Dezvoltarea copilului tau este prioritara inca din primele luni, asa ca viata de acasa trebuie sa se concentreze pe cat mai multe activitati menite sa-i stimuleze atentia si miscarile. Experientele din fiecare zi ajuta creierul celui mic sa creeze noi conexiuni neurale care vor influenta procesele vorbirii, planificarii si rationamentul. Asadar, asigura-te ca bebelusul tau poate invata ceva nou in fiecare zi prin miscare, cantece si jocuri. Iata cateva modalitati de a-l tine pe bebe conectat la tot ceea ce se intampla in jurul lui:
Pregateste spatiul pentru a se putea misca liber
In timp, odata cu debutul dezvoltarii motorii, copilul tau va incepe sa mearga de-a busilea si va avea nevoie de un spatiu sigur, fara elemente care l-ar putea pune in pericol. Este important pentru copilul tau sa invete mai multe despre mediul din jur si sa descopere universul sau. Formele, texturile si dimensiunile il vor ajuta sa inteleaga spatiul si sa fie confortabil cu mediul in care traieste. Cand acesta ajunge la varsta potrivita, alege din oferta de premergatoare care il vor sustine in evolutia spre aceasta etapa importanta – ridicatul in picioare. Incurajeaza-l sa faca miscare atunci cand isi doreste si stimuleaza-i atentia cu jucarii noi, pe care le poti aseza la o distanta care il obliga sa faca macar cativa pasi pentru a le apuca. Chiar daca inceputul va fi mai greu, copilul tau va incepe mai repede decat crezi sa alerge prin parc.
Alege jucarii care il ajuta sa interactioneze
Jucariile potrivite pentru copiii mici sunt cele care il ajuta sa invete mai multe despre forme, culori sau cauza si efect. Jucariile cu ajutorul carora trebuie sa construiasca il vor ajuta sa realizeze cum poate aseza piesele in asa fel incat un turn sa nu se prabuseasca. De asemenea, instrumentele muzicale de jucarie, precum orga, sunt potrivite pentru ca cel mic sa invete ca apasarea unui buton genereaza sunet, iar coordonarea poate crea o melodie simpla, chiar daca nu va deveni prea curand un expert. Copilul tau trebuie sa interactioneze constant cu sunete, culori si forme, iar jucariile educationale ofera multiple posibilitati. Seturile Montessori din lemn, de exemplu, sunt sigure si ajuta la abilitatile de gandire in spatiu. Acestea ii vor atrage atentia si copilul va fi incurajat sa rezolve diferite probleme care implica o coordonare dintre miscarile mainilor si ochi.
Vorbeste-i cat mai mult din primele momente
Nu-l lasa sa se plictiseasca nici cand este inca nou-nascut, vorbeste-i cat mai mult si raspunde la scancetele si sunetele pe care acesta le face in fata ta. Partile creierului responsabile de abilitatile de vorbire au nevoie de stimulare, iar inflexiunile vocii tale il vor ajuta pe bebelus sa inteleaga mai repede sunete din limba romana. Poti chiar sa-i reciti poezii scurte pentru copii si sa-l atingi jucaus sau sa imiti sunetele facute de animale. Nu-ti fie teama sa te comporti cat mai copilaros si sa-ti schimbi vocea, mai ales daca observi ca cel mic este amuzat si-ti raspunde prin sunete sau miscari ale bratelor. Cantecele si vocea mamei il vor ajuta pe bebelus sa se relaxeze atunci cand plange si sa fie mai conectat cu lumea din care fac acum parte.
Cateva obiceiuri de care trebuie sa tii cont il vor ajuta pe copilul tau sa se dezvolte sanatos si sa inceapa cat mai repede sa perceapa lucrurile din jurul lui. Incurajeaza-i pe toti care interactioneaza cu el sa ii vorbeasca si sa socializeze cat mai mult cu acesta prin intermediul zambetelor si jucariilor.
Sursa foto: pexels.com