Vrei un copil fericit? Impune-i limite

/ / Modificat: 2019-03-18
Vrei un copil fericit? Impune-i limite

Intr-una din zile ma aflam intr-un supermarket, cand in spatele meu, o fata de aproximativ 10 ani tipa la tatal sau. Era furioasa pentru ca nu ii cumpara o jucarie. Omul, rusinat, a incercat sa evite momentul jenant si a inceput sa mearga mai repede.

Cateva momente mai tarziu, i-am revazut pe cei doi printre rafturi, fetita cu o jucarie in mana. Fata ei arata triumfatoare si nu mai exista nicio urma de plans sau furie.

Fiecare parinte isi educa copilul asa cum considera de cuviinta. Dar exista atitudini si comportamente care nu pot fi trecute cu vederea, nu numai pentru ca sunt daunatoare micutului, ci pentru ca atunci cand va fi adult va fi rau si ii va face nefericiti pe cei pe care ii iubeste.

Vrei un copil fericit? Pune-i limite

Psihologii spun ca un copil invata sa respecte regulile societatii, cand este obisnuit sa urmeze ceea ce parintii lui au spus acasa. Micutul caruia nu i s-au impus niste limite va deveni incapatant si capricios, care stie ca atunci cand vrea ceva de la parinti, va obtine printr-un exces de furie.

Dar viata in afara casei, la scoala sau in alte locuri pe care cel mic le frecventaza de-a lungul copilariei, nu functioneaza la fel. Imagineaza-ti ca merge intr-o excursie cu profesorul sau si pentru ca nu-i da un balon sau altceva ce isi doreste incepe si face scandal. Cine va fi de vina pentru acest comportamnet? Tu, ca parinte, pentru ca nu ai stiut cum sa-ti educi copilul, macar putin, pentru a trai in armonie cu restul societatii.

Normele sociale si regulile pe care le impui ca parinte in casa nu ar trebui sa fie ceva ce se aplica doar atunci cand este convenabil si nu ar trebui sa fii flexibil in astfel de situatii. Acestea sunt preceptii pe care copilul trebuie sa le adapteze pentru a se conforma, pentru binele lui.

De ce este bine sa-i impui limite copilului

Nu numai ca te face sa te simti bine sa traiesti intr-o comunitate, te ajuta si sa-ti controlezi impulsurile, pentru ca vei invata sa-i respecti pe ceilalti, sa stii unde incepe si unde se termina drepturile si indatoririle tale si pentru ca, pe termen lung, vei evita problemele cu autoritatea si cu societatea, in general.

Un copil care creste fara limite si fara reguli va fi o persoana impertinenta, inconstanta si incapatanata, care va crede ca oricine ar trebui sa-l placa, cu multe probleme comportamentale, agresiv si, prin urmare, incapabil sa munceasca sau sa traiasca intr-un grup.

In plus, va fi un adult cu putin control asupra emotiilor si cu o toleranta foarte mica la frustrare, ceea ce il va face foarte nefericit.

Ca parinte nu vrei ca micutul tau sa sufere (niciun parinte nu doreste asta) si de aceea esti multumit. Dar, singurul lucru pe care il faci este sa-i distrugi viitorul, deoarece viata si oamenii nu il vor trata asa cum l-ai tratat tu in copilarie.

Modul potrivit de a educa cu limite

Trebuie sa stii mai intai ca educatia cu limite nu este acelasi lucru cu ingradirea independentei copilului tau si impunerea ta ca parinte, pentru ca cel mic sa te asculte.

Limitele sunt reguli de baza pe care copilul trebuie sa le respecte, cum ar fi:

  • Sa se culce la ora 8 seara sau atunci cand consideri tu ca este normal;
  • Sa adune jucariile sau sa-si faca curat in camera dupa ce s-a jucat;
  • Sa-si faca temele inainte de a se juca sau de a privi la televizor;
  • Sa stranga vasele si sa le puna in chiuveta;

Toate aceste reguli trebuie sa se schimbe odata cu cresterea copilului si tu, ca parinte, sa-ti dai seama daca poti sa-i dai mai multe responsabilitati.

Este foarte important sa ai caracter atunci cand aplici aceste reguli, in principiu, succesul depinde de ele. Nu are niciun sens sa impui multe reguli, daca nu-l faci pe cel mic sa le aplice si vei ceda la prima nemultumire.

Sindromul copilului "imparat"

Ai auzit de adolescenti care si-au lovit parintii? Care au ajuns in inchisori de la o varsta frageda? Ai vazut stiri tragice despre copiii care si-au ucis parintii? Ei bine, erau copii cu sindromul "imparatului."

"Sindromul Imparatului" este pur si simplu produsul rezultat din faptul ca parintii nu au curajul sa stabileasca reguli, iar copilul nu-i asculta inca de mic.

Daca iti iubesti copilul, vei incerca sa-i impui cateva limite care il vor ajuta sa evite multe probleme, atat in relatiile lui emotionale, cat si locul de munca si in comunitatea in care traieste.

Te poti simti rau, dar e pentru binele lui

Trebuie sa inveti sa ramai consecvent cand spui "nu", iar copilul sa stie ca atunci cand spui "nu", nu e gluma sau joaca. Vorbesti serios si daca nu asculta va fi mustrat pentru ca nu accepta conditiile pe care le-ai pus in acel moment.

Gandeste-te ca tot ceea ce faci pentru copilul tau este pentru binele lui, iar in viitor iti va multumi.

Taguri Parenting Parenting modern Copil fericit Impunere limite copii

Articole recomandate

Citeste si despre