Daca vrei sa ai un copil fericit, care sa ajunga un adult fericit si satisfacut pentru tot restul vietii, ar trebui sa tii cont de cateva lucruri esentiale.
Un studiu realizat de University College din Londra a concluzionat ca acei copii care s-au simtit mai putin controlati de parinti, din punct de vedere psihologic, pe masura ce cresteau au fost mai multumiti ca adulti.
Copiii ai caror parinti i-au controlat psihologic mai mult au prezentat o stare de sanatate mentala semnificativ mai scazuta pe tot parcursul vietii de adult. De fapt, efectul a fost considerat a fi similar cu moartea recenta a unui prieten apropiat sau rude.
Diferenta dintre controlul psihologic si cel comportamental
Mai Stafford, autorul principal al studiului a constatat ca oamenii ai caror parinti au fost mai afectuosi si deschisi au avut o viata plina de satisfactii si o bunastare mentala pe parcursul vietii de adult.
Exemplele de control psihologic includ faptul ca parintii nu ii lasa pe copii sa ia propriile decizii, invadandu-le intimitatea si crescand nivelul de dependenta.
Controlul psihologic difera de controlul comportamental. Controlul comportamental include lucruri precum atribuirea sarcinilor, asteptari ca temele sa fie facute etc. In acest caz, parintii stabilesc limite pentru anumite tipuri de comportamente, dar nu si pentru sentimente.
Ce presupune controlul comportamental
Mai exact, controlul comportamental se refera la parintii care le cer copiilor sa se comporte pentru a le face pe plac altora si sa se conformeze unor standarde ridicate. De asemenea, este inclusa si masura in care parintii respectă regulile pe care le stabilesc.
Controlul psihologic este masura in care parintii incearca sa controleze starea emotionala. De exemplu, acestia pot induce vinovatia sau pot face copiii sa nu se simta iubiti daca nu fac ce vor parintii. Baza controlului psihologic este reprezentata de atacul adus sinelui copilului.
Conform altor studii, in momentul in care un copil dezvolta un atasament emotional corect cu parintii sai, exista mai multe sanse sa se intampla la fel si in viata de adult. Parintii iti dau, de asemenea, baza sigura de explorare a lumii, in timp ce caldura si deschiderea promoveaza dezvoltarea sociala si emotionala.