Copilul tau se plictiseste la scoala? Este o problema pe care parintii nu vor sa o aiba cand vine vorba despre copiii lor si pe care, de multe ori o neaga, acuzand copilul pe nedrept de indiferenta si lipsa de responsabilitate. In realitate insa, copiii ajung sa se plictiseasca la scoala din cu totul alte motive.
Daca vrei sa-ti ajuti copilul sa treaca peste aceasta etapa trebuie mai intai sa descoperi adevarata cauza care duce le aparitie plictiselii la scoala.
Multi copii se simt nemotivati la scoala. Acest lucru se intampla fie pentru ca sunt ignorati, fie pentru ca stiu deja lectiile sau, din contra, pentru ca nu ii intereseaza subiectul. Insa, copiii au nevoie de o motivatie pentru a invata. Prin urmare, pentru a-ti putea ajuta copilul trebuie mai intai sa descoperi care este adevarata problema si sa actionezi in consecinta.
Nu uita ca plictiseala este perfect normala. Si tu te plictisesti cand faci acelasi lucru de nenumarate ori. Este posibil ca micutul tau sa treaca prin acelasi lucru. Prin urmare afla ce se intampla la scoala pentru a gasi solutile necesare.
Motive care duc la aparitia plictiselii
In primul rand este important sa stii ca majoritatea copiilor se plictisesc la scoala, iar majoritatea parintilor aud acest lucru in mod frecvent. Motivele sunt diverse: lipsa motivarii, copilul stie deja tot ce i se preda, nu ii place un anumit subiect (de exeplu isoria sau fizica), etc. Poate fi o problema temporara sau poate persista mult timp, daca nu iei masuri, ducand la stari de anxietate si la dezinteres si pentru alte materii.
Iata care sunt cele mai frecvente cauze care ar putea determina aparitia plictiselii in cazul copiilor:
Nu este motivat suficient
Daca tu, ca parinte, nu ii vorbesti copilului despre importanta pe care scoala o are asupra dezvoltarii lui, ci din contra, sustii ca scoala este plictisitoarea si neinteresanta, nu trebuie sa te mire un comportament similar din partea copilului.
Copilul stie deja lectiile
In anumite cazuri nivelul de inteligenta al copiilor estec mult mai mare decat af fi normal pentru varsta respectiva. Astfel, daca copilul tau invata la scoala lucruri pe care deja le stie si le stapandeste bine, nu este de mirar ca se plictiseste.
Nu exista o legatura cu restul elevilor din clasa
Multi copii care nu se simt motivati la ore, nu se simt conectati cu restul clasei. Daca profesorii fac separatisme, ii diferentiaza intre ei si nu ii trateaza ca pe un grup, este de asteptat ca elevii sa inceapa sa se simta demotivati si sa nu mai acorde atentie studiului pentru materia respectiva. Copiii trebuie sa se simta parte a unui grup, a unei echipe si sa simta ca toti merg in aceeasi directie.
Cum iti poti ajuta copilul
Parintii sunt cei care isi pot ajuta cel mai bine copilul. In prima faza trebuie sa discute cu acesta pentru a afla ce se intampla la scoala si ce il demotiveaza. Apoi trebuie sa discute cu profesorii pentru remedia situatia sau pentru a gasi impreuna o solutie. Cum poti face acest lucru?
- Pune-i copilului intrebarile corecte pentru a afla cat mai multe detalii despre ce se intmpla la scoala. Pune-i intrebari despre profesori i modurile acestora de predare, despre conexiunea pe care profesorii o realizeaza cu clasa, despre modul in care acestia se adreseaza copiilor, dar si despre relatiile pe care micutii le au cu restul copiilor.
- Vorbeste cu profesorul. Daca situatia dureaza foarte mult timp este momentul sa iei legatura cu profesorul si sa vorbesti deschis cu acesta. Ai grija insa sa nu ai o atitudine superioara si poarta o discutie respectuoasa. Cu siguranta nu iti doresti ca lucrurile sa se aplifice.
Sursa foto: Freepik