Fiecare parinte stie cat de importanta este comunicarea cu bebelusii, inca din primele saptamani de viata. Chiar daca nu ne dau feedback decat mai tarziu, atunci cand ne aud vocea, copiii reactioneaza si se linistesc imediat. Dupa cateva luni de viata, bebelusii incep sa „raspunda” si ei la ce le spunem si sa scoata tot felul de sunete, chicoteli, gangureli, care ne fac ziua mai frumoasa. Mai tarziu, copiii invata sa vorbeasca imitandu-i pe adulti, asadar limbajul joaca un rol important in relatia parinte-copil.
Daca pe micuti stim deja cum ii ajuta vorbitul, putini adulti stiu, de exemplu, ca si oamenii mari isi adapteaza limbajul atunci cand vorbesc cu copiii. Un studiu publicat in revista Nature Human Behavior si care este cel mai amplu pe acest subiect a scos la iveala un detaliu interesant. Cercetarea a analizat peste 1.600 de inregistrari de la mai bine de 400 de persoane din diverse colturi ale lumii. Mesajele culese au fost in 18 limbi, insa cercetatorii au observat un detaliu comun la toate: atunci cand interactioneaza cu bebelusii, oamenii isi modifica felul in care vorbesc, fara exceptie, indiferent de zona din care provin, cultura sau gradul de dezvoltare al comunitatii lor.
„Oamenii folosesc o voce mai inalta atunci cand vorbesc cu bebelusii decat atunci cand vorbesc cu adultii”, a declarat doctorul Samuel Mehr, autor principal al cercetarii. „Diferenta de ton este mult mai mare in unele societati decat in altele, unele dintre cele mai mari diferente au fost in engleza din Noua Zeelanda, in timp ce alte limbi, cum ar fi Hadza, din Tanzania, lucrurile au stat un pic diferit”, au mai spus cercetatorii.
Pe langa utilizarea altui ton, cercetarea a mai scos la iveala ca unii adulti isi fac vocea sa sune mai melodios atunci cand vorbesc cu bebelusii, canta si isi schimba tempo-ul vorbirii.
„Studiul nostru ofera cel mai concludent test de pana acum pentru a stabili daca exista regularitati acustice in vocalizarile directionate catre sugari, in diferite culturi”, a declarat Courtney Hilton, co-autor al lucrarii, pentru The Harvard Gazette.
„Este, de asemenea, primul care abordeaza in mod convingator aceasta intrebare. Consistenta trasaturilor vocale ofera un indiciu cu adevarat tentant pentru o legatura intre practicile de ingrijire ale sugarului si aspectele distinctive ale psihologiei umane, legate de muzica”, au mai transmis cercetatorii.
Studiile realizate anterior au scos la iveala cat de important este sa le vorbim bebelusilor de toate varstele si ca vocea adultilor din jurul lor ii poate linisti foarte mult. Sunetele vocilor pe care le cunosc, cantecele de leagan, muzica clasica - toate pot face minuni atunci cand vrem sa ii linistim pe bebelusi, indiferent in ce limba sunt acestea.
FOTO: Freepik