Cum sa ai un copil increzator si puternic

/ / Modificat: 2021-12-06
Cum sa ai un copil increzator si puternic

Intr-o lume digitala cu standarde de frumusete nerealiste, este greu sa cresti copii cu o stima de sine sanatoasa. Ca mama ai in fata o provocare uriasa. Trebuie sa tii minte ca vorbele si actiunile tale au o mare influenta asupra copiilor tai si sta in mainile tale sa le oferi ajutorul astfel incat sa inteleaga ce inseamna stima de sine.

Stima de sine inseamna sa te simti multumit de tine insuti si sa fii mandru de ceea ce faci. Suna simplu, dar cum il inveti pe un copil sa o obtina?

Importanta unei bune stime de sine

Healthy Children explica intr-unul dintre articolele sale ca stima de sine a celor mai tineri membri ai gospodariei se construieste nu doar pe baza asteptarilor lor, ci si pe baza opiniilor persoanelor importante din viata lor.

Asadar, pentru a dobandi o buna stima de sine, copiii au nevoie de parintii lor, care sa-i indrume in tot acest proces. Pentru dezvoltarea stimei de sine, expertii recomanda trei tehnici eficiente:

1. Redactarea unei scrisori de iubire de sine

Psihologul Vanessa Sánchez Conquett a impartasit pe canalul propriu de YouTube aceasta sarcina creativa si simpla, care il va invata pe copilul tau multe despre cunoasterea de sine.

Micutii au nevoie doar de o coala de hartie, instrumente de scris si creioane colorate, dar si un plic.

Explica-i copilului tau ca scrisoarea ii este adresata lui si ca trebuie sa o scrie cu multa dragoste. Roaga-l sa-si enumere calitatile (fizice, de persoanlitate, etc), sa-si faca si complimente si sa-I enumere reusitele personale. Aceata activitate il va provoaca pe copii sa recunoasca lucrurile valoroase pentru el insusi, dar si sa isi aminteasca acele caracteristici care il face unic si special.

Psihologul subliniaza ca atunci cand unui copil ii este greu sa scrie o astfel de scrisoare este un semn ca ceva din jurul lui il impiedica sa se iubeasca pe sine insusi. Parintii trebuie sa acorde mai multa atentie activitatilor zilnice (ale lor si ale copiilor), dar si persoanelor cu care relationeaza.

2. Joc de lauda

La randul sau, psihologul specializat pe dezvoltarea copiilor, Mar López Buades, a impartasit pe site-ul sau oficial un joc la care trebuie sa participe intreaga familie. In cadrul acestei activitati, copilul ii poate lauda pe ceilalti si poate primi laude.

Jocul este simplu, toata familia trebuie sa se aseze pe podea, in cers, si sa scpuna pe rand, laude pentru restul membrilor familiei. Dupa ce a scpus cate un lucru despre fiecare dintre membrii familiei, urmeaza persoana din dreapta, si tot asa, pana cand fiecare face acest lucru de doua-trei ori.

3. Ofera-i responsabilitati adecvate varstei

Daca vrei cu adevarat ca micutul tau sa-si dezvolte increderea in el insusi este important sa-i oferi responsabilitati adecvate varstei. Poate fi un lucru foarte simplu, precum oferirea de mancare pisicii sau strangerea jucariilor.

Insa, cand faci acest lucru trebuie sa ii explici sarcina pe care trebuie sa o indeplineasca, sa le spui care este obiectivul si de ce este important acest lucru (de exemplu, fara hrana, pisica se va imbolnavi sau jucariile care nu sunt stranse se vor strica (risti sa calci pe ele si sa le spargi, etc.). Arata-I copilului cum se fac aceste lucruri, deoarece ei invata prin puterea exemplului si prin observatie.

Apeland la aceste trei tehnici, si la multa rabdare si perseverenta, iti vei ajuta copilul sa-si construiasca stima de sine si sa invete sa se iubesca pe el insusi si sa fie mai puternic pe zi ce trece. Astfel, va avea parte de reusite in viata, atat in plan personal cat si in cel profesional.

Sursa foto: pexels.com

Taguri Incredere in sine copii

Articole recomandate

Citeste si despre