De ce nu trebuie sa-i spui copilului “esti bine” atunci cand este ranit fizic sau emotional

/ / Modificat: 2021-10-05
De ce nu trebuie sa-i spui copilului “esti bine” atunci cand este ranit fizic sau emotional

Sa vorbesti cu micutul tau despre emotii poate fi complicat. De multe ori, este complicat si pentru noi, adultii sa vorbim despre propriile sentimente si sa ne simtim vulnerabili sau ca am pierdut controlul. Pentru copii este si mai greu sa inteleaga ce simt.

Cu toate acestea este esential sa-ti ajuti copilul sa treaca peste momentele dificile din viata lui, chiar daca tu, raportat la problemele tale, le vezi ca pe niste fleacuri. Este esential insa sa-I invatam pe copii sa inteleaga ce simt.

In momentul in care copilul isi poate identifica si intelege sentimentele este mai putin predispus sa actioneze cu furie si ii este mai usor sa se stapaneasca in situatii dificile. Prin urmare nu il invata sa-si reprime sentimentele spunandu-I “esti bine, nu ai nimic”.

Fraze care limiteaza emotiile copiilor tai

Exista cateva fraze pe care toti parintii le folosesc cel putin o data in viata fara ca macar sa-si dea seama ce impact au acestea asupra copiilor. Iata care sunt frazele pe care nu trebuie sa le folosesti in momentul in care copilul este ranit fizic sau emotional si ce efect au asupra micutilor.

"Esti bine, nu ai nimic"

Sa ii spui copilului ca este bine si nu are nimic in momentul in care cade si se loveste este o greseala uriasa. In momentul in care un copil cade si se loveste, chiar daca nu are o rana vizibila asta nu inseamna ca nu s-a lovit si nu il doare, la fel cum nu inseamna ca nu este speriat in urma cazaturii. Spunandu-i aceasta fraza nu faci decat sa-l faci pe copil sa creada ca a fi speriat sau a suferi este ceva rau. In schimb, permite-i sa planga pentru a se descarca si vorbeste cu el despre ceea ce simte.

"Nu mai plange"

O alta fraza pe care nu trebuie sa o folosesti niciodata este “Nu mai plange”. Indiferent de motivul care a dus la tristetea copilului este important sa constientizezi ca reprimarea sentimentelor respective nu ii va aduce nimic bun in viata. Din contra. Va invata sa-si ascunda sentimentele, se va simti vinovat daca se simte trist sau neputincios si va ajunge un adult care nu va putea sa-si exprime sentimentele de fata cu proprii lor copii.

Cand un copil plange trebuie sa fii alaturi de el, sa-I maingai si sa-I explici ca orice problema are si o rezolvare. Apoi vorbiti despre ceea ce l-a suparat si gasiti impreuna modalitati de a rezolva problema respectiva.

“Nu s-a intamplat nimic, a fost un accident”

Opusul celor de mai sus, este fraza “Nu s-a intampalt nimic, a fost doar un accident”. Copilul trebuie sa invete de mic sa fie responsabil de propriile actiuni. Daca, de exemplu, ia o vaza sau un pahar si il arunca, nu trebuie sa-I spui ca a fost doar un accident. Spunandu-I acest lucru ii reduci responsabilitatea. In schimb, intreaba-l “Ce s-a intamplat?” Nu trebuie sa cauti un vinovat ci doar sa il faci pe copil sa inteleaga ca actiunile sale are consecinte.

Sursa foto: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre