De multe ori nu esti atent la cuvintele pe care le spui atunci cand vorbesti cu altii. Folosesti un limbaj vulgar si dureros, fara sa te gandesti la consecinte.
Astfel, poti fi victima tratamentului rau si abuzului verbal din cauza minimizarii consecintelor unui compartament de acest fel, fara sa ai nicio idee despre impactul asupra vietii tale si a copilului tau.
Multi copii care cresc alaturi de parinti care ii abuzeaza verbal sau acestia se abuzeaza intre ei, au consecinte grave asupra celui mic. Pentru ca leziunile fizice se pot vindeca, insa umilintele si abuzurile verbale raman intiparite pentru totdeauna. Un cuvant poate baga pe cineva in depresie sau poate salva viata altcuiva. Ba chiar poate determina pe cineva sa-si puna capat zilelor.
Nimeni nu ar trebui sa fie abuzat verbal
Studiile psihologice efectuate in acest sens au ridicat un semn de intrebare asupra unei probleme pe care multi nu o iau in seama. Societatea nu doreste niciodata sa-si asume responsabilitatea pentru comportamentul violent al membrilor sai, totusi permite sau vede ca fiind normal abuzul verbal care are loc la toate nivelele sferei sociale.
1. Leziunile cerebrale aparute in urma abuzului fizic, la fel ca cele provocate de abuzul verbal
Conform studiilor realizate de Naomi L. Eisenberger, psiholog si profesor cunoscut pentru cercetari in domeniul psihologiei sociale, s-a dovedit ca aceleasi circuite ale creierului sunt afectate si implicate atunci cand o persoana este victima abuzului fizic si verbal.
In afara acestor cercetari, psihologul Ethan Kross a realizat un alt studiu care a plasat participantii la un aparat RMN. In timpul procesului, li s-au aratat fotografii ale fostilor parteneri si li s-a cerut sa se gandeasca la abuzurile pe care le-au suferit si apoi li s-a aplicat o compresa calda care le-a provocat disconfort fizic. In ambele cazuri, creierul a aratat ca sunt afectate aceleasi parti.
2. Agresiunea verbala schimba structura dezvoltarii creierului
Datorita capacitatii omului de a se adapta la diferite probleme, pericole si situatii de viata, creierul copilului incearca sa se adapteze abuzului verbal constant, facand schimbari in structura si dezvoltarea lui. Aceste schimbari vor dauna celui mic pentru tot restul vietii.
Studiile realizate de Martin Teicher, doctor in medicina, si colaboratorii sai au concluzionat ca micutii care sunt supusi acestui tip de abuz sufera daune in trei locuri diferite ale creierului:
- Calosul (responsabil pentru transferul informatiilor motorii, senzoriale si cognitive intre cele doua emisfere cerebrale )
- Hipocampul (parte a sistemului limbic, care regleaza emotiile)
- Cortexul frontal (regleaza gandirea si luarea deciziilor)
3. Efectele agresiunii verbale sunt mai mari decat expresiile de dragoste
Din pacate, expresiile de iubire si abuz verbal asupra unui copil opereaza independent si in doua departamente separate. Daca parintii il umilesc, sunt reci sau il distrug verbal, toata dragostea din lume aratata apoi, nu va sterge prejudiciile pe care le-au provocat.
Abuzul verbal este ca si cum stai toata ziua la birou si seara alergi o ora pentru a recupera timpul pierdut. Alergatul va ajuta, dar nu va inlocui lipsa de activitate fizica din ziua respectiva.
Studiul vorbeste si despre acei parinti care sunt afectuosi, iubitori si atenti pentru o vreme si brusc devin duri. Acest compartament dauneaza foarte mult micutului, iar abuzul ramane intaparit in minte. Acesti copii dezvolta comportamente de dependenta si teama de abandon atunci cand cresc.
4. Abuzul verbal este internalizat
Abuzul verbal la care este supus un copil nu se uita niciodata, dimpotriva, face parte din existenta victimelor. Depresia, anxietatea, gandurile suicidare, auto-distrugerea si auto-critica sunt doar cateva dintre consecintele pe care le va suporta copilul abuzat.
In urma cu 14 ani, Societatea Academica de Pediatrie a cautat sa defineasca abuzul psihologic in copilarie:
"Abuzul psihologic asupra copilului apare atunci cand o persoana ii spune acestuia ca nu merita nimic, nu are valoare, este un ratat, nu este dorit sau este folosit pentru a satisface nevoile altora."