Primul copil venit pe lume intr-o familie are un coeficient de inteligenta mai mare decat fratii sai mai mici, dupa cum au aratat mai multe studii de-a lungul timpului.
Economistii de la Universitatea din Edinburgh, Grupul de Analiza si Universitatea din Sydney au examinat datele de la Copiii Americani ai Studiului National Longitudinal al Tineretului, date adunate de catre Biroul SUA al Statisticilor pe Piata Muncii, dar si economistii V. Joseph Hotz si Juan Pantano sustin acelasi lucru. Fratii mai mari au performante scolare mai bune si se bucura de mai multe realizari de-a lungul vietii, comparativ cu urmatorii nascuti.
In cadrul cercetarilor s-au analizat 5000 de copii care au fost urmariti de cand s-au nascut si pana la varsta de 14 ani. Evaluarea s-a facut o data la doi ani, iar testele au inclus recunoasterea lecturii (precum potrivirea literelor, denumirea obiectelor si citirea cuvintelor cu voce tare si evaluari ale vocabularului de cuvinte). Studiul a luat in considerare factori de mediu precum mediul familial si conditiile economice.
Motive pentru care primul nascut este mai inteligent decat fratii lui
Primul nascut petrece mai mult timp cu parintii decat fratii sai mai mici. Intreaga grija si atentie a adultilor este orientata catre el pana la nasterea urmatorului frate, iar apoi, timpul parintilor se imparte intre frati. Chiar si partea financiara este in favoarea primului nascut. Aceasta se bucura de salarii mai generoase si educatie suplimentara ulterior in viata.
Gene mai bune
Exista geneticieni care cred ca urmatorii frati mostenesc un bagaj genetic mai slab decat fratele mai mare, iar de aici rezulta coeficientul de inteligenta mai crescut al acestuia.
Parintii isi modifica comportamentul
Cercetatorii au descoperit faptul ca parintii isi modifica comportamentul dupa ce mai apar alti copii in familie si ofera mai putina stimulare mentala copiilor mai mici si se implica mai putin in activitatile acestora, cum ar fi cititul sau ajutatul la lectii.
Cu alte cuvinte, au devenit distrasi incepand de la al doilea copil si au prezentat tendinta de a nu mai participa la tot felul de activitati antrenante pe plan mental.
Ce mai spun studiile despre primul nascut
Alte studii au demonstrat ca primii nascuti au mai mult succes si sunt mai ambitiosi. Acestia au cu 16% mai multe sanse sa urmeze studii de invatamant superior decat fratii mai mici si au sanse mai mari de a castiga 100,000$ sau mai mult pe an si sa detina pozitii profesionale inalte, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Essex.
Primii nascuti sunt mai dornici sa-si multumeasca parintii si tind sa urmeaze indeaproape regulile si sa preia roluri de conducere. Asta sustine psihologul si profesorul de la Universitatatea din New York, Ben Dattner.
De asemenea, primii nascuti tind sa fie mai responsabili, competitivi si conventionali.
Economistii Joseph Hotz si Juan Pantano sustin ca parintii creeaza reguli mai stricte pentru primul nascut si se implica mai mult in activitatea lui scolara. De asemenea, ei au tendinta sa-l pedepseasca pentru notele proaste, mai mult decat pe ceilalti frati.