Ce se intampla in creierul unui copil cand este pedepsit

/ / Modificat: 2023-01-02
Ce se intampla in creierul unui copil cand este pedepsit

Pedepsele sunt considerate un instrument de educatie de foarte multi parinti. In realitate, psihologii si specialistii in parenting sunt de parere ca aceasta metoda a devenit invechita, tocmai pentru ca este nu doar eficienta, ci si traumatizanta pentru cei mici.

Copiii invata despre pedepse de la cele mai fragede varste. Acasa, poate parintii il lasa fara desertul sau jucaria preferata atunci cand greseste. La gradinita si la scoala cei mici ajung deseori la colt sau sunt dati afara de la ore pentru ca vorbesc prea tare sau pentru ca se ridica nepoftiti de la locul lor. Par sanctiuni inofensive, nu-i asa, din care cei mici ar trebui sa invete sa se conformeze si sa se supuna regulilor.

Stii, totusi, ce efecte au pedepsele asupra creierului unui copil? Ei bine, un copil pedepsit devine un copil caruia i se activeaza zonele inferioare ale creierului, responsabile cu instinctul de supravietuire. Mustrarile, mai ales cele „cu spectatori”, au trei reactii posibile: atacul, fuga sau paralizia. Toate se declanseaza automat, inconstient si reactiv, ca urmare a eliberarii unor doze mari de adrenalina si cortizol, care il impiedica sa gandeasca, dar il fac sa reactioneze.

Un copil cu instinctul de supravietuire activat nu mai poti comunica rational, iar reactiile lui devin greu de controlat; capacitatea lui de intelegere si de a invata este anulata temporar, pana cand se reinstaleaza echilibrul chimic.

"Daca pedepsele educative aplicate uneori copiilor ar fi aplicate altor adulti, am vorbi despre o forma de abuz. Noi, adultii, credem putem face ce vrem cu copiii nostri, dar este fals! Copiii nu sunt un bun personal, cu care putem face orice ne trece prin cap, ci fiinte pentru care suntem responsabili, pe care trebuie sa le educam si sa le sprijinim cu dragoste, respect si toleranta", spune psihologul Rafa Guerrero.

Rabdarea si toleranta nu sunt greseli de parenting

Chiar si cand gresesc, cei mici trebuie tratati cu dragoste, respect si rabdare. Doar asa vor reusi sa inteleaga unde au gresit si cum se pot corecta. A fi tolerant nu inseamna ca iti rasfeti copilul, ci il formezi pentru a deveni un adult sigur pe el si pe actiunile sale, care stie sa se descurce in orice situatie fara a face rau altora.

Pedeapsa nu e niciodata spre binele copilului si ne mintim singuri atunci cand ne spunem ca o mustrare este o lectie pentru un copil. Pedeapsa este solutia preferata a adultilor fara solutii sau fara dorinta de a le gasi. Sigur, copilul va tine minte pedeapsa, dar nu si ce a facut gresit atunci cand a primit-o; va tine minte cine l-a pedepsit, dar nu si motivul. Va avea doar o amintire urata, din care nu a invatat, de fapt, nimic, atrag atentia psihologi.

Copilul pedepsit inregistreaza doar amintirea umilintei, dar nu va intelege ca un anumit comportament ii putea face rau lui sau unui coleg sau ca a jignit un prieten. In loc sa fie pedepsiti, copiii au nevoie sa li se explice ce este bine si ce este rau, au nevoie de sansa de a se reabilita sau de a repara un comportament nepotrivit, au nevoie sa invete sa isi ceara scuze, nu sa se teama sau sa se simta umiliti.

FOTO: Pexels

Taguri Creier copii Pedeapsa copil

Articole recomandate

Citeste si despre