Educatia emotionala a copiilor incepe din primele luni de viata. Felul in care le oferi afectiune in aceasta perioada, pe langa ingrijire, hrana si protectie, este esential pentru felul in care cei mici se vor dezvolta din punct de vedere emotional in anii ce vor urma.
Un copil mic nu are nevoie doar de dragoste, hrana, somn si scutece de schimb, ci si de o atentie deosebita pentru dezvoltarea sa emotionala. Desi un nou nascut poate iti pare prea mic sa inteleaga gesturile iubire, acestea il ajuta sa se dezvolte emotional inca din primele yile de viata. Bagajul emotional, la fel ca acela cognitiv, se imbogateste putin cate putin, de la o zi la alta. Copiii se nasc cu capacitatea de a simti emotii, insa doar cu timpul reusesc sa le identifice, sa le denumeasca si sa le gestioneze.
Emotiile la bebelusi
Nou nascutii, pana la varsta de 3 luni, stiu sa se bucure de jocuri, chiar daca ei nu pot participa efectiv la ele. Joaca este, din primele zile de viata, felul in care ei invata sa comunice si in care isi dezvolta expresivitatea. Cand parintele face tot felul de mutre in fata copilului, chiar daca el nu il vede foarte bine, acesta va reactiona de fiecare data si, pe masura ce creste, va incerca sa imite miscarile si expresiile faciale pe care le vede. Si va rade. Va rade cu o pofta molipsitoare, care nu poate lasa indiferent nici cea mai taciturna persoana.
Daca in primele zile de viata zambetele unui bebelus sunt involuntare, pana spre trei luni copilul cu care se comunica va dobandi ceea ce se numeste zambetul social, acela adresat constient celorlalti.
Intre 4 si 7 luni bebelusii incep sa reactioneze la emotiile celor din jur, in special ale parintilor. Cand te joci cu el si razi, el iti va raspunde la fel si vor aparea chiar si chiotele de fericire. Daca, insa, faci o grimasa de plans, vei observa, cel mai probabil, ca micutul tau va face si el la fel, ba chiar va incepe sa planga. Asta inseamna ca micutul tau este prezent in relatia voastra emotionala si sociala si ca tot ce ai facut pana acum, ai facut bine.
Comunicarea non-verbala, extrem de importanta pentru dezvoltarea emotionala
Stim ca uneori abia daca ai timp a respiri, pentru ca un nou nascut are multe nevoi. Gaseste, insa, cateva minute pentru a sta cu el si a-l privi, a-l mangaia si a-i zambi, pentru ca si aceste gesturi sunt o forma de a comunica. Gesturile transmit uneori mai mult decat o mie de cuvinte, pe care oricum bebe nu le poate intelege din punct de vedere cognitiv.
Acele momente in care va priviti in ochi, in care ii zambesti bebelusului si il mangai sunt fix ceea ce el are nevoie pentru a se simti iubit si protejat; in plus, micutul tau invata ceva foarte important, anume ca atingerile sunt o modalitate de a impartasi emotii.
Cum iti educi emotional bebelusul
Nu exista un set de reguli general valabile privind educatia emotionala, tocmai pentru ca fiecare dintre noi este unic si are propriul ritm. Bebelusul iti va arata, pur si simplu, ce ai de facut si trebuie sa acorzi atentie semnalelor pe care ti le trimite, pentru ca gesturile sale sunt o forma de comunicare.
Raspunde-i mereu la zambete si gangureli
Orice parinte se topeste, pur si simplu, la primele zambete ale copilului. Apoi, pe masura ce responsabilitatile se inmultesc, avem tendinta sa nu le mai acordam atat de multa atentie; si din pacate asta se intampla fix atunci cand bebelusul incepe sa zambeasca voluntar, ca forma de comunicare. Nu lasa niciun zambet al copilului sa treaca fara sa i-l intorci. Iar cand cel mic iti "vorbeste" asa cum stie el sa o faca deocamdata, raspunde-i, pentru ca el sa inteleaga ca esti acolo si ca are toata atentia ta. Astfel, micutul va fi incurajat sa comunice mereu cu tine, in loc sa invete ca tot ceea ce face el nu primeste raspuns.
Vorbeste mereu cu cel mic
Chiar si atunci cand este evident ca micutul tau nu intelege ce ii spui, el percepe din cuvintele si din tonul tau exact ceea ce trebuie. Cand el gangureste, iar tu raspunzi, el intelege ca voi in acele momente comunicati. In plus, se simte ascultat, pretuit, ceea ce pune bazele respectului de sine si sigurantei pe care le va dezvolta in viitor. Un copil cu care vorbesti, chiar daca nu te intelege, va invata ca de cate ori va avea ceva de spus, il vei asculta si ii vei raspunde.
Consoleaza-l mereu cand plange
Vremurile in care copiii erau lasati sa planga in nestire pana cand se linisteau singuri au apus. Neurostiinta a stabilit ca este cel mai rau lucru pe care un parinte il poate face, chiar daca generatii intregi au fost crescute in acest "cult" care presupune ca daca te infiintezi mereu langa un copil atunci cand plange, el va ajunge sa te "santajeze" cu scancetele si lacrimile sale. Un copil care plange si este consolat de parinti va invata ca acestia vor fi mereu acolo pentru el la nevoie, cand are un disconfort fizic sau psihic.
Poate ti se pare ciudat sa ii spui unui copil lucruri concrete, cum ar fi ce ai cumparat de la magazin, ce gatesti sau cum a fost ziua ta. Insa, desi ii livrezi notiuni pe care creierul sau nu le poate, inca, descifra, faptul ca iti aude vocea reprezinta baza educatiei emotionale pe care i-o vei oferi in fiecare zi a vietii voastre impreuna. Un copil imbratisat, mangaiat, sarutat nu este un copil rasfatat, ci unul care nu se va simti niciodata neiubit, ignorat si neimportant.
FOTO: Piqsels.com