De ce are nevoie copilul tau pentru a fi fericit, conform piramidei lui Maslow

/ / Modificat: 2019-10-23
De ce are nevoie copilul tau pentru a fi fericit, conform piramidei lui Maslow

Un profesor le-a explicat elevilor sai intr-o buna zi cum sa ne "umplem" viata in functie de prioritati, doar cu o sticla cu apa, niste nisip, niste pietre mari si niste pietre mici, astfel incat totul sa-si gaseasca locul si sa nu ramana niciun lucru nefacut. In acest fel, elevii au inteles ca mai intai trebuie sa introduca pietrele mari, apoi pe cele mici, peste acestea sa puna nisip si, in final, putina apa. 

Piramida lui Maslow explica intr-un mod stiintific care sunt lucrurile prioritare atat pentru copiii, cat si pentru adultii pentru a fi fericiti.

Lucrurile de care copilul tau are nevoie pentru a fericit, conform piramidei lui Maslow

Afectiune, intelegere, reguli, limite, invatare, studii, prieteni ... Da, toate acestea sunt importante pentru un copil. Dar in ce masura? In ce ordine? Care ar trebui sa aiba prioritate? 

Psihologul Abraham Maslow a explicat in 1943, cu ajutorul piramidei, care ar trebui sa fie prioritatile in viata pentru a ne simti impliniti si fericiti. Se poate aplica si copilului tau?

Piramida lui Maslow spune ca prioritatile noastre ar trebuie sa fie in functie de relevanta lor, nevoile noastre si, de asemenea, de copilul tau. Acestea sunt impartite in cinci categorii, asa ca ar trebui sa acorzi mai multa atentie bazei si sa incerci sa ajungi in varf fara a sari nicio  treapta: 

1. Baza: Sanatate. Prioritatea trebuie sa fie intotdeauna asigurarea unei stari bune de sanatate, fizica si psihica. Aceasta include eliminarea stresului. A fi bine ca si calmul sa fie o prioritatea, mai ales cu copilul tau. Aici se include si:

  • - Alimentatia sanatoasa;
  • - Odihna. Asigura-te ca doarme atat cat este necesar, in functie de varsta;  - Hidratare (consuma destula apa); 
  • - Asigura-te ca se dezvolta corect, fara probleme. Mergi cu el la medicul pediatru atunci cand este necesar, la dentist, oftalmolog etc.

2. A doua treapta: Siguranta. Crearea unei legaturi cu copilul si oferirea sigurantei si afectiunii ar fi a doua faza a nevoilor de baza pentru cel mic. Aceasta include:

  • - Afectiune, dragoste si protectie. Si tu, ca adult cauti siguranta, dar pentru un copil este o nevoie primara.
  • - Familia. Pentru un copil familia rfeeprezinta siguranta si protectie. Nu uita ca nu este nimic care sperie un micut mai mult decat abandonul, singuratatea si nesiguranta. Sunt esentiale pentru o buna crestere si dezvoltare.
  • - Valori, limite si reguli. Acestea ofera siguranta emotionala micutului, un ghid, o cale pe care sa o urmeze.
  • - Scoala, pentru copii si munca pentru adulti. Studiul este o nevoie de baza pentru un copil, la fel cum este munca pentru parinti.

3. A treia treapta: Prietenia, relatiile cu ceilalti. Da, prietenia este o valoare esentiala, dar Maslow nu se refera la valoarea in sine, ci la relatiile pe care le creaza cu ceilalti. De exemplu, cu colegii de clasa, cu vecinii cu care el se joaca. Relatiile sociale sunt de asemenea foarte importante, atat pentru cel mic, cat si pentru adulti.

  • - Crearea de legaturi dincolo de familie.
  • - Participarea la activitati extracurriculare. 
  • - Practicarea unor sporturi (de echipa sau individual). 
  • - Apartenenta la asociatii, grupuri de teatru ... 
  • - Se simte acceptat de altii.

4. A patra treapta: Stima de sine si recunoasterea. Este o necesitate de baza ca cel mic sa simta  o buna stima de sine si recunoastere din partea celorlalti. Pentru asta trebuie sa-ti sprijini copilul sa-si creasca stima de sine si incredere in el, pentru a putea ajunge in varful piramidei. Pentru a reusi trebuie sa faci urmatoarele lucruri:

  • - Trebuie sa-l accepti si sa-l iubeasti asa cum este, cu limitarile si imperfectiunile sale. 
  • - Motivatie: nu uita sa-ti motivezi copilul sa depaseasca noi provocari. Iluzia si motivatia sunt motoare ale invatarii si ale efortului. 
  • - Recunoasterea triumfurilor. Nu uita sa-l lauzi si sa-l incurajezi in tot ceea ce face. 
  • - Depasirea obstacolelor. Ajuta-l sa depaseasca obstacolele si da-i instrumente pentru a invata cum sa rezolve conflictele. 
  • - Toleranta la frustrare. Nu va putea depasi provocarile cu o toleranta scazuta la frustrare. Invata-ti copilul sa infrunte infrangerile si caderile.

Varful: Visele. Odata ce toate nevoile de baza sunt indeplinite, exista marele obiectiv, care nu este altul decat visul cel mai mare. Acea profesie pe care micutul tau ar dori sa o urmeze. Ce viseaza el. Dar nu il poate atinge daca neglijeaza celelalte nevoi.

Aceasta teorie foarte veche se bazeaza foarte mult pe bunul simt. Nu poti niciodata sa-ti atingi visele sau sa te simti complet implinit daca iti lipseste siguranta, iubirea, daca ai probleme de sanatate sau daca nu te accepti asa cum esti. Ajuta-ti copilul sa se autodepaseasca, respectand intotdeauna nevoile lui de baza.

Articole recomandate

Citeste si despre