Cum poti sa ai mai mult timp liber pentru copilul tau

/ / Modificat: 2020-10-13
Cum poti sa ai mai mult timp liber pentru copilul tau

Inca dinainte de a deveni mama, ai citit zeci de carti de parenting, te-ai uitat la seriale motivationale, ti-ai luat in jur antimodele si ti-ai promis ca in veci nu vei repeta greselile propriei mame. Cu toate acestea, rareori socoteala de acasa se potriveste cu cea din targ.

Chiar daca piciul tau deja a implinit cativa anisori, e la varsta de ce-urilor, iar timpul petrecut alaturi de el este esential in dezvoltarea lui armonioasa, efectiv nu mai reusesti sa gestionezi totul asa cum ai vrea. 

In primul rand, nu are rost sa te culpabilizezi, aceste stari oricum nu te-ar ajuta la nimic, iar trecutul nu poate fi schimbat. In plus, autocritica nu aduce niciun beneficiu unei mame pe care oricum se pune presiune din mai multe surse, cum ar fi locul de munca, contextul actual, cercul de „mame perfecte” de la cresa sau gradinita. In al doilea rand, e mai constructiv sa te gandesti si sa implementezi cateva schimbari, astfel incat sa petreci mai mult timp alaturi de cel mic.Poate acest articol ti se va potrivi manusa, cum ar spune o veche zicala din popor: 

Treburi casnice automatizate

Desi cu siguranta stii, iti reamintim si noi ca cel mic nu-si va aduce aminte peste ani cat de curata era sufrageria, ca jucariile lui erau asezate „la linie”, indiferent de momentul zilei si ca mama avea un soi de praf de zana pe care-l presara peste orice murdarie, iar casa redevenea curata ca prin minune. Nazdravanul tau isi va aminti momentele petrecute alaturi de tine, plimbarile si povestile, smotoceala si jocurile.

Pentru a echilibra cele doua balante, recurge la un truc: automatizeaza cat mai multe treburi casnice. O masina de spalat vase iti va usura treaba in mod semnificativ, un aspirator robot inteligent va face treaba in locul tau chiar si atunci cand nu esti acasa, prin coordonarea dispozitivului prin intermediul unei aplicatii.

Totodata, e timpul sa renunti si la aparatul primit cadou la cununia civila si sa achizitionezi online un fier de calcat ultraperformant, adaptabil in functie de tesaturi care iti va usura semnificativ munca.

Daca nu ai facut-o pana acum, incearca sa il implici si pe partener in treburile casei, macar in dusul gunoiului, in igienizarea baii si a bucatariei. Pana la urma, orice se invata, iar egalitatea de gen chiar ar trebui sa fie mai mult decat o teorie. Si nu uita sa il implicati si pe cel mic in toate aceste procese. Puteti transforma totul intr-o joaca, iar puiul vostru se va responsabiliza. Incepeti cu ceva usor, de tipul strangerii jucariilor la finalul zilei.

Retele de socializare folosite eficient

copil

Cat despre Facebook, Instagram, Tik Tok si toate grupurile de mamici atotstiutoare din care faci parte, incearca sa fii selectiva. Pastreaza legatura doar cu persoanele care iti sunt aproape si in viata de zi cu zi, nu lua de bune sfaturile unui parinte pentru care exista doar uleiuri esentiale si homeopate pentru orice afectiune a copilului si nu il expune pe cel mic mai mult decat este cazul.

Pana la urma, chiar daca are numai cativa anisori, micutul tau are dreptul la propria imagine si nu e tocmai drept sa apara in fotografii cu sau fara scutece, doar pentru ca tie ti se pare dragalas. Aceste alegeri s-ar putea intoarce impotriva ta in timp, avand efect de bumerang. Si nu e mai intelept sa ramai conectata la lumea micutului tau, la intregul lui univers, decat sa iti risipesti timpul si energia intr-o lume virtuala?

Speram ca aceste sfaturi sa iti fie utile si sa iei din ele fix ceea ce se potriveste mai bine situatiei tale. Importanta e nu doar cantitatea de timp petrecuta alaturi de copilasul tau, ci mai ales calitatea acestuia.

Sursa foto: Pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre