7 comportamente ale adultilor care nu s-au simtit cu adevarat iubiti in copilarie

/ / Modificat: 2024-10-04
7 comportamente ale adultilor care nu s-au simtit cu adevarat iubiti in copilarie

Copilaria este o etapa cruciala in dezvoltarea emotionala si psihologica a fiecarei persoane. Atunci cand un copil nu primeste suficienta afectiune, sprijin si atentie, aceste lipsuri pot avea un impact profund asupra comportamentului sau ca adult. Fara o baza solida de iubire si siguranta emotionala, adultii ajung sa dezvolte anumite mecanisme de aparare sau comportamente care reflecta aceasta lipsa din copilarie.

Iata 7 comportamente care pot indica faptul ca un adult nu s-a simtit iubit cu adevarat in copilarie:

1. Dificultati in a-si exprima emotiile

Adultii care nu au fost incurajati sa isi exprime sentimentele sau care nu au primit raspunsuri afective adecvate din partea parintilor pot deveni reticenti in a-si arata emotiile. Ei tind sa se inchida in sine si sa isi ascunda sentimentele, considerand ca vulnerabilitatea nu va fi apreciata sau inteleasa de ceilalti. In loc sa isi exprime frustrarea sau tristetea, acestia aleg sa isi suprime emotiile, uneori pentru a evita sa fie raniti din nou.

2. Frica de respingere

Un adult care nu s-a simtit iubit in copilarie poate manifesta o frica intensa de a fi respins sau abandonat. Lipsa de iubire din trecut il poate face sa creada ca nu este suficient de valoros pentru a fi iubit de ceilalti. Aceasta duce adesea la comportamente de auto-sabotare sau la dependenta emotionala de parteneri, prieteni sau colegi. Adultii cu aceasta frica constanta pot incerca sa fie mereu pe placul celor din jur, sacrificandu-si propriile nevoi si dorinte pentru a evita respingerea.

3. Neincrederea in sine si in ceilalti

Persoanele care au crescut fara sa se simta iubite au adesea dificultati in a avea incredere in sine si in ceilalti. Ele pot sa isi puna constant la indoiala propriile capacitati si sa aiba o parere de sine scazuta. In relatii, acest lucru se poate manifesta printr-o lipsa de incredere in partener, chiar si atunci cand nu exista motive clare pentru asta. Aceste persoane pot trai cu teama constanta ca ceilalti ii vor dezamagi sau trada.

4. Dependenta emotionala

O alta caracteristica a adultilor care nu s-au simtit iubiti in copilarie este tendinta de a deveni extrem de dependenti emotional de ceilalti. Acestia pot cauta validare constanta din partea partenerului sau a prietenilor, simtind ca fericirea lor depinde in totalitate de acceptarea si iubirea oferita de ceilalti. In relatii, acesti oameni pot parea foarte posesivi sau gelosi, incercand sa isi controleze partenerii din frica de a-i pierde.

5. Perfectionismul excesiv

Pentru unii adulti, nevoia de perfectiune poate proveni dintr-o copilarie in care iubirea era conditionata de performanta. Daca nu s-au simtit apreciati pentru cine sunt, ci doar pentru ceea ce fac, acesti oameni pot dezvolta o dorinta obsesiva de a fi perfecti in toate aspectele vietii. Ei cred ca numai prin succes si realizari pot obtine recunoasterea si iubirea celor din jur. In realitate, acest comportament ascunde o lipsa profunda de auto-acceptare si o teama constanta de esec.

6. Dificultati in stabilirea limitelor

Un alt comportament frecvent intalnit este incapacitatea de a stabili limite clare in relatiile personale sau profesionale. Adultii care nu au experimentat iubirea neconditionata pot crede ca trebuie sa faca mereu concesii pentru a fi placuti sau acceptati. Acestia pot avea tendinta de a spune „da” atunci cand ar vrea sa spuna „nu”, simtindu-se epuizati emotional si fizic din cauza eforturilor constante de a satisface asteptarile altora.

7. Teama de intimitate emotionala

Paradoxal, desi isi doresc iubire si conexiuni profunde, multi adulti care nu au fost iubiti suficient in copilarie se confrunta cu dificultati in a se apropia emotional de ceilalti. Teama de a fi raniti din nou ii poate face sa pastreze distanta sau sa evite relatiile intime. Acestia pot sa evite discutiile deschise despre sentimente sau sa ridice ziduri emotionale pentru a se proteja de eventuale dezamagiri.

Sursa: jurnalul.ro

Sursa foto: freepik

Taguri Adulti Comportament Copilarie

Articole recomandate

Citeste si despre