Fiecare copil are un talent care asteapta sa fie descoperit, insa putini parinti stiu cum sa identifice aptitudinile cu care cel mic s-a nascut. Exista insa cateva tehnici care te vor ajuta sa-i recunosti inclinatiile.
Talentele copiilor nostri sunt unice si innascute, insa in multe cazuri raman ascunse asteptand sa fie descoperite.
Ca parinti avem puterea de a recunoaste abilitatile copiilor nostri si, in plus, este de datoria noastra sa le consolidam si sa motivam dezvoltarea lor de la o varsta frageda.
Nu este intotdeauna usor sa descoperi talentele, unii oameni ajung la maturitate fara sa stie care este calea lor. Din acest motiv, e bine sa iti ajuti copiii sa-si identifice aptitudinile, sa le scoata la iveala. Capacitatea de a ajunge la viata adulta cu o specializare intr-o anumita directie ofera sanse mai mari de a avea o cariera de succes.
In acelasi mod, cultivarea talentelor la varsta copilariei ii va conferi celui mic o anumita conduita, o autodisciplina extrem de utila. Acest proces ii responsabilizeaza si ii face capabili sa-si stabileasca obiective viitoare.
Varsta ideala pentru a descoperi talentele
Trebuie sa stii din start ca nu toti copiii au un talent aparte. Exista o multime de lucruri pe care un copil de 2 ani, spre exemplu, le poate acumula, insa asta nu inseamna ca i-am descoperit o abilitate speciala. Spre exemplu, un copil de pana in 3 ani poate recunoaste pe harta locul majoritatii tarilor, insa este doar o chestiune de memorare si nu un talent special. Ulterior, daca nu se insista pe aceasta invatare, copilul va uita.
Se considera ca talentele innascute se pot ivi destul de clar chiar din timpul alaptatului, adica pana intr-un an. In aceasta perioada incepi sa vezi interesele copilului si dexteritatile pe care le are. Prin urmare, este foarte bine sa le respectam si sa le motivam.
E important sa fii totusi obiectiv. Iti vei dori poate ca micutul tau sa iti urmeze pasii sau sa aleaga o anumita cale, insa trebuie sa il lasi pe el sa decida.
La varsta de 3-4 ani si chiar la varsta scolara, faptul ca insisti sa aleaga un anumit domeniu de specializare, spre exemplu pe un instrument muzical, ii poate cauza copilului mult stres.
Cum te prinzi care ii este talentul
Este posibil ca un copil sa aiba mai multe talente. Unii copii sunt buni la sport, dar in acelasi timp sunt si foarte indemanatici.
Spre exemplu, un copil caruia ii place sportul ar putea, de asemenea, sa aiba inclinatie si catre matematica si in acelasi timp sa aiba ureche muzicala si voce. De aceea, este important ca principala motivatie sa fie pasiunea copilului pentru o anumita activitate pe care o practica.
Tehnici pentru a descoperi talentele copilului
Stimuli. Pentru a scoate la iveala un talent innascut, mediul trebuie sa fie unul favorabil. Din acest motiv, este important sa-l testam pe copil fara sa isi dea seama pentru a vedea in felul acesta la ce stimuli raspunde cel mai bine. Intotdeauna vor exista stimuli care il vor face sa arate mai mult interes si entuziasm. De exemplu, il poti face sa cante, sa danseze sau ii poti cumpara pensule pentru a picta.
Interpretare. Observa cum se comporta in fata anumitor stimuli si apoi incearca sa intelegi ce domeniu prezinta cel mai mare interes pentru el. E important sa fii obiectiv si, in plus, sa te consulti si cu alti membri ai familiei si cu educatorii sai pentru a fi sigur ca observatiile tale sunt bune.
Motivatia. Odata ce i-ai descoperit talentul, este foarte important sa ii arati sprijinul tau si sa il incurajezi sa performeze in acest domeniu. Ajuta-l fara insa sa pui presiune pe el.
Consecventa. Consolidarea abilitatilor fizice si mentale ale copilului necesita mult timp si dedicare, deci este important sa fii consecvent in practica. Invata-l sa nu renunte cu usurinta.