In ultimii ani inegalitatea intre sexe a fost cu mult redusa, insa exista inca familii care fac diferente majore intre cresterea unei fete si a unui baiat. De cele mai multe ori baiatul este invatat sa fie curajos,in timp ce o fata este invatata sa fie rezervata si sa atinga perfectiunea. Aceste lucruri afecteaza, in cele din urma, dezvoltarea copiilor.
Ca urmare, acest tip de crestere creeaza anumite limitari pentru fete, deoarece nu le permit sa isi asume riscuri si sa participe la cele mai dificile provocari. De asemenea, aceste fete sunt supraprotejate si li se rapeste posibilitatea de a-si descoperi noi abilitati.
Mesajul pe care il primesc fetele este ca, pentru a iesi in evidenta, trebuie sa fie mereu calme si timide, sa fie prezentabile si sa aiba numai note bune la scoala. Din acest motiv, ei sunt invatati sa ramana intr-o zona de confort in care riscurile nu reprezinta o optiune prioritara. Toate acestea sunt un inconvenient pentru ele in viata de zi cu zi, pentru ca in lumea reala exista multe obstacole si este esential sa stie cum sa le depaseasca pentru a le face fata.
Studiu: Educatia, un factor determinant al curajului
Cercetatorii de la Universitatea Columbia au pus un grup de baieti si fete de clasa a cincea sa indeplineasca o serie de sarcini complexe pentru a testa personalitatea celor doua sexe intr-o situatie dificila.
Baietii au fost entuziasmati de acest exercitiu si au facut tot posibilul sa gaseasca o solutie, fiind invatati din copilarie sa dea dovada de curaj si initiativa in fata adversitatii.
Fetele, pe de alta parte, au renuntat mai repede la sarcina, deoarece acasa nu sunt incurajate sa capete increderea necesara pentru a indrazni sa vada partea pozitiva a evenimentelor care necesita un efort suplimentar.
Cercetatorii au fost categorici in a spune ca acest lucru nu are legatura cu abilitatile cognitive, deoarece fetele testate aveau rezultate foarte bune la scoala.
Prin urmare, oamenii de stiinta au concluzionat ca educatia este un factor determinant pentru ca fetele sa se obisnuiasca cu momentele de liniste si sa nu mai vada provocarile ca pe o necesitate.
Cum sa cresti fete curajoase?
Primul lucru care trebuie facut este sa lasam deoparte stereotipurile, deoarece toate fiintele umane au aceleasi capacitati de a indeplini orice sarcina. In acest fel, este esential sa eliminam ideea ca exista actiuni specifice pentru barbati si ca, prin urmare, puterea le apartine.
In al doilea rand, parintii ar trebui sa evite sa le spuna fiicelor lor ca trebuie sa fie perfecte, pentru ca fiecare are dreptul sa descopere, sa greseasca si sa invete pentru a evolua.
In plus, fetele ar trebui sa fie incurajate sa exploreze mediul inconjurator si sa ia initiative. Acest lucru ii incurajeaza sa isi asume riscuri, sa isi depaseasca temerile si sa nu dispere usor in fata unei provocari.
In cele din urma, parintii au sarcina de a-si motiva fiicele si de a le evidentia fiecare dintre abilitatile lor. In acest fel, le induc stima de sine si incredere pentru a face fata noilor provocari si pentru a cauta solutii pentru diverse probleme.
Curajul este esential pentru viata
A fi curajos este esential pentru a gestiona emotiile si pentru a nu ramane blocat in momentele grele. Este, de asemenea, necesar pentru a gasi modalitati de a atinge toate obiectivele propuse si de a ajunge la bunastarea pe care si-o doreste.
Din acest motiv, parintii trebuie sa realizeze greseala si sa inteleaga ca curajul este un proces de invatare important, astfel incat fetele sa nu se simta limitate si sa fie capabile sa se adapteze la toate mediile din viata lor.