Gemenii identici si gemenii fraternali. Diferente si curiozitati

/ / Modificat: 2022-03-06
Gemenii identici si gemenii fraternali. Diferente si curiozitati

Stiai ca probabilitatea de a avea gemeni fraternali pe cale naturala este de 1,1%? Pe de alta parte, probabilitatea de a avea gemeni identici este mult mai mica, fiind de 0,4%, potrivit datelor Societatii spaniole de fertilitate.

Astfel, 1 din 90 de sarcini naturale va da nastere la gemeni fraternali, iar 1 din 250 la gemeni identici.

Atat gemenii identici cat si gemenii fraternali sunt purtati de mame in pantec in acelasi timp si nascuti in aceeasi zi. Cu toate acestea, gemenii care se nasc din acelasi ovul si spermatozoid (sunt monozigoti) – gemenii identici, iar gemenii se nasc din ovule si spermatozoizi diferiti (sunt dizigoti) – gemenii fraternali.

Gemeni identici

In cazul gemenilor identici este vorba de frati identici din punct de vedere genetic (clone) care, prin urmare, vor avea intotdeauna acelasi sex. Acest lucru se datoreaza faptului ca provin din acelasi ovul si din acelasi spermatozoid care, intr-un stadiu foarte timpuriu al dezvoltarii, s-au impartit in doua si au dat nastere la doi indivizi complet independenti.

Prin urmare, au acelasi ADN. Desi gemenii sunt clone, la nivel genetic, mediul are un efect asupra expresiei genelor, ceea ce inseamna ca pot exista diferente intre gemeni. Astfel, gemenii identici au amprente digitale diferite. Chiar daca pornesc de la aceeasi baza genetica, mediul va actiona si poate provoca anumite diferente. In plus, nu trebuie sa uitam ca sunt persoane complet independente.

Gemeni fraternali

In cazul gemenilor, pe de alta parte, doua ovule diferite si doi spermatozoizi diferiti au dat nastere la doi copii diferiti. Acestia pot avea chiar sexe diferite. Cu alte cuvinte, sunt doi frati (genetic diferiti) nascuti in acelasi timp.

Deoarece nu au in comun tot ADN-ul, pot fi de sexe diferite, adica baiat si fata. In plus, din punct de vedere fizic, diferentele dintre ei vor fi mai mari decat in cazul gemenilor identici.

Studii asupra gemenilor

Interesul pentru studiul gemenilor dateaza din 1875, iar in psihologie a existat o figura cheie: Francis Galton, un om de stiinta englez si var al lui Charles Darwin.

In acel an, Galton a descoperit, potrivit lui Nancy Segal, gemelar si director al Centrului pentru studii gemelare de la Universitatea de Stat din California, Fullerton, "modelul de cercetare a gemenilor, care este un mod foarte simplu si foarte elegant de a analiza comportamentul".

Potrivit unui articol din International Journal of Epidemiology, Galton a publicat "prima incercare detaliata de a utiliza fenomenul gemenilor pentru a estima puterea relativa a naturii si a educatiei".

De fapt, studiile pe gemeni au fost foarte utile pentru a studia ponderea geneticii si a mediului in personalitate sau inteligenta, in anumite boli etc.

Au gemenii o legatura speciala?

Gemenii identici pretind adesea ca au intre ei o legatura care depaseste complicitatea (de exemplu, se inteleg doar uitandu-se unul la celalalt).un articol de analiza din 2012, realizat de psihiatrul Tuulikki Trias si profesoarele de psihiatrie infantila Hanna Ebeling si Irma Moilanen, relatia dintre gemeni creeaza un tip special de relatie, si anume ca gemenii isi pot oferi unul altuia sprijin reciproc, companie si afectiune.

In acest sens, s-a sugerat chiar ca este cea mai apropiata relatie dintre doi oameni. Dar este de asemenea adevarat ca gemenii identici se confrunta uneori cu sentimente dificile. De exemplu, unul dintre ei poate fi mai dominant.

De asemenea, uneori, identificarea si dependenta dintre gemenii identici pot fi foarte puternice si pronuntate.

O relatie speciala intre frati si surori

O analiza cuprinzatoare a studiilor privind relatia dintre gemenii identici realizata in 2021 a aratat ca intre gemeni se genereaza o relatie speciala, fata de relatiile dintre fratii nascuti in ani diferiti.  

Potrivit cercetatorilor cresterea unei perechi de gemeni poate prezent in mod constant poate fi benefica, dar poate crea si situatii complicate cum ar fi o co-dependenta de cealalta persoana.  

FOTO: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre