Trucuri care te ajuta sa inveti copilul sa inteleaga ce citeste

/ / Modificat: 2019-07-23
Trucuri care te ajuta sa inveti copilul sa inteleaga ce citeste

Una dintre cele mai mari probleme ale copiilor este in ziua de azi neintelegerea a ceea ce citesc. Din instinct, cand copilul este la scoala ne concentram in special pe matematica si pe complexitatea ei, insa lasam deoparte cititul si intelegerea textelor.

 

Ne bucuram cand copiii invata repede literele si sa citeasca cuvinte intregi, insa nu suntem deloc atenti la cat de bine inteleg, de fapt, ceea ce citesc. O persoana care stie sa citeasca si poate reproduce verbal sau in scris un text, dar nu il intelege suficient pentru a-l folosi ca resursa este analfabeta functional, iar la multi copii aceasta este o adevarata problema.

Cei mici se concentreaza pe a invata si a recunoaste literele, citesc cuvintele dintr-un text foarte concentrati sa nu greseasca, pentru a nu-i supara pe adulti, insa nu sunt deloc atenti la ceea ce citesc, astfel ca de multe ori uita ce au citit la inceputul frazei. Vestea buna este ca exista strategii eficiente care pot ajuta copiii sa inteleaga mai bine ceea ce citesc si sa nu aiba, astfel, probleme la scoala.

Copilul trebuie sa citeasca orice carte ii place si, dupa ce o termina, sa faca un scurt rezumat. Pentru inceput cel mic trebuie sa aiba timp sa citeasca si sa inteleaga, iar apoi, progresiv, timpul alocat fiecarei lecturi trebuie sa scada.

Evident, se incepe cu texte simple, adecvate varstei copilului, iar numarul paginilor poate creste ulterior. Cititul cu voce tare poate ajuta foarte mult in procesul de intelegere a textului lecturat.

Pe langa cititul efectiv trebuie sa ne asiguram ca micutul intelege continutul textului.

Prin urmare, il putem ajuta trasandu-i cateva sarcini simple:

  • Sa dea un titlu fiecarui paragraf pe care il citeste. Este destul de simplu si da sens lecturii; in plus, este si mult mai eficient pentru a rezuma textul.
  • Sa faca intrebari din paragrafele citite; acest lucru intensifica intelegerea si ajuta la identificarea temei.
  • Sa planifice lectura; acest lucru inseamna sa citeasca un anumit numar de pagini pe zi si sa se concentreze pe ele,
  • Sa citeasca in reprize de 25 de minute; potrivit neurologilor, este durata perfecta pentru a te concentra pe ceea ce citesti.
  • Sa-l provoci sa povesteasca cu propriile cuvinte ceea ce a citit.
  • Sa-l pui sa deseneze ceva care sa reprezinte ideea centrala a fiecarui paragraf citit.
  • Sa faca fise despre ceea ce citeste in cele 25 de minute.

Dupa 3 luni in care copilul citeste folosind strategiile enumerate mai sus, intelegerea textelor citite ar trebui sa se imbunatateasca semnificativ, iar copilul va fi pregatit pentru lecturi din ce in ce mai complexe.

Taguri Citit copii Citit copii prescolari Intelegere citit

Articole recomandate

Citeste si despre