Cum inveti un copil sa fie bun cu oamenii din jur

/ / Modificat: 2018-11-26
Cum inveti un copil sa fie bun cu oamenii din jur

In ziua de astazi, stirile despre acte violente, ura, invidie sau distrugere sunt din ce in ce mai prezente si multe persoane se intreaba ce s-a intamplat cu calitati precum bunatatea si empatia si daca ele au disparut cu desavarsire din societatea noastra.

In calitate de parinti, ne intrebam adesea cum putem sa ne crestem copiii astfel incat sa fie buni si iubitori intr-o lume care nu mai pare fi asa de mult.

Psihologii si expertii sustin ca parintii isi pot creste copiii sa respecte si sa urmeze valori care sa ii faca sa fie empatici fata de cei din jurul lor, asa ca iata ce trebuie sa stii daca si tu iti doresti ca cel mic sa devina o persoana buna, careia sa ii pese de semenii sai.

Vorbeste-i despre sentimente

Este important ca cei mici sa fie constienti de propriile emotii dar si de ale celor din jurul lor si pentru ca ne aflam in secolul in care telefoanele inteligente sunt la putere si mesajele sunt un stil de viata, trebuie sa incurajezi comunicarea fata in fata; fa o regula din faptul ca in familia voastra ar trebui ca fiecare sa observe culoarea ochilor interlocutorului sau, acest lucru il va ajuta pe copil sa se concentreze pe ce au de spus cei din preajma sa.

Invata-l pe cel mic cum sa isi identifice propriile emotii, cat mai devreme, folosind un limbaj emotional si spunand lucruri precum "vad ca esti suparat", sau "vad ca esti frustrat", ori de cate ori copilul manifesta astfel de emotii, pentru ca inainte de a putea identifica sentimentele celor din jur, copiii trebuie sa fie capabili sa isi identifice propriile sentimente si sa inteleaga cum trebuie sa le proceseze.

Cand prichindelul tau va putea sa isi identifice propriile emotii, atunci va putea sa isi dezvolte propriile abilitati in a si le controla, pentru ca mai apoi sa inteleaga sentimentele celor din preajma sa.

Unii experti sugereaza ca ar trebui sa iti inveti copilul despre cum sa fie empatic in acelasi mod in care il inveti culorile; daca va plimbati in parc si il intrebi ce culoare are iarba, in acelasi fel il poti ruga sa observe oamenii din jurul sau si sa identifice starile si emotiile lor.

Dupa ce micutul stapaneste propriile sentimente, il poti ruga sa vorbeasca despre emotiile celor din jurul sau, in perspectiva, intrebandu-l de exemplu cum crede el ca se simte un anumit coleg de gradinita atunci cand el ii ia jucariile din mana, sau spunandu-i ca te-ai intristat cand te-a lovit la locul de joaca.

Foloseste media in avantajul tau

O alta modalitate de a cultiva empatia este sa va uitati impreuna la filme sau sa cititi carti; discutati despre momentele in care personajele sunt bune si empatice, dar si despre situatiile in care ele sunt rele si ranesc sau spun lucruri urate celor din jur.

Discuta cu copilul tau despre cum crede el ca se simte personajele din filme sau carti, analizati diferite scenarii in care situatiile ar fi putut fi altfel decat cum au fost portretizate, astfel incat toate personajele sa fi fost tratate cu bunatate si empatie.

In functie de varsta, recomandarile literare si cinematografice sunt variate, de la seriile Harry Potter, la "Sa ucizi o pasare cantatoare", sau "Panza lui Charlotte".

Fii un exemplu

Copilul va invata mai bine prin puterea exemplului, asa ca fii tu un exemplu pentru el; este important sa folosesti un limbaj care sa indice modul in care te simti si in aceeasi masura este important sa recunosti si sa respecti sentimentele copilului tau, indiferent care sunt acestea.

Daca faci greseli atunci cand copilul este de fata, recunoaste-le, pentru ca el observa mai mult decat iti imaginezi, asa ca asuma-ti faptul ca ai fi putut sa procedezi mai bine intr-o anumita situatie si sa te porti mai frumos cu cei din jurul tau.

Recunoaste si lauda momentele in care prichindelul tau da dovada de empatie si da o mana de ajutor, pentru ca facand asta il vei ajuta sa se vada pe sine ca fiind o persoana empatica, iar comportamentul sau va reflecta acest lucru.

Expune-l diferentelor culturale, etnice, religioase, diferentelor in abilitati si dizabilitati ale celor din jurul sau, cititi carti si vizionati filme, mergeti la muzee, faceti voluntariat impreuna in comunitate, toate acestea il vor ajuta sa priveasca lumea in mod deschis, sa fie tolerant si empatic.

Chiar daca traim intr-o lume incrancenata si adesea violenta, fapte bune se intampla in fiecare zi si copilul tau trebuie sa stie ca indiferent cat de mici ar putea parea unele dintre acestea, fiecare dintre ele au un impact urias asupra vietii noastre de zi cu zi.

Taguri Empatie Empatie compasiune copii Empatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre