Cum iti ajuti copilul sa dezvolte o constiinta sanatoasa 

/ / Modificat: 2024-09-02
Cum iti ajuti copilul sa dezvolte o constiinta sanatoasa 

Oricat de mult si-ar dori parintii sa fie acolo pentru a-si ghida copiii prin toate obstacolele vietii, acest lucru pur si simplu nu este posibil. In schimb, sarcina pe care parintii trebuie sa si-o asume este de a le oferi copiilor instrumentele necesare pentru a se simti increzatori ca vor face alegerile corecte. Dar cum este posibil acest lucru?

Una dintre cele mai bune modalitati este sa-i ajutam pe copii sa-si cultive o constiinta sanatoasa si sa-i invatam sa o pretuiasca ca pe o sursa de indrumare pentru actiuni informate si corecte. Este o chestiune din ce in ce mai importanta, avand in vedere cresterea numarului de povesti care apar pe prima pagina a ziarelor si care implica copii si adolescenti incapabili de empatie, care comit infractiuni chiar de la o varsta frageda. Dincolo de sociopati si psihopati, o constiinta sanatoasa este esentiala pentru o viata implinita.

Ce este constiinta? 

In epoca moderna, constiinta este o constientizare interna a unui standard moral, precum si a actiunilor noastre individuale. Este atat un proces mental, cat si un „instinct” care utilizeaza filozofia morala sau sistemul de valori al cuiva pentru a provoca emotii care ajuta la ghidarea deciziilor.

Parintii joaca un rol important in dezvoltarea unei constiinte sanatoase

Desi dezbaterea natura vs. educatie este interesanta, este de netagaduit ca parintii/ingrijitorii joaca un rol imens in dezvoltarea - sau nu - a constiintei unui copil. Cuvantul „constiinta” este chiar derivat din cuvantul latin conscientia, care inseamna „cunostinte impartasite cu altii”.

Nu iti poti invata copilul sa fie diferit sau mai bun decat tine, deoarece principalul mod in care copiii mici invata este prin imitatie, astfel incat, pentru ca ei sa-si dezvolte o constiinta puternica, trebuie mai intai sa le demonstrezi una.

Tine cont de propriile cuvinte si actiuni 

Copiii capteaza tot ceea ce spui si faci, asa ca daca faci bine si vorbesti frumos, si ei vor face la fel. Acestea fiind spuse, este usor sa iti pierzi urma propriilor cuvinte si actiuni si este foarte posibil sa fii stresat, irascibil si carcotas in mijlocul vietii tale ocupate. Este indicat sa practici meditatia si mindfulness pentru a iti controla actiunile si emotiile.

Empatia poate fi o abilitate greu de invatat pentru copii si este, de asemenea, una dintre cele mai importante trasaturi lipsa la copiii violenti. Arata-le cum arata aceasta tratandu-i cu grija, respect empatic si bunatate - chiar si atunci cand fac crize de furie.

Exprima-ti in mod clar propriile sentimente 

Sentimentele sunt o parte esentiala a instrumentului calauzitor al constiintei si este important ca cei mici sa le cunoasca si sa afle cum arata. Ei pot invata cel mai bine cum sa le gestioneze daca te privesc cum le gestionezi: daca esti fericit, lasa sa se vada; daca esti obosit, lasa-i sa stie. Compara sentimentele tale cu situatii in care ei ar putea avea aceleasi sentimente.

Invata-i sa isi eticheteze sentimentele 

Obtinerea obiceiului de a ne eticheta emotiile este atat de importanta, deoarece numai dupa ce le identificam putem incepe sa le gestionam. Multi adulti se lupta cu sentimentele lor si iau decizii care ii ranesc pe altii din aceasta cauza, pur si simplu pentru ca nu au invatat cum sa isi eticheteze emotiile in copilarie.

Prezinta-le natura 

Invatandu-i de timpuriu pe copii despre modul in care totul in lume este un sistem conectat, ii va ajuta sa dezvolte un sentiment profund de responsabilitate in ceea ce priveste ingrijirea mediului si ii va ajuta sa formeze propria lor relatie simbiotica cu lumea.

Arata respect chiar si in mod marunt 

Ca parinti, sa te asiguri ca nu arunci niciodata gunoiul pe jos, ca acorzi locuri prioritare celor care au nevoie de ele si ca opresti intotdeauna la semnele de stop sunt mici modalitati prin care ii poti invata pe copii sa respecte si sa aprecieze mediul si comunitatea in care traiesc. Atunci cand le explici de ce faci aceste lucruri, ei vor intelege mai bine efectele deciziilor fiecarei persoane asupra celor din jur.

Asigura-te ca ai argumente respectuoase 

Copiii ar trebui sa invete cum sa se certe de la parintii lor, ceea ce inseamna ca nu ar trebui sa le ascunzi argumentele, ci mai degraba sa le arati cum o constiinta corecta nu se limiteaza la a afla ce este bine si ce este rau - ci cuprinde si modul in care abordezi confruntarea cu respect.

Expune-i la diverse comunitati 

Intrucat conceptul de bine si rau depinde de aspecte precum cultura, religia, locatia geografica si grupul de colegi, cel mai bine este sa te asiguri ca cei mici sunt expusi la o varietate de comunitati, astfel incat morala lor sa nu fie ingusta, ci mai degraba incluziva. Parintii care isi invata copiii sa ajute persoanele in varsta, de exemplu, vor intelege ca lipsa capacitatii fizice nu inseamna ca cineva merita mai putin respect.

Ascultarea activa 

Atunci cand un copil isi exprima gandurile si sentimentele, asigura-te ca practici ascultarea activa. Nu numai ca este o modalitate de a vedea cum gandeste, dar se va simti mai confortabil sa iti spuna mai multe.

Nu neglija intrebarile „prostesti” 

Copiii pun o suta de intrebari „prostesti” pe zi, dar in loc sa le respingi, acestea pot fi folosite ca momente de invatare extrem de eficiente. Ai deja atentia lor pentru ca sunt in cautare de informatii, iar atunci cand le oferi raspunsuri te consolidezi in mintea lor ca o persoana pe care se pot baza pentru a-i ajuta sa navigheze in lume.

Petrece timp cu ei 

Petrecand mult timp cu copilul tau care nu este centrat pe disciplinarea acestuia, cum ar fi in timpul de joaca sau in excursiile in familie, iti vei imbunatati relatia, vei construi un bun atasament si vei promova sentimentul de apartenenta - toate acestea fiind esentiale pentru a crea fundatia de la care isi poate construi o constiinta puternica.

Stabileste limite coerente 

Asigura-te ca limitele pe care le stabilesti sunt ferme si consecvente, precum si ca explici in detaliu de ce anumite lucruri sunt interzise. Copiii trebuie sa experimenteze consecintele greselilor lor pentru a invata din ele si pentru a incepe sa isi asume responsabilitatea pentru actiunile lor. Asigura-te ca toti adultii/ingrijitorii sunt pe aceeasi lungime de unda cu privire la limite, astfel incat sa nu existe confuzie pentru copii cu privire la ceea ce este bine sau rau.

Informeaza-i despre ceea ce pot face 

In loc sa le spui copiilor doar ce nu ar trebui sa faca, acestia ar trebui sa fie informati si despre toate lucrurile pe care le pot si ar trebui sa le faca. Este extrem de util sa aiba o idee despre ce se asteapta de la ei si de ce.

Lauda comportamentul pozitiv 

In loc sa critici si sa condamni purtarea lor rea, ar trebui sa pui un accent egal pe laudarea si consolidarea comportamentului lor bun.

Evita laudele generalizate - cum ar fi sa le spui doar ca sunt „baieti cuminti” - si, in schimb, fii specific cu laudele indicand ce comportamente au fost bune si de ce. Felicita-l, de exemplu, pentru ca stie cand altii au nevoie de ajutor sau pentru ca se straduieste sa ajute un coleg.

Nu tolera agresivitatea 

Orice comportament care ii incalca pe ceilalti trebuie discutat si corectat, dar ei trebuie informati de timpuriu ca violenta si comportamentul abuziv nu sunt niciodata permise - nici pentru copii, nici pentru parinti. Invata-i ca exista actiuni si reactii care nu vor fi tolerate atat in cadrul familiei, cat si al comunitatii in general.

Invata-i regula de aur 

Asa cum spune o veche zicala: „Fa altora ceea ce ai vrea sa ti se faca tie”. Pentru copii, poti incepe prin a-i intreba cum s-ar simti daca ar fi in locul celeilalte persoane si ii poti invata ca principiu sa trateze oamenii asa cum le-ar placea sa fie tratati.

Da-le responsabilitate 

Promoveaza implicarea copilului in sarcinile casnice de baza, astfel incat sa poata incepe sa invete de ce constiinta lui este importanta si cum sa inceapa sa se bazeze pe ea. De exemplu, daca familia are un caine, lasa copilul sa joace un rol in ingrijirea acestuia, astfel incat sa poata intelege ca animalul se bazeaza pe ei pentru elementele de baza ale vietii si ca sunt in joc consecinte grave, astfel incat rolul lor trebuie luat in serios.

Monitorizeaza telefoanele/tabletele/televizorul 

Daca copiii mici sunt expusi la filme, emisiuni TV si jocuri video in care violenta si agresivitatea sunt folosite pentru a atinge obiective, de exemplu, acest lucru le va impiedica simtul a ceea ce este corect din punct de vedere moral inainte de a avea sansa de a-si dezvolta o constiinta adecvata care poate rezista mesajelor contradictorii destinate divertismentului. Motivul initial pentru care le propui copiilor povesti nu a fost acela de a le distrage atentia sau de a-i tine linistiti in timp ce citesc sau se uita la televizor, ci mai degraba de a-i ajuta sa invete mesaje morale prin intermediul mass-media. Fii selectiv cu cartile, emisiunile, filmele etc. pe care ii lasi sa le savureze.

Ofera-le dragoste 

Una dintre cele mai importante modalitati de a ajuta un copil sa-si formeze o constiinta sanatoasa si solida este de fapt capacitatea parintilor de a se asigura ca nevoia innascuta de iubire a copilului lor este satisfacuta. Fara aceasta, copiii se vor concentra mai mult pe a face tot ce pot pentru a-si umple propriul gol si este mai putin probabil sa fie capabili sa dezvolte empatie.

Sursa foto: www.pexels.com

https://www.starsinsider.com/lifestyle/532350/how-to-develop-a-healthy-conscience-in-children

Taguri Copil Dezvoltare Constiinta

Articole recomandate

Citeste si despre