Egoismul a fost intotdeauna o preocupare pentru parinti. Sa vezi gelozia dintre frati si surori, crizele de furie pentru ca nu impart jucariile sau gustarile, ignorarea emotiilor celorlalti... Empatia si simtul de a impartasi sunt valori importante pe care trebuie sa i le insuflati copilului dumneavoastra.
Pentru a-i ajuta pe parinti, un expert a dezvaluit cele 5 reguli de aur care trebuie urmate pentru a preveni ca un copil sa devina egoist. Acestea pot parea evidente, dar sunt esentiale si nu intotdeauna sunt aplicate.
Cele 5 reguli de aur pentru prevenirea egoismului la copii
Regula numarul unu, si cea mai evidenta (dar nu intotdeauna usor de respectat): nu cedati la orice. Natura oamenilor egoisti este de a crede ca totul li se cuvine si ca pot face orice, isi pot permite orice si pot cere orice.
Potrivit doctorului Baxley, este important sa il mustrati pe copil atunci cand este necesar, explicandu-i de ce nu se face actiunea sau atitudinea lui, care sunt consecintele etc. A doua regula este sa il faceti pe copil sa inteleaga ce face. A doua regula este de a-l face sa se intereseze de alti oameni. Expertul a luat exemplul pregatirii unui picnic, invitandu-l pe copil sa se gandeasca la ce i-ar placea fratelui sau surorii sale.
A treia regula, care este esentiala si ca adult: invatati sa fiti recunoscatori. Este important sa apreciem ceea ce avem deja. Expertul explica faptul ca, pentru copii, acest lucru inseamna sa faca treburi casnice, explicandu-le ca este normal sa participe. De asemenea, specialistul ii incurajeaza pe parinti sa-i puna sa tina un jurnal al recunostintei.
A patra regula: explica-le ce se intampla in jurul lor, pentru a-i invata sa empatizeze si pentru a-i invata sa ofere sprijin persoanelor care au nevoie. A cincea regula: vorbiti-le despre voluntariat pentru a-i invata despre relatiile umane si importanta lor.