Una dintre principalele nevoi psihologice ale copiilor este cea de conectare. De fapt, este o nevoie pe care o are orice om, indiferent de varsta, inca de la nastere. Multi parinti au tendinta sa creada ca, in primele luni de viata, bebelusii au doar nevoi fizice si ca daca sunt hraniti, schimbati si odihniti, vor fi fericiti de la sine. In realitate nu este deloc asa.
Indiferent cat de mici ar fi, copiii au nevoie sa simta conexiunea puternica dintre ei si parinti. Iar noi le putem arata cat de mult ii iubim prin gesturi mici, care contribuie la construirea unei relatii puternice de atasament. Iata cum va puteti conecta cu bebelusii vostri, fie ca sunteti mame sau tati! Faceti aceste lucruri sau macar o parte dintre ele in fiecare zi si ii veti satisface copilului nevoia de atasament.
1. Pune copilul pe pieptul tau
Inca de la nastere, contactul piele pe piele este extrem de important. Bebelusul simte caldura umana si bataile inimii si se linisteste ca prin minune. Interesant este ca bebelusul se calmeaza nu doar la sanul mamei, ci si atunci cand este tinut pe piept de catre tata. Nu ezitati sa va bucurati de aceste momente cat bebelusul este inca mic.
2. Vorbeste-i inca de la inceput
Chiar daca la inceput nu intelege ce ii spui, este important sa ii vorbesti copilului tot timpul. Vocea mamei il calmeaza, cu atat mai mult cu cat ii este cunoscuta si stie cum suna inca de cand era in burtica. Spune-i mereu ce urmeaza sa faceti, ca ii schimbi scutecul, ca mergeti la plimbare etc. Si nu uita sa ii amintesti constant cat de mult il iubesti.
3. Mangaie-l
Mangaierile reprezinta un gest care ii transmite copilului ca este iubit si protejat, ca suntem alaturi de el, ca este in siguranta etc. Mangaie-l in timp ce il alaptezi, atunci cand il plimbi in marsupiu sau cand il adormi si vei vedea ce efect magic are asupra lui.
4. Fa-i masaj
Masajul este excelent pentru copii, inca de la nastere. Ii ajuta sa isi dezvolte musculatura, sa se relaxeze sau sa treaca mai usor peste episoadele de colici. Daca micutului ii place (sunt si bebelusi care nu accepta masajul), fa din asta o rutina, dimineata sau seara, dupa baie. Poti folosi creme sau uleiuri pentru bebelusi, pentru a le hidrata pielea in timpul masajului.
5. Pupa-l
Inca de cand il vezi prima data pe bebelus, iti vine sa nu te mai opresti din a-l pupa. Acest gest, alaturi de imbratisari si mangaieri, ii arata copilului cat este de iubit si este important sa facem acest lucru de cate ori simtim. Uitati de credinta populara potrivit careia „trebuie sa iti pupi copilul doar in somn” si manifestati-va afectiunea. Atentie, evitati sa pupati bebelusul pe gura, poate fi extrem de periculos pentru el!
6. Canta-i
Chiar daca nu ai voce, aminteste-ti ca glasul tau il relaxeaza pe bebelus, asa ca este ideal sa ii canti atunci cand vrei sa il adormi sau sa il ajuti sa se relaxeze. Studiile arata ca muzica are multe beneficii asupra dezvoltarii copilului.
7. Priveste-l in timp ce doarme
Sigur ca multi parinti profita de somnul bebelusului pentru a rezolva treburi casnice si este perfect normal. Insa nu strica sa te opresti cateva minute si sa-ti privesti bebelusul in timp ce doarme. Linistea pe care o transmite, grimasele, zambetele involuntare - iti vor face ziua mai buna si iti vor da energie pentru ce ai de facut.
8. Priveste-l in ochi
Chiar daca in primele saptamani de viata vederea bebelusilor este slab dezvoltata, este important sa il privim in ochi atunci cand il hranim, cand il spalam sau il schimbam. El vede la distanta mica, dar pe masura ce creste incepe sa distinga mai bine trasaturi, culori etc si ne va rasplati cu zambete atunci cand privirile noastre se intalnesc.
9. Zambeste-i des
Ca tot vorbeam de zambet, micutii incep sa zambeasca voluntar la cateva luni, iar atunci cand o fac, este important sa le intoarcem gestul. Zambetul promoveaza dezvoltarea emotionala si sociala si imbunatateste legaturile dintre oameni si comunicarea. Este un gest simplu care ii transmite copilului ca ne simtim bine in compania lui, ca avem grija de el si ca ne pasa de bunastarea lui.
10. Danseaza cu el
Muzica are un efect miraculos asupra copiilor, iar atunci cand este combinata si cu miscari de dans, da rezultate magice. Danseaza prin casa cu bebesului in brate sau in marsupiu si te va face sa te simti bine si pe tine, si pe el. Din acest motiv au aparut tot felul de grupuri de mamici care se intalnesc intr-un anumit loc si danseaza cu bebelusii la purtator si poate fi o idee excelenta de socializare si de conectare.
11. Joaca-te cu el
In primele luni de viata, bebelusii sunt atrasi de jucarii zornaitoare, muzicale sau pur si simplu pot fi fascinati de un servetel sau de un prosopel cu care se joaca. Este important sa interactionam cu ei inca de cand sunt mici, iar jocuri precum cucu-bau, in care ne acoperim fata cu mainile si apoi le dam la o parte, pot fi foarte distractive pentru copii. De asemenea, privitul in oglinda este un exercitiu interesant pentru micuti, care sunt fascinati sa descopere reflexia lor acolo.
FOTO: Freepik.com