micutii au perceput ajutorul parintilor la teme ca pe un semn al incompetentei lor. Parintii ar trebui sa intervina din ce in ce mai putin in viata copiilor, pe masura ce acestia cresc si sa ii lase sa isi rezolve singuri sarcinile, in masura in care se poate, in functie de varsta, recomanda specialistii.

La varsta adolescentei, de exemplu, ajutorul parintilor la teme este, de cele mai multe ori, inadecvat pentru dezvoltarea copiilor. Ce pot face adultii este sa ii invete pe copii sa isi gestioneze mai bine timpul, sa le dea ponturi despre invatare si sa ii incurajeze sa fie autonomi. Pana la liceu, parintii nu ar mai trebui sa intervina deloc in rezolvarea temelor.

Iata cum va puteti ajuta copilul sa invete, fara sa ii afectati autonomia:

  • manifestati interes pentru progresul scolar al copilului, dar evitati sa va implicati in rezolvarea temelor sau a sarcinilor pentru acasa.
  • stabiliti reguli cu privire la teme (cand si cum ar trebui facute), mai ales in primii ani de scoala.
  • nu va oferiti sa il ajutati pe copil, asteptati ca el sa va ceara acest lucru.
  • incurajati-l pe copil sa puna intrebari pentru a afla rezolvarea, nu ii dati solutia „mura in gura”.
  • nu criticati si nu semnalati fiecare greseala in mod agresiv, pentru ca ii stirbiti copilului increderea in sine.
  • tineti legatura cu profesorii, pentru a afla ce progrese face copilul si unde sunt probleme.
  • amintiti-i copilului sa isi faca temele, dar nu stati numai cu ochii pe el. Lectiile sunt grija lui, nu a voastra, iar daca nu si le face, va trebui sa suporte consecintele la scoala.
  • nu uitati ca actiunile voastre ca parinti nu trebuie sa ofere succes pe termen scurt, ci sa construiasca abilitati care sa il ajute pe copil sa se descurce in orice situatie, fara ajutorul vostru.

FOTO: Freepik.com

Taguri Temeri copii

Articole recomandate

Citeste si despre