Pentru copii este aproape imposibil sa se concentreze asupra unui singur lucru pentruo perioada mai mare de timp. Insa, pe masura ce cresc, puterea de concentrare a micutilor creste. Astfel, la varsta scolara va invata sa fie mai atent, cat sa stea concentrat la orele de clasa.
Exista insa copii care sunt extrem de agitati si, in cazul carora, orice misiune de a se concentra, este extrem de complicata, insa nu si imposibila. Iti poti ajuta copilul sa isi dezvolte puterea de concentrare cu ajutorul jocurilor potrivite, intr-un mod placut si sigur.
Concentrarea este un proces psihologic care consta in concentrarea voluntara a intregii atentii asupra unui obiectiv, obiect sau activitate in curs de desfasurare, ignorand distragerile.
Mentinerea concentrarii este necesara pentru a obtine beneficiile invatarii. Astfel, copilul are nevoie de tot sprijinul parintilor pentru imbunatatirea concentrarii. Ca parinte, este important sa nu uiti sa ai rabdare, deoarece rezultatele vor aparea in timp, cu efort din partea amandurora. Este important sa nu descurajezi acest proces si sa-l faci unul placut pentru copil.
Cum sa-ti ajuti copilul sa-si imbunatateasca puterea de concentrare
Puterea de concentrare nu se dezvolta singura, peste noapte. Aceasta se capata in timp, prin jocuri si interactiunea cu cei din jur. Iata cateva modalitati prin care iti poti ajuta copilul sa-si imbunatateasca puterea de concentrare:
1. Jocul concentrarii
Psihologul si antrenorul Fernando Pineda, recomanda acest joc in care copilul trebuie sa reziste cat mai mult timp fara sa se lase distras in timp ce isi face temele.
Pentru a realiza acest lucru, seteaza o alarma cu timpul pe care copilul trebuie sa il dedice unei anumite sarcini. Nu uitati sa incepi cu obiective scurte, astfel incat acesta sa fie realist si usor de implinit. In acest mod, copilul va incerca sa doboare recordul zilnic. Daca ieri a rezistat sa stea concentrat doua minute, iar astazi patru, este deja o mare realizare.
2. Camera pentru teme
Copiii isi pot pierde cu usurinta concentrarea. Expertii recomanda ca in momentul in care-si fac temele sau invata, copiii sa nu aiba alte atractii in preajma, precum telefonul mobil, televizorul, calculatorul sau consolele de jocuri. Fie acestea vor sta inchise pana termina studiul, fie, daca este posibil, studiul se va dedsfasura in camera copilului, unde sa aiba un spatiu special amenajat pentru aceasta activitate.
3. Lista cu sarcini zilnice
Psihologul si antrenorul Fernando Pineda sugereaza, de asemenea, sa se realizeze o lista a activitatilor pentru ziua respectiva. Astfel, copilul va sti ce sarciniin asteptare si sa imparta fiecare dintre sarcinile sale in obiective mici, astfel incat sa isi poata observa are de indeplinit, iar procesul va fi mult mai simplu. Acestea pot fi scrise pe o o foaie de hartie care sa fie prinsa de o tabla de pluta de pe biroul copilului.
Programul trebuie sa cuprinda insa si pauze de relaxare la fiecare ora de studiu. Pauzele, la fel ca cele scolare, trebuie sa fie de 5-10 minute. Astfel, pe lista de activitati tebuie sa se regaseasca timpul alocat temelor pentru fiecare materie, lecturilor obligatorii si a altor activitati esentiale.
4. Selectati jocurile potrivite
Timpul de joaca poate fi un moment de invatare, daca stii cum sa selectezi jocurile potrivite. Specialistii recomanda jocuri de memorie si alte activitati extracurriculare pentru a exersa puterea de concentrare a micutilor. Atfel, sunt ideale jocuri precum cele de identificare a diferentelor, puzzle-uri sau sah.
5. Implica-ti copilul in activitati sportive
Sporturile de echipa pot fi dificile pentru copiii care au probleme de concentrare, insa poti alege sporturi care sa-I ajute sa-si consume energia, fara a fi necesar ca acestea sa implice o echipa. Printre acestea se numara: atletismn, inot, dans modern.
Sursa foto: pexels.com