Parintii doresc sa le insufle micutului lor umilinta si educatia. Si atunci cand acesta greseste il pun sa-si ceara iertare.
Dar esti capabil sa-i ceri iertare copilul tau? Aceasta este intrebarea adresata de psihologul Elena Sanz Martin tuturor parintilor.
A cere copiilor iertare: semn de slabiciune?
Multi parinti sunt constienti de faptul ca reprezinta principalul model pentru copil, asa ca incearca sa ofere o imagine de fermitate. Ei cred ca a fi autoritar inseamna a fi infailibili. Ei sunt convinsi ca asumarea unei greseli ii va face sa-si piarda credibilitatea in fata celui mic.
Dar nu este deloc asa. Dimpotriva. Copilul te observa, te imita si iti copiaza comportamentele. Un parinte care nu-si arata partea umana si vulnerabila il poate face pe micut sa creada ca ceva nu este in regula cu el. Un parinte care nu arata ca greseala face parte din viata poate genera copilului sau teama de a fi gresit si de a dezamagi.
Acest micut se va simti slab atunci cand face o greseala. El va incerca prin toate mijloacele sa-si ascunda erorile si sa ramana fermi in minciuna si sa nu-si asume vina.
Pe de alta parte, parintii care arata umilinta vor transmite copilului mesajul ca este normal si acceptabil sa greseasca. Si cand recunosti greseala si incerci sa o corectezi este calea cea buna.
Cum sa ceri iertare copilului tau?
Exista anumite trucuri de care trebuie sa tii cont atunci cand ceri iertare. Trebuie sa fii sincer si serios. Nu este suficient sa spui "imi pare rau" in trecere sau sa fie insotit de scuze sau justificari.
Este important sa te apropii de copil si sa-l privesti in ochi. Iertarea trebuie sa fie insotita de o explicatie a ceea ce simti. Trebuie sa spui ca stii si sa recunosti ca ai gresit. Dar trebuie sa-i oferi si celui mic spatiu sa-si exprime opinia si sentimentele, indiferent daca decide sa accepte scuzele tale sau nu. Uneori, el are nevoie de timp sa asimileze si sa inteleaga situatia. Si trebuie sa-i respecti si emotiile.
Tu nu trebuie sa uiti ca "imi pare rau" nu sunt cuvintele magice care sa justifice orice comportament. Iertarea trebuie sa fie insotita de intentia ferma ca greseala nu se va mai repeta.
Ce inseamna iertarea?
1. Inseamna ca iti asumi intreaga responsabilitate pentru comportamentul tau. Ca adult, este sanatos sa-ti asumi responsabilitatea pentru managementul emotional si sa nu gasesti circumstante. Cererea de iertare nu admite "dar": "Imi pare rau, dar m-ai făcut sa pierd lucrarile".
2. Iertarea trebuie sa fie sincera. Nu poate deveni un instrument de manipulare emotionala, si, in cele din urma, celalalt sa recunoasca ca ai dreptate. Iertarea nu trebuie sa fie reciproca, dar trebuie sa ai grija sa spui adevarul.
3. A cere iertare nu inseamna sa dai copilului un motiv sau sa-ti schimbi punctul de vedere. Inseamna pur si simplu ca regreti faptele, cuvintele dure folosite si doresti sa rezolvi situatia cu respect.
Ce inseamna sa ceri iertare?
Parintii sunt cele mai bune exemple de comportament pentru copii. Cand ii ceri iertarea celui mic, ii transmiti:
1. Ca a gresi este uman, ca toata lumea greseste si este ceva normal. Dar, intotdeauna trebuie sa-si asume responsabilitatea si sa invete din erori. Il inveti sa-si recunoasca esecurile si sa-si ceara scuze, intr-un mod sincer.
2. Ca-ti pasa de el si de sentimentele lui. Ca iti dai seama cum l-ai facut sa se simta si ca dragostea ta pentru el este mai presus de mandrie. Ii arati empatie si nevoia de a se pune in locul celuilalt si de a vedea cum actiunile lui pot afecta emotiile persoanei respective.
3. A cere iertare este un instrument util si necesar interpersonal. Cerand iertare se creeaza o legatura vindecatoare intre cei doi oameni care incep sa repare greselile.