Cand citim, o facem pentru a intelege lucrurile despre care aflam si nu ne ajuta la nimic sa citim repede, daca nu intelegem ceea ce citim.
Pe de alta parte, si daca citim prea lent poate afecta capacitatea de a intelege textul, pentru ca se pierde firul frazelor pana cand ajungem la finalul lor.
De aceea putem spune ca o citire eficienta are o fluenta adecvata la textul pe care il ai in fata, cu conditia sa intelegi ceea ce citesti.
Cartile educa, invata si deschid pentru copii noi usi catre lume, dar in acelasi timp trezesc sentimente, senzatii si reactii si stimuleaza imaginatia si creativitatea.
Daca vrei sa iti inveti copilul sa citeasca fluent, mai repede si sa inteleaga ceea ce citeste, avem cateva trucuri pe care ai putea sa le pui in aplicare.
Exista mai multi factori care vor determina cursivitatea citirii si nivelul de intelegere a lecturii in functie de fiecare copil, in functie de abilitatile lui si de mediul de invatare.
1. In functie de varsta, personalitatea si interesele copilului, trebuie sa potentam, sa stimulam si sa profitam la maxim de abilitatile lui. Trebuie sa stim care sunt punctele lui forte si sa-i punem la dispozitie texte adecvate si motivante pentru el. Incearca sa-l convingi sa citeasca in fiecare zi cate putin, pentru a-si face un obicei din asta.
2. Metoda prin care il inveti sa citeasca este foarte importanta. Este fundamental pentru copil ca aceasta activitate sa nu devina plictisitoare, asa ca e bine sa gasesti metode care sa-l stimuleze si sa-l motiveze, pentru a nu-si pierde interesul si a nu ajunge sa i se para ca a invata este o corvoada.
3. Mediul familial si scolar conteaza si el foarte mult. In general, copiii carora li se citesc povesti de mici, care fac parte din familii in care se citeste mult si in care isi pot observa parintii si fratii ca citesc frecvent vor deprinde si ei acest obicei si vor invata repede sa citeasca. Este bine ca un copil mic sa vada ca cititul este distractiv pentru ceilalti si, mai ales, ca este un subiect de dialog in casa, cand ceilalti discuta despre ce au mai citit.
Abuzul de televizor si de jocuri video poate influenta negativ capacitatea de lectura pe de o parte pentru ca ia din timpul care ar trebui sa fie alocat cititului si, pe de alta parte, pentru ca micutul se obisnuieste sa primeasca pasiv informatii, ceea ce cu siguranta i se va parea mai comod.
4. Prezentarea si continutul cartilor pe care copilul le citeste conteaza si ele foarte mult. Coperta, ilustratiile, tipul de caractere folosit si lungimea propozitiilor si a frazelor trebuie sa fie adecvate pentru etapa prin care trece fiecare copil. In ziua de azi avem la dispozitie o multime de carti in diferite formate, din care le putem alege pe cele care se potrivesc cel mai bine copilului, in functie de varsta, interesele si gusturile copilului.
Unui copil care abia invata sa citeasca ii vei alege carticele care sa il atraga, cu mai multe ilustratii si mai putin text, scrise cu litere mari si cu propozitii destul de scurte. Pe masura ce va deprinde cititul, ii vei putea oferi material de lectura care sa corespunda nevoilor si intereselor lui.
5. Copilul nu trebuie sa citeasca doar acasa sau la scoala. Poti merge cu el la o biblioteca publica, unde sa isi poata alege singur ceea ce vrea sa citeasca, pe masura ce interesele si preferintele sale devin mai variate. Poate ca nu este "la moda" sa mergi la biblioteca in era cartilor digitale, insa nu strica sa o faci macar din cand in cand.
6. Potentarea capacitatii de intelegere a textului este foarte importanta. Cand citeste o carte sau o poveste, te poti implica si tu, ca parinte. Puteti citi alternativ cate un paragraf, iar apoi fiecare sa spuna cu propriile cuvinte ce a citit. Va fi deopotriva interesant si distractiv si poate fi si un bun exercitiu de actorie, care stimuleaza nu doar capacitatea de intelegere, ci si creativitatea si capacitatea de comunicare.
Este important ca lectura sa devina un obicei inca din copilarie, dar trebuie sa stii sa stimulezi copilul sa o faca. Cartea si cititul trebuie prezentate copilului ca o alta forma de joaca. Ii putem lasa sa ne imite in timp ce citim, putem citi impreuna, cu voce tare, povestioare pe care ei sa le inteleaga usor.
Pentru a te asigura ca micutul a si inteles ce a citit, pune-i intrebari despre ce ati citit sau faceti o mini piesa de teatru pe baza povestii. Cand citeste un cuvant pe care credeti ca nu il cunoaste, intrebati-l daca a inteles despre ce este vorba si incercati sa i-l definiti, astfel incat sa tina minte.
Cel mai important este sa le treziti interesul pentru lectura si sa va straduiti sa il mentineti viu impreuna pentru ca lectura este baza invatarii si a dezvoltarii.