Copiii ai caror mame lucreaza au parte de beneficii mai tarziu in viata, spune un studiu

/ / Modificat: 2019-03-26
Copiii ai caror mame lucreaza au parte de beneficii mai tarziu in viata, spune un studiu

Sa cresti alaturi de o mama care merge si la serviciu poate avea cateva beneficii atat pentru fete, cat si pentru baieti, mai tarziu in viata.

O echipa de cercetatori din Statele Unite si Regatul Unit au analizat datele de la mai mult de 100.000 de barbati si femei din 29 de tari pentru a determina daca statutul de angajat al mamei are legatura cu rezultatele copiilor la varsta adulta.

Dupa cum s-a dovedit in urma cercetarilor efectuate, fetele crescute in gospodarii in care mamele lucreaza, au sanse mai mari de a urma o cariera de succes. In timp ce baietii acestor mame au petrecut mai mult timp, ca adulti, ingrijindu-se de membrii familiei.

In plus, cercetarea nu a evidentiat nicio legatura semnificativa intre statutul de angajat al mamei si fericirea copiilor la maturitate. Cu alte cuvinte, copiii sunt la fel de fericiti la varsta adulta, indiferent daca mamele lor muncesc sau stau acasa.

Constatarile au fost publicate in aprilie 2018 in revista "Work, Employment and Society". Unele dintre cercetarile preliminare au fost lansate in 2015.

Intrucat studiul a intentionat sa masoare doar relatia dintre statutul de angajat al mamelor si rezultatele copiilor mai tarziu in viata, constatarile nu sugereaza in niciun caz ca nu exista beneficii si pentru copiii ale caror mame nu au lucrat.

"Aceasta cercetare nu spune ca copiii mamei angajate sunt mai fericiti sau mai buni si nu spune nici ca mamele angajate sunt mai bune", a declarat Kathleen McGinn, profesor la Harvard Business School si principalul autor al studiului.

"Ceea ce spune este ca fetele au mai mari sanse sa fie si ele angajate, iar baietii petrec mai mult timp acasa."

Studiul s-a bazat pe date auto-raportate din doua studii sociale transnationale: "Familia si schimbarea rolurilor de gen" din Programul de Cercetare Sociala Internationala din 2002 si 2012, si "Analiza genurilor si a generatiilor" din cadrul Programului Generatii si Genuri , efectuat in doua valuri din 2002 pana in 2013.

In masuratorile care utilizeaza datele din Programul de Cercetare Sociala Internationala, probabilitatea ca o femeie sa fie angajata a fost de 1,21 ori mai mare pentru femeile crescute de mame angajate, in comparatie cu cele ale caror mame nu munceau, au constatat cercetatorii.

Femeile care proveneau din familii in care mamele au fost active aveau de 1,29 ori mai multe sanse de a-i supraveghea pe altii la locul de munca, au petrecut aproximativ 44 de minute suplimentare la locul de munca si au raportat venituri anuale semnificativ mai mari, potrivit datelor.

Datele provenind din "Analiza genurilor si a generatiilor" au confirmat aceste constatari, aratand ca femeile ale caror mame au fost angajate, atunci cand ele aveau 15 ani, au avut de 1,19 ori mai multe sanse de a fi angajate si de 1,17 ori mai multe sanse de a supraveghea alte persoane la locul de munca.

In randul barbatilor, statutul de angajat al unei mame nu a fost un predictor semnificativ al rezultatelor in materie de ocupare a fortei de munca. Mai degraba, barbatii crescuti de mame active au petrecut saptamanal aproximativ 50 de minute in plus cu membrii familiilor lor, decat barbatii proveniti din familii cu mame care nu au muncit, au constat cercetatorii, folosind datele din Programul de Cercetare Sociala Internationala.

Datele din "Analiza genurilor si a generatiilor" au aratat, de asemenea, ca barbatii crescuti de mame angajate au fost mai implicati in ingrijirea copilului.

Cercetatorii au scris in studiul lor ca aceste constatari se adauga unor cercetari mai ample, furnizand un contrapunct prejudecatilor si retoricii ca femeile care merg si la serviciu isi afecteaza in mod negativ familiile.

Taguri Munca mama

Articole recomandate

Citeste si despre