Cum ajutam copiii sa inteleaga textele pe care le citesc

/ / Modificat: 2021-02-08
Cum ajutam copiii sa inteleaga textele pe care le citesc

Incurajarea lecturii este esentiala pentru copii, inca de la o varsta frageda. Este chiar cel mai bun cadou pe care il putem face. Pe masura ce cresc si cand vine vorba de studii, este deosebit de important sa ne asiguram ca micutii nostri nu numai ca stiu sa citeasca, dar si inteleg ceea ce lectureaza, deoarece acest lucru le va afecta performantele scolare. 

Multi profesori si educatori sunt ingrijorati de cresterea numarului de copii care nu sunt capabil sa inteleaga ceea ce citesc. Iata cateva strategii simple pentru a imbunatati capacitatea copiilor de a intelege textele pe care le citesc: 

Textele scurte: copiii trebuie sa inceapa cu lecturi scurte de cel mult cinci randuri si, daca au imagini mult mai bine, vor ajuta la intelegerea lor. Texte in functie de varsta si gusturi: este foarte important sa luam in considerare acest lucru, deoarece ceea ce cautam este sa dobandeasca interes pentru lectura, dar si sa le invete.

Implicare: copiii sunt ca niste bureti si sunt la varste in care ceea ce doresc este sa-i multumeasca in permanenta pe parintii lor. Asadar, este important ca si parintii sa se implice in lecturile lor si sa parcurga ceea ce ei citesc, iar apoi sa initize conversatii despre textele parcurse. 

Limbaj directionat: Aceasta tehnica este extrem de utilia si are adaptari nesfarsite chiar si pentru copiii cu nevoi specifice de sprijin educational. Le punem intrebari despre ceea ce au citit. Gradul de dificultate va creste cu cat intrebarea este mai lunga si mai deschisa. Daca vedem ca nu-si amintesc ceva, putem sa ne intoarcem la text si sa facem un mic memento.

Invatati sa rezumati: in zilele noastre intalnim persoane cu studii superioare, care nu sunt insa capabile sa rezume ceea ce vor sa transmita. Astfel, pentru a ajuta copiii sa inteleaga ceea ce citesc este esential sa ii invatam sa faca rezumate. Acest lucru nu inseamna eliminare a frazelor din text, ci exprimarea unor idei principale, cu mai putine cuvinte, fara a fi nevoie de memorare. 

Scheme: baza de studiu: insuflam aceasta tehnica inca de la o varsta frageda chiar si cu lecturile, astfel isi organizeaza vizual ideile.

Subliniatul: foarte important, dar inceteaza sa mai aiba efectul sau atunci cand subliniatul devine majoritar. Alegeti doua culori pentru a scoate in evidenta ideile principale si ideile secundare.

Articole recomandate

Citeste si despre