Tatii sunt adesea retrogradati, iar rolul lor nu este intotdeauna recunoscut sau laudat la fel de mult ca cel al mamelor.
In cazul unei femei este usor sa observi ca este insarcinata. Si nu numai dupa burta, dar si datorita stralucirii din privire.
Tatal, pe de alta parte, poarta copilul in inima si in minte, intrebandu-se cum va fi, daca va fi sanatos, cu cine va semana sau cu ce ii va plati scoala. Asta nu inseamna cu este cu ceva mai prejos decat mama.
Rolul parintilor este esential si de neinlocuit in viata copilului. Un studiu cofirma faptul ca rolul lor in cresterea celor mici este radical, deoarece le ofera sprijinul pentru a iesi in lume in conditii de siguranta.
O activitate foarte importanta pe care tatal o poate face cu copilul pentru a genera mai multe conexiuni de invatare si neuronale este citirea povestii nocturne.
Mami o poate face, dar ... Cu tata e mai bine!
Cercetatoarea Anna Duursma si-a concentrat studiul asupra implicarii tatalui in dezvoltarea copilului, in special in domeniul lingvistic, alfabetizarii si dezvoltarii cognitive.
In calitate de expert se asigura ca parintii sporesc dezvoltarea copiilor lor prin citirea povestilor seara si sustine ca este mult mai benefic ca tatal sa faca acest lucru, in comparatie cu mama.
Studiul, realizat de Universitatea Wollogong din Australia, a fost aplicat la 430 de familii americane, care cauta impactul lecturii paterne si materne asupra dezvoltarii cognitive, alfabetizarii si limbajului copiilor.
Impresionant este ca atunci cand le citeste mama, exista o dezvoltare cognitiva mai mare, ceea ce este minunat! Dar cand le citeste tatal, beneficiile sunt impresionante si mult superioare:
"Lectura paterna la 24 si 36 de luni a prezis semnificativ limbajul celor mici si abilitatile cognitive, precum si cunostintele despre carte ale prescolarului," spune profesorul Duursma, in concluziile sale.
Tata e mai complex si e bine!
Este adevarat ca mama este cea care petrece cel mai mult cu copilul si contribuie mult la dezvoltarea lui. Dar exista un motiv pentru care impulsul limbajului copiilor este mai puternic cand citeste tata povestea.
Duursma spune ca acest lucru se intampla datorita a doi factori:
1. Noaptea ii face mai atenti.
Linistea serii si momentul relaxant ii ajuta sa acorde atentie maxima activitatii.
2. Tata le spune mai bine.
Pe scurt, limbajul pe care tatal il foloseste pentru a interactiona cu copiii este mai complex. El adreseaza mai multe intrebari abstracte de inferenta, in timp ce mamele fac comentarii si pun intrebari mai concrete si mai simple.
Dar ce citesti copiilor?
Acum, intrebarea este: ce material poti sa prezinti copiilor, care sa-i intereseze si sa-i distreze?
Propuneri de lectura pentru cei mici, in functie de varsta:
Din primele luni pana la 4 ani
In aceasta perioada, sunt recomndate cartile cu imagini, pentru a dezvolta imaginatia celor mici, in timp ce ochii urmaresc ilustratiile textului.
Cand interesul creste, intre 2 si 3 ani, poti alege povesti scurte, cu desene mari si atractive. Cei mici iubesc animalele.
De la 4 ani pana la 7 ani
Rimele sunt o resursa excelenta pentru cei mici care sunt pe cale sa invete sa citeasca. La varsta de patru ani, poeziile atrag atentia si copiii isi pot recunoaste deja numele, daca il vad scris pe o foaie. Este inca important sa contina multe imagini.
Daca la 5 ani incepe sa invete literele, poti alege povesti mai complexe.
De la 7 la 10 ani
Pentru copiii mai mari este recomandat sa se intersecteze actiunea si temele de impact. Curiozitati si povestiri despre zane, fiinte mitologice si magice.
De la 10 la 12 ani
Daca ai reusit sa captezi copilul, ceea ce urmeaza va fi floare la ureche. Fii aproape de el in cautarea marilor comori ale lecturii. Exista multe carti de actiune si aventuri in librarii, pe care le va indragi.
De la 12 ani
La aceasta varsta, copiii au deja gusturile formate si prefera biografii adaptate, povestiri despre copii ca ei sau carti care explica probleme precum relatii sanatoase, stima de sine sau prevenirea riscurilor.
Fa-ti timp, tata!
Un obstacol pentru parinti de a trai momente de calitate cu copiii lor este viata ocupata pe care o conducem astazi. Tata, nu uita ca micutii tai vor fi copii pentru o perioada limitata.
Ochii lor mici, agitati, te privesc tot timpul si vad ca ai alte prioritati. Ei nu inteleg ca esti asa de important si ca multe afaceri depind de tine. Ei doresc dragostea, atentia si afectiunea ta.
Timpul de calitate inseamna sa petreci ultimele 20 de minute ale zilei cu copiii, generand amintiri valoroase si sporind abilitatile acestora.