Ce poti face cand copilul tau este trist? Recomandari de la psiholog

/ / Modificat: 2021-03-16
Ce poti face cand copilul tau este trist? Recomandari de la psiholog

Tristetea face parte din viata noastra in orice etapa. Este normal sa ne simtim tristi, deoarece asta ne ajuta sa ne adaptam la noi medii sau experiente, iar copiii nu fac exceptie cand vine vorba despre aceasta stare. In momentele de tristete, copiii nu interactioneaza cu colegii si prietenii si nu isi pot desfasura activitatile lor obisnuite. 

Regina Ojeda Sanchez Hidalgo, psiholog si terapeut cognitiv comportamental, Spania, mentioneaza ca tristetea este legata tocmai de gandurile pe care le avem din trecut. In calitate de parinti, trebuie sa le aratam copiilor cum sa o identifice, sa o recunoasca si sa gestioneze tristetea. 

Desi ne dorim ca ei sa fie fericiti, trebuie sa fim rabdatori si sa nu cautam o rezolvare imediata a acestei stari. Dimpotriva, trebuie sa le oferim copiilor acel spatiu pentru a se simti tristi si apoi sa le fim alaturi pentru a gasi activitati care sa-i faca sa se simta bine. 

Iata cateva dintre recomandarile psihologului Regina Ojeda:

1. Activati joaca 

Cand exista tristete, cheia care functioneaza este activarea comportamentala, adica incepeti o activitate care ii place foarte mult copilului. 

2. Concentrarea pe prezent

Faceti activitati in care copilul sa se poata concentra pe ceea ce face in acel moment, de preferinta jocuri legate de simturi, fara tehnologie.

3. Faceti o lista de activitati 

Faceti o lista a activitatilor de care s-a bucurat si care pot fi reluate in aceasta situatie; stabiliti obiective care trebuie indeplinite in diferite momente ale zilei (pe termen scurt). Scopul este ca copiii sa experimenteze sentimentul de mici realizari, astfel incat sa se simta mai bine, mandri si fericiti. Acumularea acestor senzatii ofera bunastare.

4. Responsabilitati si independenta in functie de varsta 

Idealul este sa-i lasati sa faca lucruri pentru ei. Copiii tristi sau cu depresie se simt adesea nesiguri si au stima de sine scazuta. 

5. Vorbiti 

Este foarte important ca parintii sa le fie alaturi copiilor in momentele in care se simt tristi. Discutati cu ei pe timpul zilei, pentru a le imbunatati starea.

6. Exprimati-va emotiile 

Pentru ca micutul tau sa isi exprime emotiile, trebuie sa iti urmeze exemplul. Explica-i ca este normal sa aiba aceste stari cateodata si poveste-i ca si tu ai fost trist/a. Copiii trebuie invatati sa isi exprime emotiile. 

7. Asculta copilul 

Asculta mult copilul pentru a identifica emotia pe care o prezinta. Intreaba-l de ce are nevoie sau cum il poti ajuta. 

Trebuie sa ne amintim ca, in calitate de parinti, ii invatam pe copiii nostri sa identifice, sa-si exprime si sa gestioneze tristetea si, daca o facem intr-un mod adecvat, diferite aspecte ale vietii lor, cum ar fi performanta scolara, munca, stima de sine, relatiile vor fi mult mai sanatoase, conchide specialistul.

Articole recomandate

Citeste si despre