Caracteristicile din cadrul Instagram, care determina adolescentele sa dezvolte sentimente negative fata de imaginea lor corporala, ar putea fi integrate chiar in nucleul platformei, au declarat cercetatori si fosti angajati in urma unor noi dezvaluiri potrivit carora compania nu a facut public ceea ce stia despre impactul pe care reteaua de socializare il are asupra tinerilor utilizatori.
Facebook (actual Meta), care detine Instagram, stie de ani de zile ca platforma este daunatoare pentru sanatatea mintala a multor adolescenti, dar in special a fetelor. Cu toate acestea a pastrat private cercetarile interne despre aceasta problema, potrivit unui raport al Wall Street Journal.
Ca raspuns la raportul Journal, un grup bipartizan de senatori a declarat ca va lansa o investigatie pentru a afla ce stia Facebook despre efectul Instagram asupra utilizatorilor adolescenti. Oficialii Instagram au declarat ca sunt de acord cu aceasta cercetare si ca imbunatatesc in mod constant modul in care functioneaza aplicatia sa pentru a-I proteja pe utilizatori.
Dar cercetatorii si fostii angajati ai Facebook spun ca problemele Instagram ar putea fi inerente platformei si, prin urmare, aproape imposibil de remediat. "Cred ca, deoarece Instagram se bazeaza pe imagini, este dificil sa nu o transformi intr-un mediu axat pe aspect", a declarat Jasmine Fardouly, cercetator la Universitatea New South Wales din Australia, specializat pe impactul social media asupra imaginii corporale. "Am putea fi capabili sa reducem raul, dar vor exista intotdeauna unele moduri in care Instagram este daunatoare".
Unii subliniaza, de asemenea, ca interesele Facebook (Meta), in calitate de companie, intra adesea in conflict cu siguranta utilizatorilor sai. "Trebuie sa recunoastem ideea mai larga ca Instagram si alte aplicatii de social media sunt concepute pentru ca oamenii sa le foloseasca cat mai multe ore, pentru ca asa fac cei mai multi bani", spune Jean Twenge, autoarea cartii iGen, o carte despre prima generatie care a crescut cu smartphone-uri si social media. "Asta inseamna ca va exista o coliziune intre ceea ce este bun pentru sanatatea mintala si ceea ce este bun pentru profit."
Impactul nociv al Instagram
O prezentare interna a Instagram din martie 2020, vazuta de jurnalistii “Journal”, spunea ca la acea data 32% dintre adolescente care "se simteau prost in legatura cu corpul lor, Instagram le-a facut sa se simta si mai rau".
De asemenea, Journal a constatat ca cercetarile Instagram au aratat ca, in randul utilizatorilor adolescenti care au raportat ganduri suicidare, 13% dintre utilizatorii britanici si 6% dintre utilizatorii americani, au pus aceste sentimente pe seama utilizarii Instagram. Cercetatorii au descoperit ca imaginea de sine a femeilor tinere a fost afectata in mod deosebit de grav de faptul ca faceau comparatii intre ele si alte tinere de pe platforma.
Cu toate acestea, insa, in cadrul unui congres care a avut loc in martie 2021, Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, a declarat ca cercetarile au aratat ca aplicatiile de socializare au "beneficii pozitive pentru sanatatea mintala" atunci cand sunt folosite pentru a intra in contact cu restul oamenilor.
Potrivit cercetatorilor, platforme precum Instagram pot contribui la problemele legate de imaginea corporala si la depresie, deoarece oamenii au o dorinta innascuta de a se compara cu ceilalti.
"Oamenii au vrut intotdeauna sa le prezinte celorlalti cea mai buna versiune a lor. Doar ca pe retelele de socializare oamenii prezinta adesea o versiune foarte imbunatatita, nerealista a aspectului lor", spune Fardouly.
Dar aplicatiile de social media precum Instagram exacerbeaza aceasta problema pentru un segment al populatiei care este deja predispus sa faca aceste comparatii, sustin unii experti.
"S-ar putea ca un sistem care incurajeaza partajarea vizuala sa creeze in mod neintentionat o economie de prestigiu care este in detrimentul celor vulnerabili", a declarat intr-o postare pe Tweeter Samidh Chakrabarti, un fost angajat de rang inalt al Facebook, axat pe remedierea problemelor structurale ale platformei, care si-a parasit recent rolul in cadrul companiei.
Cum ar putea Instagram sa rezolve problema
Cercetarile arata ca, atunci cand utilizatorilor li se prezinta o gama mai diversa de infatisari, forme si dimensiuni corporale pe retelele de socializare, poate exista un impact pozitiv asupra sanatatii lor mentale si a imaginii corporale, sustine Phillippa Diedrichs, un cercetator de renume in domeniul imaginii corporale, care a declarat ca a desfasurat activitati de consultanta platite pentru Instagram.
Diedrichs a spus ca, in cadrul consultarilor facute pentru Instagram, a analizat modul in care compania ar putea "incorpora unele dintre aceste constatari in designul aplicatiei".
"Este vorba de lucruri de genul: cum faci sa fie mai usor pentru utilizatori sa gaseasca continut care poate fi benefic pentru bunastare sau sa fie directionati catre acel continut? Daca platforma observa ca utilizatorii se angajeaza in comportamente inadecvate sau vizualizeaza mult continut care ar putea fi potential daunator pentru ei, cum ati putea sa le dea un imbold pentru a le spune: "Hei, am observat ca te uiti la asta, ai petrecut mult timp uitandu-te la asta, nu ai vrea sa te uiti la altceva?".", a mai adaugat Phillippa Diedrichs intr-un interviu acordat TIME.
Desi platforma lucreaza la imbunatatirea acestui aspect, va dura pana cand va imbunatati aceste functionalitati. Si chiar si atunci, tu ca utilizator, poti alege la ce sa te uiti. Daca vei, ca adolescenta, sa urmaresti o personalitate sau o alta persoana de varsta ta, este suficient sa intii pe profilul acesteia.
Sursa foto: pexels.com