Dacă observi că copilul tau nu este invitat la petrecerile aniversare, este de înțeles că vi se rupe inima. Dar ce poți face în această privință? Copiii simt diferit față de adulți, iar confruntarea cu această respingere socială poate fi extrem de dificilă pentru ei.
Respingerea în copilărie
Atunci când copiii se simt respinși sau excluși de grupul lor de colegi, comportamentul lor poate fi afectat. Ființele umane sunt ființe sociale prin natura lor, iar crearea de legături este fundamentală pentru a ne spori bunăstarea. La copii, existența legăturilor cu semenii este necesară pentru ca aceștia să aibă o bună dezvoltare socială, emoțională și, mai ales, afectivă.
Dacă un copil se simte exclus din punct de vedere social, există întotdeauna consecințe: se simte respins, crede că nu este iubit și că este ceva în neregulă cu el. Toate aceste sentimente apar adesea in astfel de cazuri, pe lângă faptul că îi face să simtă emoții intense, cum ar fi tristețea și frustrarea, care potdeclanșa la randul lor comportamente precum agresivitatea față de colegi, crize de furie acasă sau la școală, lipsă de atenție, comportament retras etc.
Ce poate face familia?
Iată câțiva pași de urmat dacă copilul dumneavoastră nu este invitat la petrecerile aniversare, pentru a rezolva problema cât mai repede posibil.
Aflați ce se întâmplă
Primul lucru pe care trebuie să-l faceți în familie este să aflați de ce ceilalți copii îi resping și de ce sunt excluși de la petrecerile aniversare. Acest lucru se poate datora unei varietăți de factori: comportament inadecvat, gusturi diferite, aspect fizic diferit, comportament retras la școală etc. Poate fi vorba chiar de hartuire.
Prin urmare, este esențial să discutați cu copilul și să aflați cum se simte.
Aveți o întâlnire cu profesorii
Este necesar să mergeți la școală pentru a obține mai multe informații despre ceea ce se intampla de fapt cu copilui dumneavoastra. Cadrele didactice sunt persoane care petrec mult timp cu copiii și pot vedea direct interacțiunile care au loc în sălile de clasă și în școli. Aceștia pot avea o perspectivă diferită asupra motivelor respingerii.
Vorbiti cu alți părinți
Un alt aspect de care trebuie să țineți cont este să vorbiți cu ceilalți părinți implicați pentru a le explica ce se întâmplă, în special cu cei mai apropiați colegi ai copilului. De asemenea, aceștia pot descoperi sursa problemei vorbind direct cu copiii lor și vă pot ajuta să găsiți o soluție la ceea ce se întâmplă.
Cum îi afectează respingerea pe copii?
Respingerea afectează emoțional orice copil și acest lucru poate duce la probleme de anxietate, depresie, demotivare socială, performanțe școlare reduse etc. Dacă nu se găsesc soluții la timp, copilul poate resimți aceste emoții prea mult timp și, fără să-și dea seama, stima de sine îi poate fi afectată în mare măsură.
Copiii au nevoie de relații pozitive cu semenii lor pentru a dezvolta abilități bune care să le stimuleze dezvoltarea socială, emoțională și psihologică.
O soluție: Sărbătorile aniversare la care toată lumea este invitată
Devine la modă să sărbătorim zilele de naștere și să invităm întreaga clasă, astfel încât nimeni să nu fie exclus și să nu existe favoritisme între ei. Există, de asemenea, părinți care cred că este la latitudinea copiilor să aleagă prietenii pe care doresc să participe la petrecerea de ziua lor.
În mod ideal, în copilăria timpurie, niciun copil nu ar trebui să fie exclus vreodată pentru a crea o atmosferă bună între părinți și copii. Acest lucru va favoriza integrarea copiilor, făcându-i să se simtă parte a unui grup și să simtă că sunt iubiți și acceptați, ceea ce este fundamental pentru buna lor dezvoltare și pentru a le întări valoarea interioară și stima de sine.