Conform dictionarului, empatia este capacitatea de a te identifica cu cineva si de a-i impartasi sentimentele si, desi este de obicei o capacitate innascuta la oameni, trebuie sa o incurajam si sa o promovam la copii de la o varsta frageda. Empatia este un indicator important al succesului viitor al copiilor, deoarece aceasta abilitate nu numai ca le va permite sa lucreze in echipa sau sa fie lideri mai buni, dar ii va ajuta si in rezolvarea conflictelor si adaptarea la problemele sau dificultatile care pot aparea.
Sfaturile expertilor pentru a cultiva empatia la copii de la o varsta frageda
1) Vorbeste cu copiii tai in fiecare zi despre cum te simti
Este important sa educi copiii in ceea ce priveste gestionarea corecta a emotiilor, astfel incat de la o varsta frageda sa inteleaga ca toate emotiile sunt bune si necesare si sa stie cum sa le numeasca si sa le gestioneze. O modalitate de a-i invata despre emotii este prin exemplul nostru, vorbind in mod natural despre ceea ce simtim sau nu ne reprimam tristetea atunci cand avem o zi proasta. Putin cate putin, copiii nostri vor invata sa isi recunoasca propriile emotii si sa le exteriorizeze urmandu-ne exemplul. Cat sunt mici, ii putem ajuta sa se elibereze cu fraze precum „pari suparat, vrei sa-mi spui ce se intampla?”, „ai devenit nervos in aceasta situatie?"
2) Jocuri cu emotii/ jocuri ale emotiilor
Activitatile legate de gestionarea emotiilor sunt una dintre activitatile preferate de parinti pentru a se bucura de timp alaturi de copiii lor.
De exemplu, atunci cand copiii sunt mici, ii poti incuraja sa termine propozitii precum: „Ma simt trist cand...”, „Ma simt fericit cand...”, „Ma simt fericit cand...”, „Ma simt trist cand...”, „Ma simt fericit cand...”. , „Ma simt fericit cand...”, „Ma simt furios cand...”. De asemenea, poti folosi aceste jocuri pentru a cunoaste mai bine, folosind fraze precum „Cred ca mama mea se simte trista cand...”, „Fratele meu ar fi furios daca...”, „Cine din acest grup credeti ca ar fi mai fericit daca...”, „Ce ai face daca ai vedea pe cineva drag foarte trist?
3) Foloseste cartonase cu emotii
Dar a vorbi despre emotii poate fi o sarcina dificila pentru copii, deoarece ei nu dispun de resursele lexicale necesare pentru a spune cum se simt. Adultii ii pot ajuta prin utilizarea „cardurilor de emotii”, o resursa foarte practica pe care o poti descarca de pe internet sau o poti confectiona si pe care o poti folosi oricand si in orice situatie pentru a spune ce simt.
4) Povesti despre emotii
O alta resursa fabuloasa pentru a-i ajuta pe copii sa isi exploreze emotiile sunt cartile. Din ce in ce mai multe edituri lanseaza titluri legate de gestionarea emotiilor, sub forma de povesti care ii ajuta pe copii sa inteleaga ce simt la un moment dat si sa lucreze la empatie prin identificarea cu protagonistii povestilor.
5) Incurajeaza jocul cu papusi
Jocul cu papusi este una dintre cele mai bune modalitati de a-i invata pe copii sa-si dezvolte empatia i alte abilitati sociale de la o varsta foarte frageda; beneficii pe care chiar si neurostiinta le-a dovedit. In plus, papusile sunt, de asemenea, un instrument excelent pentru educarea copiilor in domeniul egalitatii, precum si pentru a descoperi interesele si preocuparile copiilor nostri privindu-i cum se joaca si ascultand ce spun.
Daca joci jocuri cu papusi cu copiii (de exemplu, „mamici si tatici”, „profesori si scoli”...), poti profita de ocazie pentru a-i ruga sa spuna cum se simte papusa lor, daca este trista sau fericita, sau cum ai grija de ea pentru a o face sa se simta fericita.
6) Practica ascultarea activa
Atunci cand comunici cu copiii trebuie sa practici intotdeauna ascultarea activa, deoarece acest lucru va demonstra disponibilitatea si interesul fata de ceea ce spun ei. Pentru a practica ascultarea activa trebuie sa folosesti toate simturile atunci cand vorbesti cu ei, sa ii privesti in ochi, sa te pui la nivelul lor si sa folosesti gesturi non-verbale ( mana pe umarul lor, ii imbratisezi, dai din cap in timp ce vorbesc...).
7) Schimba limbajul pe care il folosesti atunci cand te adresezi copiilor
Ceva la fel de simplu ca schimbarea „Vrei sa ma ajuti?” cu „Vrei sa fii tu ajutorul meu?” ii face pe copii sa se simta mai capabili, mai increzatori si cu o mai buna stima de sine pentru a contribui si a-i ajuta pe altii.
Sursa: www.bebesymas.com
Sursa foto: freepik