Toti parintii isi doresc ce e mai bun pentru copiii lor si tocmai de aceea iau decizii pentru ei in fiecare zi.
Evident, acest lucru e obligatoriu pana la un moment dat, dar nu uita ca vine o vreme cand trebuie sa le dai sansa sa gandeasca singuri pentru a le stimula capacitatea de reflexie asupra lucrurilor.
Este normal sa vrei sa rezolvi problemele copiilor tai si asta pe ei ii va face sa sse simta protejati si iubiti. Insa cand exagerezi cu asta pur si simplu impiedici copilul sa ia propriile decizii, in loc sa il ajuti sa isi formeze gandirea critica si sa gandeasca singur.
Obiectivul parintilor trebuie sa fie acela de a-si invata copiii sa gandeasca inainte de a actiona, nu sa faca tot in locul lor. Copiii trebuie sa stie sa gaseasca solutii, sa faca fata unor probleme pentru a se descurca singuri atunci cand cresc. De aceea, in loc sa le oferi solutii ca parinte, e bine sa ii inveti sa analizeze situatii si sa se gandeasca la rezolvari.
Educatia nu inseamna sa iti "indopi" copilul cu informatii si notiuni, ci sa il inveti cum sa actioneze in fata unor situatii si probleme.
Multe dintre problemele cu care avem de a face sunt cauzate de decizii luate sub imperiul primului impuls, fara un rationament prealabil. De exemplu, adolescentii care ajung sa consume droguri nu au invatat sa isi analizeze actiunile si consecintele lor.
Cand stimulam copiii sa rationeze si sa gandeasca riguros, le dezvoltam competenta sociala, de care au nevoie pentru a sti sa se descurce in viata.
Strategii pentru a invata copilul sa gandeasca
Creeaza o atmosfera care sa stimuleze gandirea:
- Du copilul la un muzeu, citeste cu ei, uitati-va impreuna la televizor. In acest timp, discuta cu el despre ceea ce vedeti sau auziti, nu ramaneti pasivi in fata informatiilor noi. Puneti intrebari si stimulati-i imaginatia.
- Faceti exercitii de gandire in familie pentru a-l invata cum sa rationeze.
- Pune-i intrebari deschise, cu multiple variante de raspuns pentru a-i stimula imaginatia si pentru a-l provoca sa comunice. Nu trebuie sa iti dea raspunsuri corecte, ci raspunsuri subiective, din care sa puteti dezvolta un dialog interesant care il va face sa gandeasca.
Foloseste metode de gandire critica:
- Tehnica PMI (Plus, Minus, Interesant) pusa la punct de psihologul Edward de Bono (inventatorul conceptului de "gandire laterala" si cel care a pus bazele formale ale tehnicilor de gandire creativa deliberata) presupune sa gasesti chestiuni pro, chestiuni contra si chestiuni interesante la un subiect.
- Incurajeaza-l sa caute puncte de vedere diferite asupra unui lucru pentru a-l ajuta sa vada ca exista mai multe variante de raspuns.
- Invata-l sa caute modele si sa faca legaturi. Identificarea de tipare si gasirea de legaturi usureaza procesul de invatare si de memorare. Obisnuieste-te sa stimulezi copilul sa faca aceste lucruri intrebandu-l, de exemplu, "ce legatura este intre asta si ce ai invatat la scoala?".
- Lasa-l sa inoveze. Copiii si adolescentii au tendinta sa faca lucrurile altfel si nu trebuie sa fie obligati sa renunte la acest obicei.
Lasa copilul sa ia decizii, sa se indoiasca si chiar sa faca greseli. Responsabilitatea ta este sa-l ajuti doar pana la punctul in care asta nu interfereaza cu dezvoltarea sa si in masura in care acest ajutor nu il impiedica sa gandeasca pentru el si sa invete sa isi rezolve problemele.
Rolul tau ca parinte trebuie sa fie de ghid, arata psihologul Sal Severe, care considera ca intrebarile sunt calea cea mai eficienta de a conduce un copil pe drumul gandirii si al reflectiei.
Poti, de exemplu, sa iti intrebi copilul "Ce ai facut?", "Ce ai fi putut face?" si "Ce vei face data viitoare?". Este un exercitiu util pentru a-l ajuta sa identifice solutii diferite ale aceleiasi probleme si, pe viitor, sa gandeasca lucrurile din mai multe puncte de vedere inainte de a actiona.