In calitate de parinti, ne dorim ca micutii nostri sa aiba succes la scoala, dar si in viata si invercam sa-i ajutam. Insa acesta este un efort individual, iar noi trebuie doar sa-i ajutam sa invete cum sa-si recunoasca emotiile si cum sa le gestioneze, pentru ca apoi sa nu se lase controlati de acestea.
Viata este plina de momente care ne pot coplesi, mai ales in copilarie. Tocmai de aceea copiii trebuie sa invete sa-si recunoasca emotiile, sa le verbalizeze si sa le gestioneze corect. Astfel vor avea instrumentele necesare pentru a reactiona corect la evenimente.
Gestionarea emotiilor este capacitatea de a intelege si a gestiona comportamentul si reactiile noastre la sentimente si lucruri care se intampla in mediul in care traim.
Cercetarile au descoperit ca abilitatile sociale ale copiilor, la gradinita, sunt mai importante decat studiile academice cand vine vorba de succesul pe termen lung. Aceste abilitati sociale, cum ar fi jocul cu alti copii, rezolvarea problemelor, recunoasterea sentimentelor, ajutarea si controlul impulsurilor necesita o reglare emotionala sanatoasa.
Oamenii de stiinta din domeniul cognitiv si comportamental spun ca realizarea este determinata atat de abilitatea cognitiva (masurata prin IQ si scorurile obtinute la teste), cat si de caracteristicile non-cognitive, cum ar fi gestionarea emotiilor.
Invatarea copilului sa-si gestioneze emotiile poate facilita dezvoltarea unei relatii pozitive elev-profesor. S-a constatat ca aceasta creste procesarea cognitiva si comportamentul de invatare independent. Cum? Ajutandu-l pe copil sa se concentreze asupra sarcinilor si suprimand un comportament necorespunzator in clasa. Aceasta a dus la cresterea productivitatii si la cresterea notelor.
Asadar, abilitatile care dezvolta succesul copilului la locul de joaca are un rol important in succesul pe care acesta il va avea la scoala, si mai departe, in viata, indiferent cat de „destepti” sunt din punct de vedere intelectual.
Asadar, asigurandu-ne ca il invatam pe copil sa-si constientizeze si sa-si stapaneasca emotiile, acestia pot ajung adulti de succes, avand din start abilitati cognitive si non-cognitive care il vor ajuta toata viata.
In concluzie, gestionarea emotiilor se reflecta in competentele sociale de la gradinita si constituie baza catre un adult de succes.
Sursa: https://www.mother.ly/